«Η ειρήνη είναι κάτι περισσότερο από την απλή απουσία του πολέμου. Είναι η δημιουργία, με ενεργό τρόπο, μιας καλύτερης συνθήκης». Με αυτά τα λόγια η Μέιριντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ, ιρλανδή ακτιβίστρια η οποία τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης το 1976 για τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να απονεμηθεί το φετινό Νομπέλ στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, τον 26χρονο αμερικανό στρατιώτη που καταδικάσθηκε για διαρροή απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων στο Wikileaks. «Δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιον που να το αξίζει περισσότερο», πρόσθεσε. «Η αποκάλυψη των μυστικών ντοκουμέντων βοήθησε να τερματισθεί ο Πόλεμος του Ιράκ και μπορεί να απέτρεψε συγκρούσεις αλλού». Και δεν ήταν μόνο αυτό. Οι νέοι που διαδήλωναν στις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης θεωρούσαν τον νεαρό Αμερικανό πηγή έμπνευσης για τον αγώνα τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μάνινγκ, που υποστηρίζει ότι «η πληροφορία αποτελεί δημόσιο αγαθό», άλλαξε τον κόσμο μας όσο λίγοι τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντάς μας μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στα άδυτα των διπλωματικών υπηρεσιών, στον τρόπο με τον οποίο χειραγωγούν και χειραγωγούνται οι πολιτικοί, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο άμαχοι πολίτες του Ιράκ βρήκαν τον θάνατο από τις ξένες δυνάμεις που υποτίθεται ότι τους προστάτευαν. Ο Μάνινγκ περιμένει τώρα να του ανακοινωθεί ποινή κάθειρξης που υπολογίζεται σε 130 χρόνια. Εκείνοι όμως που σκότωσαν τους αμάχους ή προχώρησαν σε ανομολόγητα βασανιστήρια δεν θα οδηγηθούν ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μία ημέρα μετά την καταδίκη του Μάνινγκ για κατασκοπεία ο αμερικανός δημοσιογράφος Νόρμαν Σόλομον υιοθέτησε την πρόταση της Μαγκουάιρ και ανακοίνωσε ότι θα πάει στο Οσλο με περισσότερες από 100.000 υπογραφές, ζητώντας να απονεμηθεί στον Μάνιννγκ το Νομπέλ Ειρήνης. Εκτοτε οι φωνές έχουν πολλαπλασιασθεί. Στην πρόταση όμως καλό θα ήταν να προστεθεί άλλο ένα όνομα: εκείνο του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παρά το τεράστιο προσωπικό κόστος αποκάλυψε σε όλο του το μέγεθος το πρόγραμμα των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ενα απέραντο και υπερσύγχρονο δίκτυο κατασκοπείας τηλεφώνων και ιντερνετικής δραστηριότητας σχεδόν όλων των πολιτών του κόσμου, που καταπατά κάθε έννοια προσωπικής ελευθερίας. Δεν είναι τυχαίο που έπειτα από τις αποκαλύψεις αυτές το βιβλίο «1984» του Τζορτζ Οργουελ ανέβηκε και πάλι στη λίστα των μπεστ σέλερ.

Θα είχε ενδιαφέρον η Νορβηγική Ακαδημία να απονείμει το Νομπέλ στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ και στον Εντουαρντ Σνόουντεν. Θα ήταν μια καλή αρχή για να επανορθώσει εκείνο το αδιανόητο Νομπέλ Ειρήνης του 1973 στον Χένρι Κίσινγκερ, έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες πολέμου του 20ού αιώνα…