Τζούλιαν Ασάνζ

Δικαίωμα να ασκήσει έφεση

Το δικαίωμα να ασκήσει έφεση αναγνωρίστηκε στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από δικαστήριο του Λονδίνου, δίνοντας ώθηση στον αγώνα του να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Το δικαστήριο είχε τον Μάρτιο επιτρέψει προσωρινά στον Ασάνζ να προχωρήσει σε προσφυγή, δίνοντας όμως ταυτόχρονα την ευκαιρία στις ΗΠΑ να παράσχουν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιδιώξουν να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου και θα του επιτρέψουν να επικαλεσθεί σε δίκη το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου βάσει της Πρώτης Τροπολογίας. Τώρα, υψηλόβαθμοι δικαστές απεφάνθησαν ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τις ΗΠΑ δεν είναι επαρκείς και επιτρέπουν να προχωρήσει η προσφυγή του Ασάνζ.

Συνολικά του έχουν απαγγελθεί 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή, θέτοντάς τον αντιμέτωπο με ποινή φυλάκισης 175 ετών, για τη δημοσίευση από τον ιστότοπό του ενός θησαυρού διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ πριν από σχεδόν 15 χρόνια.

Χαβιέρ Μιλέι

«Προσέβαλε την Ισπανία»

Διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ισπανίας με την Αργεντινή προκάλεσε η επίσκεψη του αργεντινού προέδρου, Χαβιέρ Μιλέι, στη Μαδρίτη και τα σχόλια που έκανε για τη σύζυγο του ισπανού πρωθυπουργού. Η ισπανική κυβέρνηση ανακάλεσε την πρεσβευτή της χώρας στην Αργεντινή, κατηγορώντας τον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής πως «προσέβαλε την Ισπανία» και τον πρωθυπουργό της. Μάλιστα ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε όσα «εξαιρετικά βαριά» είπε ο Μιλέι και έκανε λόγο για επίθεση «άνευ προηγουμένου στην ιστορία των σχέσεων» της Ισπανίας και της Αργεντινής. Το Μπουένος Αϊρες αντέδρασε κρίνοντας πως είναι ο Πέδρο Σάντσεθ αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε η ισπανική κυβέρνηση για τον Χαβιέρ Μιλέι.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, που αρέσκεται να κάνει δηλώσεις που προκαλούν σοκ, επιτέθηκε σε ομιλία του, στο πλαίσιο συγκέντρωσης ευρωπαίων ακροδεξιών, στον «σοσιαλισμό» και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, καθώς και στη σύζυγο του ισπανού πρωθυπουργού, την Μπεγόνια Σάντσεθ, κατηγορώντας την ως «διεφθαρμένη».

Λάι Τσινγκ-τε

«Σταματήστε να μας απειλείτε»

Να σταματήσει να διατυπώνει πολιτικές και στρατιωτικές απειλές ζήτησε από την Κίνα ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, τονίζοντας κατά την ορκωμοσία του ότι η ειρήνη είναι η μοναδική επιλογή και ότι το Πεκίνο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του ταϊβανέζικου λαού. Η Κίνα απάντησε αμέσως, κατηγορώντας τον Λάι ότι έχει στείλει «επικίνδυνα σήματα» υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Εξω από το προεδρικό γραφείο, στο κέντρο της Ταϊπέι, ο νέος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για συνομιλίες με την Κίνα, ζητώντας της να σταματήσει να εκφοβίζει την Ταϊβάν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας.

«Οποια κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία στην Ταϊβάν, δεν θα αλλάξει το “γεγονός” ότι το νησί αποτελεί μέρος της Κίνας», ανακοίνωσε το Πεκίνο αντιδρώντας στην ορκωμοσία του νέου προέδρου. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι προσπάθειες της Ταϊβάν για ανεξαρτησία θα καταλήξουν σε «αδιέξοδο».