Ανήμερα τα 43α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αρθρογραφήσει σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα επιχειρώντας μια διείσδυση στην κοινωνική βάση του Κινήματος. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα σχήμα αποτίμησης του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του, το οποίο μιλά για ένα ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’70 και του ’80, που σταδιακά προσχωρούσε στον νεοφιλελευθερισμό μέχρι να αλωθεί από τη μνημονιακή πολιτική. Διαβάζοντας κάποιος το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, θα διαπιστώσει μια διάθεση υπεράσπισης του ριζοσπαστικού ΠΑΣΟΚ των πρώτων χρόνων. Γίνεται αναφορά, μάλιστα, στο «ρηχό» επιχείρημα περί λαϊκισμού, το οποίο είχε ξεκινήσει βέβαια από τον χώρο που αποτελεί πρόγονο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον άνθρωπο που μπορούσε να κάνει πράξη την Αλλαγή και να έρθει σε ρήξη με το παλαιό κατεστημένο. Μια τέτοια εικόνα για τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν μπορεί να έρθει σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Το διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε σαθρά θεμέλια, αδύνατα να φέρουν κάποια αλλαγή, ενώ το παλαιό σύστημα (με υβριστικές αναφορές στο πρόσωπο του Ανδρέα) κάθεται με ευκολία δίπλα του στα κυβερνητικά έδρανα.

Πριν από λίγα χρόνια, στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε τον κυβερνητισμό ως ασθένεια, την οποία τότε προσπαθούσε να θεραπεύσει το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο κυβερνητισμός εξελίσσεται σε μια θανατηφόρα ασθένεια για τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδίδεται με κυνισμό στο κυνήγι αριθμητικών στόχων αδιαφορώντας για την κοινωνία. Ταυτόχρονα, το μαζικό κίνημα που προέτασσε ο κ. Τσίπρας τότε εξαπατήθηκε στα δικά του ψέματα και βρίσκεται σήμερα ηττημένο όσο ποτέ μέσα στην κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει κάποια σύμβολα του παρελθόντος που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρέα ως «σωσίβιο». Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «σωσίβιο» για κανέναν. Οι αξίες και τα ιδανικά του αποτελούν πρόκληση και πεδίο αγώνα για όποιον ενδιαφέρεται να αγωνιστεί για αυτά. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτελεί την ήττα των αξιών που πρέσβευε ο Ανδρέας Παπανδρέου, στον οποίο δεν αξίζει καμία σύγκριση με τον σημερινό Πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Γκιώνης είναι υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ