Σε θολό τοπίο βαδίζει η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μας.

– Ο Αντώνης Σαμαράς είπε χθες στον Πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να στηρίξει νέες περικοπές μισθών αν πρώτα δεν έχουν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι. Πρακτικά αυτό σημαίνει – όπως δείχνουν μέχρι σήμερα τα πράγματα – ότι η ΝΔ δεν θα συμφωνήσει στην περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού και στη μείωση του κατώτατου ημερομισθίου. Οσο για τη μείωση των επικουρικών, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να είπε στον Λουκά Παπαδήμο ότι η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει ξανά το ζήτημα.

– Ο πρόεδρος της ΝΔ ωστόσο εμφανίστηκε θετικός στο τριετές πάγωμα των μισθών, ενώ επέμεινε στην άποψή του για εθνικές εκλογές πριν από το Πάσχα. Στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού τόνιζαν χθες αργά το βράδυ ότι το απώτατο χρονικό όριο διεξαγωγής των εκλογών είναι η 8η Απριλίου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

– Πάντως η μέγγενη των δανειστών μας σφίγγει επικίνδυνα. Χθες έστειλαν νέα προειδοποίηση στην Αθήνα η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου. Η απειλή στις δηλώσεις τους ήταν ξεκάθαρη: η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και η συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι προϋποθέσεις για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου. Χωρίς συμφωνία στα δύο αυτά ανοικτά ακόμα κρίσιμα ζητήματα και χωρίς την ανταπόκριση της Ελλάδας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας θα διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Μιλήσαμε και για την Ελλάδα. Πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρέους. Διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης» είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

– Και αυτά ενώ η Γερμανία πάει από το καλό στο καλύτερο και βγαίνει ο μεγάλος νικητής της οικονομικής κρίσης. Χθες οι αγορές την πλήρωσαν για να τη δανείσουν. Τι σημαίνει αυτό; Για πρώτη φορά δανείστηκε από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο. Το Βερολίνο άντλησε 3,9 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων με μέση απόδοση -0,0122% από 0,001% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά οι επενδυτές θεωρούν τη Γερμανία το πιο ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, τοποθετώντας εκεί τα κεφάλαιά τους για ασφάλεια…

– Την ίδια ώρα η κοινή γνώμη σοκαρισμένη παρακολουθεί την κινηματογραφική διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη, για την οποία – όπως όλα δείχνουν – οι δράστες είχαν πληροφόρηση εκ των έσω. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ένας – και μοναδικός – φύλακας δεν διαπίστωσε παρουσία προσώπων. Οι άγνωστοι δράστες στο τελικό στάδιο της επιχείρησης, αφού άνοιξαν την πόρτα που ήδη είχαν παραβιάσει, εισήλθαν στο εσωτερικό και από τον χώρο της έκθεσης αφαίρεσαν τα δύο έργα τέχνης μεγάλης αξίας – το ένα είναι του Πάμπλο Πικάσο, δώρο στον ελληνικό λαό – βγάζοντάς τα από τις κορνίζες τους. Στην Πινακοθήκη οι δράστες παρέμειναν 7 λεπτά, οπότε και εντοπίστηκαν από το σύστημα ανίχνευσης κίνησης. Ο φύλακας κατεδίωξε ένα άτομο από το οποίο έπεσε και ένα ακόμη έργο που είχε αφαιρέσει. Σημειώνεται ότι ο συναγερμός είναι συνδεδεμένος και χτυπά στην εταιρεία σεκιούριτι που έχει αναλάβει τη φύλαξη της Πινακοθήκης και όχι στην Αστυνομία.

– Στον αέρα επίσης βρίσκονται οι καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Οι εισαγγελείς εκτός από τα υπομνήματα έδωσαν προφορικές εξηγήσεις, αλλά και γραπτές ένορκες καταθέσεις στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας που διενεργείται από τον Αρειο Πάγο. «Δώσαμε τις αναγκαίες διευκρινίσεις και έτερον ουδέν», ήταν η μοναδική δήλωση που έκαναν όταν τελείωσαν τις καταθέσεις τους, ενώ επέμειναν ότι συγκεκριμένα πρόσωπα τους ζήτησαν να τελειώνουν με τρεις συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά περιορίστηκαν και πάλι στην καταγραφή γεγονότων. Ο ανώτατος εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα πρέπει τώρα να λύσει τον γρίφο.