Το «άλλαξέ τα όλα», σήμα κατατεθέν της ανάδειξης του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, φιλοδοξεί να πιστωθεί τώρα ένας νέος παίκτης στην πολιτική σκηνή: ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Εξ όσων πληροφορούμαι ο γραμματέας αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο βάζει μπροστά την πλήρη αναδιάταξη του κεντρικού κομματικού μηχανισμού. Τίποτε στη Συγγρού δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση. Οι 23 γραμματείες του κόμματος με τους 46 γραμματείς και αναπληρωτές τους θα καταργηθούν και τη θέση τους θα πάρει ένα ολιγομελές σχήμα με λιγότερες από δέκα γραμματείες, των οποίων η στελέχωση θα γίνει με νέα πρόσωπα, ηλικίας γύρω στα 35 κατά προτίμηση και με βιογραφικό πολύ ισχυρό, αλλά και συμβατό με τα καθήκοντα που θα αναλάβουν.

Ο νέος γραμματέας θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο και στην περιφερειακή οργάνωση του κόμματος με βάση τα δεδομένα που συνέλεξε από την ηλεκτρονική διαβούλευση που έληξε προ ημερών. Οι νομαρχιακές οργανώσεις θα γίνουν πιο σφιχτές και θα στελεχωθούν με πρόσωπα που θα έχουν ειδίκευση κατά κλάδο, ώστε να προσελκύουν πολίτες στη βάση ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τις κομματικές δραστηριότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παπαμιμίκος δεν θεωρεί ότι ωφελείται σε τίποτε το κόμμα έχοντας στα χαρτιά 680.000 εγγεγραμμένα μέλη και σύντομα τα μητρώα θα εκκαθαριστούν ώστε να μείνουν πολύ λιγότερα, και πάντως όσα έχουν την ευχέρεια και τη διάθεση ενεργού συμμετοχής. Ο γραμματέας θεωρεί ότι η εποχή του μαζικού κόμματος τελειώνει και θα επιδιώξει να μετασχηματίσει την οργάνωση της ΝΔ σε ένα συνεκτικό μηχανισμό πολιτών με πραγματικά πολιτικά ενδιαφέροντα. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς θα αντιδράσουν όσοι θα χάσουν κομματικά αξιώματα. Και αυτοί δεν είναι λίγοι.