«Είμαστε ωραίοι τύποι εδώ στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί που εμφανίζεται μια δημοσκόπηση που μας δίνει 9%, μία μονάδα πάνω από την προηγούμενη, εμείς ασχολούμαστε με τον Ανδρουλάκη». Η ατάκα έμπειρου κομματικού στελέχους συμπυκνώνει το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Εντάξει, το είπαν και πιο κομψά κάποιοι στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Οπως, ας πούμε, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που στην ομιλία του στράφηκε κατά των δύο πλευρών που σχηματίστηκαν, γεννηματικών και ανδρουλακικών, λέγοντας «οι ασκήσεις ισορροπίας εντός ΔΗΣΥ δεν δίνουν δυναμική στο εγχείρημα. «Τράβα ο ένας, τράβα ο άλλος» σπαταλούμε δυνάμεις μόνο στις εσωκομματικές κόντρες, χάνοντας μάχες στην κοινωνία». Τελικά, τι τρέχει με τον Νίκο Ανδρουλάκη; Από την ηγετική ομάδα εδώ και αρκετές εβδομάδες έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τη Φώφη. Κι όμως μισή ώρα πριν λήξει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο γνωστός στους πασοκικούς κόλπους και με το παρατσούκλι «βοσκός» κατέθεσε τη δική του πρόταση για το Συνέδριο. Αυτό διατείνονται και στελέχη του κόμματος που δεν αυτοσυστήνονται ως προεδρικοί. Ποια είναι λοιπόν η ερμηνεία που δίνουν οι γνωρίζοντες την κομματική κουζίνα για αυτή την ανδρουλακική κίνηση; «Προσπάθησε να καταγραφεί ως πόλος». Κι αυτή δεν είναι άποψη μόνο των γεννηματικών. Το υποστηρίζουν και όσοι προσπαθούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις. Οι πιο μυημένοι όμως έχουν ακόμη μία ερμηνεία. «Δεν θέλει» λέει γνωστό στέλεχος «να γίνει το Συνέδριο της ΔΗΣΥ γιατί δεν μπορεί να το ελέγξει. Αρα, τραβάει το χαλί».

Είναι όμως αρχηγήσιμος;

Ο σχεδόν σαραντάρης πια ευρωβουλευτής δεν είχε κρύψει ποτέ τις φιλοδοξίες του. Είναι όμως αρχηγήσιμος; Η κοινή πεποίθηση τον θέλει να έχει ακόμη και σήμερα ερείσματα στον ομολογουμένως αποψιλωμένο μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Οι άσπονδοι φίλοι του το θέτουν πιο ωμά ακόμη, «όπου πάει δημιουργεί ομάδες». Ωστόσο, ίσως η φήμη που έχει προκαλέσει να είναι μεγαλύτερη της πραγματικής δύναμής του. Ο ίδιος, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, διαδίδει πως ελέγχει το 30% – 40% της ΚΕ. Αν κάτι απέδειξαν όσα τραγελαφικά συνέβησαν στον πατροπαράδοτο τόπο των πράσινων Κεντρικών Επιτροπών, το Κάραβελ, είναι πως σε ένα όργανο 154 ατόμων ο Ανδρουλάκης ελέγχει γύρω στους 30 ανθρώπους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επικριτές του. «Από εκεί που έλεγε, μετά το Συνέδριο περί τους 65 της επιρροής του, βρήκε 28 με χίλια βάσανα» λέει χαρακτηριστικά ένας από τους παρισταμένους. Από την άλλη, πάλι, είναι κοινό μυστικό στους διαδρομιστές πως εκείνος ήταν ο μόνος που πραγματικά φοβόταν η πρόεδρος. Ετσι εξηγούν οι υποστηρικτές του την αποχώρηση των προεδρικών.

Ξεκαλάκης όπως Μαριλίζα

Υπάρχουν, πάντως, κι αυτοί που θέτουν θέμα γραμματέα ΚΕ. Θέμα Ξεκαλάκη δηλαδή. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, «ο Ξεκαλάκης συνέχισε την ΚΕ και νομιμοποίησε όλη αυτή τη διαδικασία». «Πώς θα συνεχίσει η πρόεδρος να τον έχει γραμματέα;» αναρωτιούνται. Αν έχει κάποια αξία, θέτουν το ερώτημα γελώντας. Και προσθέτουν πως αποδεικνύεται «χειρότερος κι από τη Μαριλίζα». Σε περίπτωση που κάποιος το έχει απωθήσει από τη μνήμη του, η Ξενογιαννακοπούλου –που βρέθηκε στα σκαλοπάτια της Κουμουνδούρου αλλά είχε τύχη ανάλογη αυτής του Φώτη Κουβέλη, κοινώς έμεινε να περιμένει την αξιοποίησή της –έχει διατελέσει γραμματέας του Κινήματος.

Εμπρός για μια ομάδα φιλελλήνων

Αντιγράφω από το blog του Τέρενς Κουίκ: «Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, σήμερα Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2008, ύστερα από σχετική πρόταση του τότε προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα, προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ως ημερομηνία επελέγη η ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου)». Σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Ελληνα, «οι φιλέλληνες αγαπούν περισσότερο την Ελλάδα από κάποιους αυτόχθονες που δηλώνουν Ελληνες και τη λεηλάτησαν». Γι’ αυτό και όπως δήλωσε «αυτούς τους φιλέλληνες θα τους ζητήσουμε να συγκροτήσουν μία ομάδα δίπλα στο νέο αυτοοργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο ΣΑΕ, όπως το ίδιο θα ζητήσουμε και από ελληνικές προσωπικότητες, που διακρίνονται και τιμούν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Θεωρώ βέβαιη την προσφορά και τη χρησιμότητά τους». Οι πληροφορίες είναι πολλές. Υπάρχει ημέρα φιλελληνισμού. Την καθιέρωσε ο Σιούφας με τη βοήθεια Παυλόπουλου. Γιορτάζεται με δοξολογία. Και ο Κουίκ θα κάνει και ομάδα φιλελλήνων. Υπάρχει κανείς που να απορεί γιατί η χώρα χρεοκόπησε;