Γιατί όσοι δεν θα τους ενοχλούσε αν έμπαινε βόμβα στα πόδια του Γιάννη Στουρνάρα, δεν πάνε οι ίδιοι να τη βάλουν; Και γιατί δεν λένε ξεκάθαρα «θα μου άρεσε να δολοφονηθεί ο Στουρνάρας» αλλά χρησιμοποιούν αυτό το understatement; Νομίζω και στις δύο περιπτώσεις για να γλιτώσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και ταυτόχρονα να πουλήσουν νταηλίκι, ακραίο νταηλίκι, είτε ακροδεξιό είτε ακροαριστερό. Γιατί και οι δύο πλευρές μισούν εξίσου τον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιάννη Στουρνάρα και οποιονδήποτε άλλο έκανε κάτι χρήσιμο και σημαντικό στη ζωή του.

Δεν είναι απλώς τζάμπα μάγκες: είναι μαύρες και άθλιες ψυχές που περιμένουν την ώρα της γενικευμένης βίας που θα γκρεμίσει ό,τι μισούν και θα αναδείξει τους ίδιους. Γιατί ξέρουν πως αυτοί που θα ασκήσουν τη βία θα είναι αγροίκοι πληβείοι που δεν θα μπορούν τίποτε άλλο από το να ασκούν βία –και οι μαύρες και άθλιες ψυχές θα γίνουν ηγέτες τους. Οπως συνέβαινε κάθε φορά που ανεξέλεγκτη βία σάρωνε τις κοινωνίες: οι «πρωτοπορίες» ήταν εκεί για να καθοδηγήσουν τη φυσική εξόντωση των παλαιών ελίτ και να αναλάβουν οι ίδιες.

Τέτοιοι τύποι, αν ζούσαν στη Λωρίδα της Γάζας, θα έστελναν χαπακωμένα παιδιά να πάνε να ανατιναχτούν και να σκοτώσουν Εβραίους. Αν ζούσαν στη Λιβύη, θα έστελναν κάποιον νεαρό να πάει να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορεί στο Μάντσεστερ ή στο Μπατακλάν ή… ή… Στην Ελλάδα, οι ακροδεξιοί στέλνουν Ρουπακιάδες να εξοντώσουν ροκάδες. Οι ακροαριστεροί επαινούν ή σιγοντάρουν ή παριστάνουν τους επιτήδειους ουδέτερους απέναντι στη δράση της 17Ν ή του Επαναστατικού Αγώνα ή των Πυρήνων ή… ή… Θέλουν να αναπαράγεται το μίσος, να μένει πάντα ανοιχτός ο δρόμος της βίας προς την εξουσία. Γιατί η βία εγγυάται την τελική λύση, την εξαφάνιση κάθε αντιπάλου ή ανταγωνιστή. Πρωτίστως, κάθε καλύτερου.

Καμιά φορά, αυτά τα φρικτά πρόσωπα τα καταφέρνουν και εκλογικά –σε συνδικάτα συνήθως αλλά μερικές φορές και σε εθνικές εκλογές. Οχι μόνο μέλη ΔΣ αλλά και βουλευτές και υπουργοί μπορεί να φθάσουν να γίνουν. Το μίσος τους μεγαλώνει ακόμα περισσότερο γιατί μπορεί τώρα πια να είναι μέρος της ελίτ, αλλά είναι υποχρεωμένοι να συναναστρέφονται ομορφότερους, εξυπνότερους, ικανότερους, πιο μορφωμένους –και υπάρχει και η παλιά ελίτ, ενώ θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί, για να είναι οι ίδιοι πρώτοι σε όλα. Και ελπίζουν πάντα πως θα τους κάνουν αυτή την εκδούλευση ηλίθιοι τρομοκράτες.