«Οι διαμεσολαβητές ειρήνης στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι έληξε» ανέφερε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζνια, ανακινώντας ένα θέμα το οποίο η Ρωσία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα, με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και την εκπρόσωπο του υπουργείο Μαρία Ζαχάροβα.

«Είναι αντίθετο με την κοινή λογική να συζητάμε οποιαδήποτε θέματα, πόσο μάλλον να υπογράφουμε οποιαδήποτε έγγραφα με ηγέτες που έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους», δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια πετώντας την «βόμβα». Όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, η Ρωσία δεν υπογράφει κανένα έγγραφο μαζί του και άρα δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ανακωχή ή ειρηνευτική συνθήκη ή διαδικασία.

«Οι χώρες που συμβάλλουν στη διαμεσολάβηση για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η θητεία του Βλαντίμιρ Ζελένσκι (σ.σ. Τον αποκαλούν Βλάντιμιρ στα ρώσικα) ως προέδρου λήγει στις 20 Μαΐου», δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια, απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στις…20 Μαΐου.

O Βασίλι Νεμπέζνια, επανέφερε το ζήτημα της νομιμότητας του Ουκρανού προέδρου στο τιμόνι της χώρας.

«Οι πιθανές διαπραγματεύσεις εκκινούν από τα νέα εδαφικά δεδομένα»

«Είναι σημαντικό να το καταλάβουν αυτό όσοι από εσάς προσπαθείτε να καταβάλλετε προσπάθειες για μια διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Εμείς δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη διπλωματία, σε αντίθεση με τον επικεφαλής του Κιέβου, ο οποίος επίσης απαγόρευσε στον εαυτό του κάθε συνομιλία με τη Ρωσία», δήλωσε ο ίδιος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στις προμήθειες όπλων της Δύσης στο Κίεβο.

«Επειδή, όπως παραδέχεται ο δυτικός και ο ουκρανικός Τύπος, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της νόμιμης θητείας του, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας του, οι όποιοι πιθανοί διαμεσολαβητές πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Είναι αντίθετο με την κοινή λογική να συζητάμε οποιαδήποτε θέματα, πόσο μάλλον να υπογράφουμε οποιαδήποτε έγγραφα με ηγέτες που έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους» είπε ο Βασίλι Νεμπέζνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι το ζήτημα της νομιμότητας του Ζελένσκι πρέπει να επιλυθεί από το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας. Ο πρέσβης Νεμπέζνια δήλωσε επίσης ότι «οποιεσδήποτε πιθανές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται σε μια δίκαιη εξέταση των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια και να εκκινούν από τα νέα εδαφικά δεδομένα».

«Χωρίς την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας της ουκρανικής σύγκρουσης, δεν θα είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι συμμερίζονται αυτή τη θέση και δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι, μαζί με τη συλλογική Δύση και το καθεστώς Ζελένσκι, για την παράλογη καταστροφή δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών που δεν θέλουν να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε.