Η χώρα εδώ και μέρες βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού με ευθύνη της ΝΔ και προσωπικά του κ. Σαμαρά. Το κακό κλίμα δεν δημιουργήθηκε μόνο από την ΕΡΤ, αλλά από την επαναλαμβανόμενη αδιαφορία της ηγεσίας της ΝΔ στις πιέσεις της ΔΗΜΑΡ (και του ΠΑΣΟΚ) για συλλογικότερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η αφετηρία ήταν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Στο διάστημα αυτό ήρθαν αιφνιδιαστικά στη Βουλή νομοσχέδια που δεν είχαν συμφωνηθεί και τώρα η μονομερής ενέργεια για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μια απόφαση, που και κατά τον καθηγητή Στ. Τσακυράκη, δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς δεν συμφωνούν οι άλλοι δυο εταίροι, ενώ δεν συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο ή κάποιο άλλο όργανο.

Την ίδια ώρα η στοχοποίηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά, δεδομένου ότι το Μαξίμου επιχειρεί να χρεώσει στον κ. Μανιτάκη την εξέλιξη με την ΕΡΤ. Αραγε αγνοούν ότι η δέσμευση για 4.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων μέσα στο 2013 δεν αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά την κυβέρνηση συνολικά ή ότι την κεντρική ευθύνη για το εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας;

Αγνοούν, επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου ότι κανένας από τους υπουργούς της ΝΔ δεν δέχθηκε και δεν υπέδειξε δικούς του εποπτευόμενους φορείς και ΝΠΙΔ που θα μπορούσαν να καταργηθούν για να επιτευχθεί αυτός ο αριθμός;

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί –επειδή διάφορα διαδίδονται –ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει ξεκαθαριστεί πως η δέσμευση για 15.000 απομακρύνσεις είναι ξεχωριστό πράγμα από τη δέσμευση για 25.000 μετακινήσεις μέσω της κινητικότητας. Πουθενά δεν έχει συμφωνηθεί ότι η καθυστέρηση στη μία δέσμευση ενεργοποιεί την άλλη!

Με βάση και τα παραπάνω, αλλά και επειδή εσχάτως ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ως ο μόνος μεταρρυθμιστής, τίθεται το απλό ερώτημα: το αντιδημοκρατικό κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν αναγκαστικό επειδή, όπως διαδίδουν από το Μαξίμου, «καθυστέρησε ο Μανιτάκης» ή ήταν μια «μεγάλη μεταρρύθμιση», όπως διακηρύσσει ο κ. Σαμαράς; Είναι προφανές ότι και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να παίζουν κάποιοι με το μέλλον του τόπου επειδή ξαφνικά ένιωσαν ισχυροί. Η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης, τέτοιες μέρες το 2012 έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά και στήριξαν κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, χωρίς να λογαριάσουν το πολιτικό κόστος. Χωρίς κόλπα και παζάρια. Με την ίδια στάση ευθύνης πορεύεται η ΔΗΜΑΡ όλο αυτό το διάστημα, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές. Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα πράξει και ο κ. Σαμαράς στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αλλιώς ας αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του.

Ο Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ