Η Νάξος φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της, τα οποία αξίζει να δοκιμάσετε στις ταβέρνες του νησιού. Μοναδικό είναι το «αρσενικό» ένα σκληρό, κίτρινο, επιτραπέζιο τυρί το οποίο τρίβουν και στα μακαρόνια. Το δημοφιλέστερο όμως είναι η γραβιέρα Νάξου, η οποία από το 1996 έχει κερδίσει τη διάκριση ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Δοκιμάστε επίσης ξινομυζήθρα και ξινότυρο που παράγονται από κατσικίσιο γάλα, αλλά και τις περίφημες ντόπιες πατάτες. Πιείτε όμως και το περίφημο λικέρ κίτρου, που παρασκευάζεται με βασικό συστατικό το εσπεριδοειδές κίτρο που μοιάζει με μεγάλο λεμόνι.
Στην Απείρανθο: «Λευτέρης» (τηλ. 22850 61333). Το καλοκαίρι δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε τον εσωτερικό χώρο με τις βιεννέζικες καρέκλες και τις παλιές ξύλινες βιτρίνες που φιλοξενούν πολύχρωμα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Υπό τη σκιά του πλάτανου η όρεξη ανοίγει με την εκπληκτική τυρόπιτα και κολοκυθανθούς. Συνεχίζετε με μπιφτέκι γεμιστό με τυρί ή τορτελίνια στον φούρνο. Υπέροχα τα περίφημα σπιτικά γλυκά του.
Στο Καστράκι: «Αξιώτισσα» (τηλ. 22850 75107). Κατσικάκι στη λαδόκολλα, ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι, γιαουρτλού. Θα τα γευθείτε στη βεράντα του.
Στη Χώρα: «Μεζέ-Μεζέ» (τηλ. 22850 26401). Είναι στην παραλία και φημίζεται για τη μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες τούς οποίους σερβίρει σε πιάτα μεγάλων διαστάσεων.
«Ρicasso» (τηλ. 22850 25408). Κοντά στην πλατεία Πρωτοδικείου. Βάλτε το σομπρέρο σας και ετοιμαστείτε για μεξικάνικες γεύσεις- νάτσος, τάκος, φαγίτας- που συνοδεύονται από σπέσιαλ μαργαρίτες.
«Εast West» (τηλ. 22850 24641). Με γεύσεις από την Κίνα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη.
«Waffles Ηouse» (τηλ. 22850 23007). Για όσους αγαπούν τα γλυκά, το μαγαζί αυτό περιλαμβάνεται στα… αξιοθέατα της Νάξου. Τραγανές βάφλες και αμέτρητες γεύσεις παγωτού – μερικές από τις οποίες πιθανότατα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.
ΣτηνΑγία Άννα: «Παλάτια» (τηλ. 22850 26588). Δίπλα στην άμμο, προτείνονται για τους λάτρεις του καλοψημένου ψαριού. Δοκιμάστε φαγκρί, γαύρο μαρινάτο, μύδια αχνιστά και αστακομακαρονάδα.
Στην Πλάκα: «Τα 3 αδέλφια» (τηλ. 22850 42777). Η Άννα φτιάχνει την καλύτερη αστακομακαρονάδα του νησιού. Όλες οι συνταγές μαγειρεύονται με ντόπια υλικά.
«Αmore Μio» (τηλ. 22850 42634). Ιταλικές γεύσεις με έφεση στις μακαρονάδες, τις σαλάτες και βέβαια τις πίτσες. Για ορεκτικό προτείνεται μπρουσκέτα με τυρί και ντομάτα. Στην Άνω Ποταμιά: «Η Πηγή» (τηλ. 22850
32292). Σε καταπράσινο και δροσερό τοπίο. Θα φάτε κόκορα ή λαγό από τον καλύτερο κυνηγό του νησιού.
Στις Μέλανες: Η ταβέρνα του Βασίλη Ξενάκη (τηλ. 22850 62374) φημίζεται για τον κόκορα, τα μπριζολάκια και- πάνω απ΄ όλα- το λουκάνικο που φτιάχνει ο ίδιος.
Στο Σαγκρί: «Ο Τζώννης» (τηλ. 22850 41545). Για τους λάτρεις της πανσέτας και του κρέατος γενικότερα.
- Φοινικούντα: «Βρε αλάνι, το περίστροφο αφήνει υπογραφή;» – Η απίστευτη συνομιλία του ανιψιού με το ChatGPT πριν το έγκλημα
- Μετά από ένα έμφραγμα και έναν χαμό, ο Στέλιος Ρόκκος στο AnesTea The Podcast
- Ισπανία: Δύο πρώην υπάλληλοι του Χούλιο Ιγκλέσιας τον κατηγορούν για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

