Πάμπολλα χρώματα, εναλλαγές τοπίων και όμορφα χωριά μπορεί κάποιος να δει στη διαδρομή από το Γαλαξίδι μέχρι τη λίμνη Μόρνου
Πάνω στα νερά της λίμνης Μόρνου καθρεφτίζονται τα βουνά Βαρδούσια και Γκιώνα, στις πλαγιές των οποίων θα γνωρίσετε τα ορεινά χωριά της Δωρίδας. Αυτήν τη φορά τη λίμνη δημιούργησαν οι ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας. Γι΄ αυτόν τον σκοπό τιθασεύτηκαν τα νερά του Μόρνου ή Δαφνούς ή Υλαιθος κατά την αρχαιότητα, ο οποίος πηγάζει από τις πλαγιές της Οίτης. Τα έργα κατασκευής του φράγματος ύψους 126 μέτρων άρχισαν το 1969 και τελείωσαν το 1979. Τα νερά του ποταμού έπνιξαν την παλιά κοίτη και μέρος της κοιλάδας Βελάς, δημιουργώντας έναν ταμιευτήρα 780 εκατ. κυβικών μέτρων. Από εκεί το νερό του Μόρνου μεταφέρεται στη λίμνη Μαραθώνα με κανάλι ελεύθερης ροής μήκους 192 χιλιομέτρων. Στο σημείο όπου οι πλαγιές των Βαρδουσίων «σβήνουν» στη λίμνη, βρίσκεται θαμμένο στον βυθό το ιστορικό χωριό Κάλλιο, το οποίο κατακλύστηκε από τα νερά την 1η Ιανουαρίου 1980. Σε εποχές ξηρασίας αναδύονται λίγα από τα σπίτια του χωριού, αλλά όταν αρχίσουν οι βροχές βυθίζονται πάλι στα νερά της.

- ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκε η Πόπη Τσαπανίδου – Με 16 βουλευτές το κόμμα
- Μουντιάλ 2026: Το Μπουένος Άιρες ξενύχτησε για την Αργεντινή – Πανηγυρισμοί χωρίς τέλος για την πρόκριση στον τελικό (vids)
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/07): Πού θα δείτε την κλήρωση της Super League και την υπόλοιπη δράση
