Το αγγλικό θέατρο με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός με άμεσα ανακλαστικά, που επεξεργάζεται τα μηνύματα των καιρών, τα μετουσιώνει σε τέχνη και διαμορφώνει τα δικά του. Η Βασιλική Σαιξπηρική Εταιρεία (Royal Shakespeare Company) σχεδιάζει να παρουσιάσει το έργο «Imperium», βασισμένο στην ευπώλητη τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων «Imperium», «Lustrum», «Dictator» του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ρόμπερτ Χάρις. Η τριλογία περιγράφει την άνοδο και την πτώση του σπουδαιότερου ρωμαίου ρήτορα, φιλοσόφου, συνταγματολόγου, πολιτικού και υπάτου Κικέρωνα. «Η Ρώμη συναντά τη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου» αναφέρει σχετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του σημαντικού θεατρικού οργανισμού Γκρέγκορι Ντοράν, υπαινισσόμενος ότι από την εποχή του ύπουλου κόσμου της πολιτικής στην αρχαία Ρώμη ώς σήμερα, με τον Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, δεν έχουν αλλάξει πολλά.

Και πράγματι, όπως η πολυβραβευμένη τηλεοπτική σειρά «Δυτική πτέρυγα» του Ααρον Σόρκιν, το θεατρικό «Imperium» θα έχει άφθονη πολιτική ίντριγκα. Η θεατρική προσαρμογή που θα σκηνοθετήσει ο Γκρέγκορι Ντοράν θα πατήσει στη διασκευή που θα κάνει ο διακεκριμένος Μάικ Πούλτον.

Το συγκεκριμένο φιλόδοξο εγχείρημα αποτελεί το «μεγάλο φινάλε», όπως είπε ο Ντοράν, με το οποίο ο θεατρικός οργανισμός ολοκληρώνει το καλοκαίρι τον κύκλο παραγωγών του για τη Ρώμη. Η ιστορία του επιφανούς άνδρα της αρχαίας Ρώμης θα αναπτυχθεί σε έξι, ωριαίας διάρκειας, έργα «με αρχή, μέση και τέλος», τα οποία θα παρουσιαστούν σε δύο διαδοχικές βραδιές, με την παγκόσμια πρεμιέρα να έχει οριστεί στις 16 Νοεμβρίου 2017 (οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 10 Φεβρουαρίου 2018) στο θέατρο Swan του Στάτφορντ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Ντοράν στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος του RSC για την επόμενη θεατρική σεζόν.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ. Το «Imperium» θεωρείται το ωραιότερο μέχρι σήμερα μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χάρις. Μέσω της αφήγησης του Τίρωνα, γραμματέα του Κικέρωνα, το έργο μεταφέρει με τρόπο συναρπαστικό στον βίαιο και ύπουλο κόσμο της πολιτικής στην αρχαία Ρώμη, περιγράφοντας πώς ένας ευφυής, παθιασμένος, φιλόδοξος αλλά και ευαίσθητος άνθρωπος αγωνίστηκε να φτάσει στην κορυφή και να κατακτήσει το imperium, το ανώτατο αξίωμα, την υπέρτατη εξουσία της χώρας του.

Ο πολυγραφότατος Ρόμπερτ Χάρις («Fatherland», «Κωδικός: Αίνιγμα», «Πομπηία», «Η συνωμοσία» κ.ά.) δηλώνει ενθουσιασμένος που η Βασιλική Σαιξπηρική Εταιρεία εστιάζει στον Κικέρωνα και το αιτιολογεί: «Κατά έναν περίεργο λόγο, ο Σαίξπηρ στο σύνολο των έργων του για τη Ρώμη έχει αφιερώσει ελάχιστες μόνο γραμμές στον Κικέρωνα, αναμφίβολα τον σπουδαιότερο ρήτορα της Ιστορίας. Γι’ αυτό τον λόγο είμαι πολύ χαρούμενος που μέσω του RSC ο λόγος του θα ακουστεί από τη σκηνή του θεάτρου Στράτφορντ».