Τα έφερε έτσι η κλήρωση, που η μπίλια σε διάστημα δεκαπέντε ημερών θα γυρίσει τρεις φορές. Για να καταλήξει στο μαύρο ή στο κόκκινο. Δύο φορές για το Κύπελλο Ολυμπιακός – ΑΕΚ και ενδιαμέσως για το πρωτάθλημα. Που παρά το γεγονός ότι καλά καλά δεν έχει αρχίσει ο δεύτερος γύρος, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ισχύει σε μεγάλο βαθμό το «χάνει, βγαίνει». Το καλό στη προκειμένη περίπτωση είναι το timing. Οτι και οι δύο αντίπαλοι είναι on fire. Στον Ολυμπιακό, η τριάδα Φορτούνη (φωτογραφία) Μάριν, Ανσαριφάρντ, γαζώνει. Στην ΑΕΚ, το δίδυμο Λιβάγια – Αραούχο βγάζει φωτιές. Και οι δύο έχουν βρει πρωταγωνιστές και μάλιστα στο επιθετικό κομμάτι. Και οι δύο έχουν θετική ψυχολογία. Οι Κόκκινοι έχουν συμπληρώσει οκτώ σερί νίκες, με συντελεστή τερμάτων 23-5. Αν όμως χαρακτηρίζει κάτι την εφετινή ΑΕΚ, είναι ότι αντέχει στα δύσκολα. Δεν είναι εύκολο να την κερδίσεις. Κανένα δύσκολο παιχνίδι δεν έχει χάσει μέχρι τώρα.

Βγάζει ψυχή η ΑΕΚ

Το κάθε παιχνίδι από τα τρία θα είναι διαφορετικό. Αυτός όμως που θα πάρει αποτέλεσμα στο πρώτο (την Τετάρτη στο Καραϊσκάκης) αποκτά ψυχολογικό προβάδισμα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και για τον Ολυμπιακό θα είναι δύσκολο δύο σερί νίκες σε συνεχόμενα ντέρμπι μέσα σε τέσσερις μέρες με τον ίδιο αντίπαλο, αλλά και για την ΑΕΚ να επιβιώσει δύο κολλητές φορές. Είπαμε προηγουμένως ότι τα δύσκολα ταιριάζουν στην ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ έχει βρει τη συνταγή του 3-5-2 και πορεύεται. Με αυτή τη συνταγή είναι αήττητος στα οκτώ παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ, κέρδισε στο ΟΑΚΑ Ολυμπιακό – ΠΑΟΚ, δεν έχασε στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ μπορεί να υστερεί σε ποιότητα, αλλά σε τέτοια παιχνίδια βγάζει ψυχή. Ξέρει και μπορεί να παίρνει αποτελέσματα. Το γεγονός που την ευνοεί είναι ότι το πρώτο παιχνίδι αφορά το Κύπελλο. Οτι πάει δηλαδή για δύο αποτελέσματα, αλλά και με μια «τιμητική» ήττα στο ένα γκολ διαφορά, θα είναι μέσα στο κόλπο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μιλάμε για μια σειρά που θα πάει παιχνίδι με παιχνίδι.

Σκοράρουν κατά ριπάς

Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού (πέρα από την έδρα στα δύο πρώτα παιχνίδια) είναι ότι έχει φορμαριστεί την κατάλληλη εποχή. Ο Φορτούνης δεν σταματάει να βγάζει ασίστ. Μαρίν και Ανσαριφάρντ σκοράρουν κατά ριπάς. Σε αυτή την τριάδα (την καλύτερη του πρωταθλήματος) έρχεται να προστεθεί ο Μιραλάς (φωτογραφία). Ταυτόχρονα οι Ερυθρόλευκοι δείχνουν να ξεπερνάνε τα τεράστια αμυντικά προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν στον πρώτο γύρο. Να μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός έχασε στον πρώτο γύρο δικό του παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Οταν η ΑΕΚ γύρισε σε 3-2 το αρχικό 0-2 με τα γκολ των Μαρίν – Οτζίτζα. Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον αντίστροφο στοίχημα. Κατά πόσο θα αντέξουν οι δύο αμυντικές γραμμές. Οι Λιβάγια – Αραούχο εξαιρετικοί στο «ένας με έναν», είναι δεδομένο ότι θα βρουν ελεύθερους χώρους στο Καραϊσκάκης. Εξίσου δεδομένη όμως είναι και η πίεση που θα ασκήσει ο Ολυμπιακός. Οταν μάλιστα πέρα από τους κυνηγούς και τα χαφ έχει δύο «επιθετικά» μπακ, Ομάρ και Κούτρη, που θα βγαίνουν μπροστά.

Παραοικονομία και παραποδόσφαιρο

Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι παράξενη χώρα. Εχει τους δικούς της κανόνες. Τα δικά της μέτρα και σταθμά. Οπως υπάρχει η παραοικονομία, η παραπαιδεία, έτσι υπάρχει και το παραποδόσφαιρο. Είναι μια χώρα όπου ο Πρωθυπουργός, αστειευόμενος (!) λέει ότι «ήρθε η ώρα να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ». Είναι μια χώρα όπου ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής παρακαλώ (επίσης αστειευόμενος) καθυβρίζει σκαιότατα δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες. Είναι η χώρα όπου τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου αρχίζουν από την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Οταν γίνεται ο ορισμός των διαιτητών. Είναι η χώρα όπου ο διαιτητής «σκοράρει» καλύτερα από τον κορυφαίο σέντερ φορ. Είναι η χώρα όπου κατά τον Βίκτωρα Μητρόπουλο διατέθηκαν έξι εκατομμύρια ευρώ για να αλλάξει η κατάσταση στην ΕΠΟ και να φτάσουμε στη σημερινή συνιδιοκτησία. Οψόμεθα λοιπόν για το πού και πώς θα κριθούν τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Από το ποδόσφαιρο και τους Φορτούνη – Λιβάγια (φωτογραφία) ή το παραποδόσφαιρο και τη σφυρίχτρα;

προκριση Στο παρά ένα

Να θυμίσουμε ότι και τις δύο προηγούμενες φορές που βρέθηκαν αντίπαλοι σε διπλά παιχνίδια, η πρόκριση κρίθηκε στο παρά ένα. Το 2015 με την ΑΕΚ στη Β’ Εθνική και το πρώτο ματς στο Καραϊσκάκης, ήταν ο Χάρα που έκανε το 1-0 στο 89′ κι έδωσε την πρόκριση στους Ερυθρολεύκους. Πέρυσι, ήταν το δοκάρι που βρήκε η μπάλα στην κεφαλιά του Καρντόσο στο 90′ και δεν έγινε το 0-2 και πέρασε στον τελικό η ΑΕΚ.