Στο τέλος της δεκαετίας του ’90 το επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο περνούσε μια μεγάλη κρίση –του συμβαίνει συχνά. Υπήρχαν κατηγορίες για σκανδαλώδη διαχείριση των οικονομικών μεγάλων ομάδων, όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης κ.λπ., και οι δημοσιογράφοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση για αδιαφορία. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετρ σε αυτού του είδους τις κινήσεις, αποφάσισε να φτιάξει μια Επιτροπή, στην οποία θα πετούσε την μπάλα του ελέγχου κάθε φορά που θα τον ζάλιζαν για τα κατορθώματα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, με τους οποίους δεν ήθελε και πολλά. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Παπαλάκη έπρεπε να ελέγχει τις αθλητικές εταιρείες και κάθε χρόνο να τις αδειοδοτεί.

Εχθρότητα

Μολονότι την ύπαρξη της Επιτροπής αντιμετώπισαν με εχθρότητα ακόμα και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου στεγάστηκε (για μήνες δεν έδιναν στα μέλη της γραφεία και καρέκλες…), εντούτοις ο Παπαλάκης της έδωσε υπόσταση: η Επιτροπή άρχισε να ελέγχει τις ΠΑΕ, απαιτώντας πρώτα από όλα, για να τους δώσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, να έχουν διακανονίσει τα χρέη τους στο Δημόσιο. Φυσικά, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, μια Επιτροπή γίνεται όχι για να κάνει μια δουλειά, αλλά για να κάνει τη δουλειά που θέλει αυτός που σκέφτηκε τη δημιουργία της: όταν κάποτε ο Αρης κατέθεσε έναν άδειο φάκελο και τελικώς αδειοδοτήθηκε (την ιστορία την έχει διηγηθεί με όλες της τις χαριτωμένες λεπτομέρειες ο τότε πρόεδρος του Αρη Σωτήρης Καραμπέρης), το κύρος της Επιτροπής κατέληξε στα τάρταρα. Παρ’ όλα αυτά συνέχισε να υπάρχει: άλλωστε στην Ελλάδα σπανίως καταργούνται Επιτροπές. Βοηθάνε να βολεύουμε γνωστούς και φίλους.

Κοντονής

Την αναβάθμιση της ΕΕΑ αποφάσισε πριν από δυο χρόνια ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης. Αφού άλλαξε τη σύνθεσή της, παρουσίασε τα μέλη της σε ειδική συνέντευξη Τύπου στη ΓΓΑ στις 3 Ιουνίου του 2015, λάμποντας από χαρά. «Η νέα διοίκηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού συνιστά ένα ακόμη όπλο της έννομης τάξης για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος» είχε πει προσθέτοντας πως «η επιστημονική επάρκεια, η προσωπικότητα και η αξιοσύνη εκάστου των νέων μελών, που αποτελούν την Επιτροπή, είναι και η καλύτερη συστατική επιστολή για την καλύτερη και αποδοτικότερη επιτυχία του έργου της». Είχε μάλιστα προσθέσει πως «η ανεξαρτησία της θα είναι δεδομένη» και πως «μια κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις παραδίδει στην αθλητική κοινωνία μια Επιτροπή χωρίς δεσμεύσεις». Χειροκρότησαν όλοι. Και ουδείς είχε προσέξει πως ο Κοντονής δεν είχε δεσμευτεί ότι τα μέλη της Επιτροπής θα πληρώνονται κιόλας!

Πάλι

Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε το 2015 πάλι ο Παπαλάκης: ο Κοντονής ήθελε συμβολικά να δείξει ότι ο έλεγχος αρχίζει από την αρχή. Οταν οι δυο τους ψυχράνθηκαν, γιατί κάποιες αποφάσεις της Επιτροπής κατέπεσαν στο Διοικητικό Εφετείο, ο τότε υφυπουργός άλλαξε τον Παπαλάκη με τον επίσης αρεοπαγίτη και πρώην πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δημήτριο Μαζαράκη κι έβαλε στη θέση του αντιπροέδρου τον εφέτη Γεώργιο Ζώη. Αξιοι δικαστές αναμφίβολα και οι δυο, αλλά συνταξιούχοι. Που αποδέχτηκαν τις τιμητικές θέσεις, χωρίς να φανταστούν ότι θα μπλέξουν με το τέρας που λέγεται «νόμος Κατρούγκαλου».

Σύνταξη

Τι έπαθαν οι άνθρωποι; Κάτι απλό. Είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 60%, δηλαδή κατά 900 ευρώ (!) τον μήνα, διότι είχαν έσοδο από μηνιαίο επιμίσθιο: έτσι χαρακτηρίζεται η αμοιβή τους για κάθε συνεδρίαση της ΕΕΑ. Πόση ήταν αυτή η αμοιβή; Πενήντα ευρώ τη συνεδρίαση, δηλαδή 150 ευρώ τον μήνα. Εχει και πιο ωραίο. Πότε την εισέπρατταν; Του Αγίου Ποτέ! Να σημειώσω ότι απλήρωτα για πάνω από δυο χρόνια είναι και τα μέλη της ΔΕΑΒ, της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας. Ολα αυτά ενώ το υφυπουργείο υπόσχεται να χρηματοδοτήσει το Video Assistance Referee, γιατί γι’ αυτό δεν έχουν, λέει, να πληρώσουν η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα!

Ανενεργή

Μετά την παραίτηση του προέδρου και του αντιπροέδρου η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι ουσιαστικά ανενεργή και δεν γίνεται κανένας έλεγχος στις ΠΑΕ και στις άλλες αθλητικές εταιρείες εδώ και καιρό. Οι δύο είναι δύσκολο να αντικατασταθούν γιατί προβλέπεται από τον νόμο ότι οι επικεφαλής της ΕΕΑ πρέπει να είναι συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστές –ποιος θα πάει; Το αδιέξοδο του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη είναι πλήρες, αλλά εγώ θα του δώσω όχι μία, αλλά δυο λύσεις. Η πρώτη να μεταδίδει τις συνεδριάσεις της ΕΕΑ η ΕΡΤ και να πληρώνει γι’ αυτές, όπως κάνει και για τα ματς της Football League π.χ.: έχουν το ίδιο ενδιαφέρον. Ετσι η Επιτροπή θα αποκτήσει έσοδα. Η δεύτερη λύση είναι να δημιουργήσει ο υφυπουργός μια Επιτροπή Επιτροπής της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που έχει μείνει ακέφαλη. Κόσμο για να τη στελεχώσει έχει αρκετό…