Ενας κόσμος παρασκηνίου. Ενδιάμεσοι, λοµπίστες και µεσάζοντες. Προμήθειες και πελατολόγια. Προφανώς η συμφωνία για πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία έχει ασάφειες και γκρίζες ζώνες. Και προφανώς απαιτείται διερεύνηση. Το κύριο όμως δεν είναι απλώς και μόνον αυτό. Δηλαδή το ηθικό ή μη deal μεταξύ κρατών και αν αυτό πραγματώνεται ορθολογικά.

Το κύριο και το πιο αποκρουστικό είναι το πού πήγαινε αυτό το υλικό. Πως ένα ποσό που θα προσέθετε η κυβέρνηση στα δημόσια ταμεία της Ελλάδας θα ήταν ματωμένο αφού θα χρησιμοποιούνταν σε έναν άδικο και εξοργιστικό πόλεμο ή fear bombing κατά αμάχων στην Υεμένη.

Και, αλήθεια, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και οι λοιπές δυνάμεις τι ακριβώς αποζητούσαν με την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή; Να διευκρινιστεί απλώς και μόνον το πλαίσιο της πώλησης; Και ποιοι ακριβώς εγκαλούν ποιους; Αυτοί που πρωταγωνίστησαν για δεκαετίες σε υπογραφές πολέμων και επεμβάσεων ανά τη γη με το ΝΑΤΟ εγκαλούν τους όψιμους μηχανοδηγούς; Και, αλήθεια, ο πυρήνας της διαφωνίας τους είναι απλώς και μόνον το περίγραμμα της πώλησης και οι διάφοροι διαδρομιστές των εταιρειών όπλων που εναλλάσσονται σαν πλασιέ σε γκισέ και αυλές χωρών;

Η υπόθεση αυτή δεν είναι στενή και απλή. Δεν αφορά απλώς και μόνον τα κόμματα, την αντιπαράθεση και τον βαθμό όξυνσης πάνω σε αυτή. Στην υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού δοκιμάστηκε το πολιτικό σύστημα. Η δυσωδία και οι γκρίζες ζώνες που επισημοποιήθηκαν σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ελληνικό λαό, μόνον το αντιπολιτικό ρεύμα μπορούν να τροφοδοτήσουν. Η στενή λογική που επέλεξε η ΝΔ να κάνει αντιπολίτευση, χωρίς να θέσει ευρύτερα και ηθικά ζητήματα, απλώς άθροισε μία ακόμη Ολομέλεια στη Βουλή που ο κόσμος έκανε πως δεν είδε και δεν παρακολούθησε. Οι ευθύνες μιας trash πολιτικής που εκτυλίσσεται εντός Κοινοβουλίου, με εξυπνάδες αμφιθεάτρου και ολομέτωπες επιθέσεις, είναι τεράστιες.

Η σοβαρότερη και πιο ολοκληρωμένη στάση ήταν αυτή του ΚΚΕ. Αλλά και δυνάμεων του εξωκοινοβουλίου. Της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συγκλονιστική έκθεση και έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση σε Υεμένη.

Γιατί το μείζον θέμα δεν ήταν απλώς ο τρόπος και οι τεχνικές για την πώληση όπλων. Ηταν και είναι το υπόστρωμα κυνισμού που έχει σκεπάσει την πολιτική και που βλέπει ως ευρώ τα ληγμένα βλήματα. Επιπροσθέτως, οι πόλεμοι αυτοί, όπου και η χώρα μας σήμερα βάζει το χεράκι της, προκαλούν ροές προσφύγων. Να θυμηθούμε στην επόμενη καραβιά κολασμένων που θα ξεβραστεί στα νησιά μας να το υπενθυμίσουμε και στους φωνασκούντες ελληνόψυχους.