Οι Γάλλοι είναι φίλοι μας. Πάντα ήταν. Εχουν περισσότερα κοινά στοιχεία μαζί μας στην ιδιοσυγκρασία τους απ’ ό,τι οι Γερμανοί. Είναι δηλαδή και χαλαροί και αλαζόνες. Την κρίσιμη στιγμή, όμως, κάνουν το καθήκον τους. Ενας λοιδορημένος πρόεδρος, ο Φρανσουά Ολάντ, κράτησε το καλοκαίρι του 2015 την Ελλάδα στο ευρώ. Κι ένας συμπατριώτης και ομοϊδεάτης του απευθύνει σήμερα μια δραματική έκκληση: «Κλείστε την αξιολόγηση τώρα, σήμερα, πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, όσο είναι ο Ολάντ στα πράγματα και αντέχει ακόμη η Μέρκελ, μετά θα είναι πολύ αργά».

Ο Μοσκοβισί δεν είναι μόνο Γάλλος. Είναι κι ένας ένθερμος Ευρωπαίος. Βλέπει την Ευρώπη ως μια ήπειρο του «και», όχι του «είτε είτε», όπως είπε χθες ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν σε μια συγκινητική του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διακρίνει τους κινδύνους: το τελευταίο του βιβλίο το ονόμασε «Κι αν είναι μεσάνυχτα στην Ευρώπη». Εχει βάλει όμως κι ένα προσωπικό στοίχημα.

Γιατί ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων οφείλει στην Ευρώπη ότι τον γλίτωσε από την κομματική μιζέρια, τον απελευθέρωσε και τον βοήθησε να ξεπεράσει αυτό που φοβόταν περισσότερο απ’ όλα στη ζωή του: τον θάνατο του πατέρα του, ενός Εβραίου από τη Ρουμανία, που γλίτωσε από τις ναζιστικές διώξεις, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, χώρισε, παράτησε τα παιδιά του και πέθανε στα 90 του μαζεύοντας όλη του τη ζωή σε ένα βιβλίο. Στη μνήμη του, άφησε ο Πιερ το παροιμιώδες γενάκι του.

Ο άνθρωπος που βραβεύεται σήμερα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο είναι όμως κι ένας αμετανόητος σοσιαλδημοκράτης. Υποστηρίζει δηλαδή όλες τις υποθέσεις που μοιάζουν χαμένες. Να έχει άραγε αυτό το κρυφό νόημα και η σημερινή του επίσκεψη;

Στο όνομα της ιδεολογίας του, πάντως, πολεμά τη λιτότητα: τον περασμένο Νοέμβριο ζήτησε ευθέως από τη Γερμανία να δώσει βάρος στις δημόσιες επενδύσεις και κάλεσε τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 0,5% του ΑΕΠ για να τονώσουν την ανάπτυξη. Και, παραδόξως, εναποθέτει τις ελπίδες του στον… Τραμπ: οι εξελίξεις στην Αμερική, έγραφε πρόσφατα στο μπλογκ του, θα βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεσκονίσει τις αξίες της και θα αναδείξουν την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού μοντέλου που αποτελείται από δύο σκέλη: ανοιχτές οικονομίες και ανοιχτές κοινωνίες.

Θα είναι η Ελλάδα μέσα σε αυτήν τη διαδικασία; Το κοντράστ ανάμεσα στον δραματικό τόνο των χθεσινών δηλώσεων του Σταύρου Θεοδωράκη στο Στρασβούργο και στην άδεια αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση δείχνει τον πραγματικό κίνδυνο ενός ελληνικού ναυαγίου εν μέσω γενικής αδιαφορίας. Πώς θα αποτραπεί αυτό το ναυάγιο, δηλαδή η επιστροφή στη δραχμή; Ο Μοσκοβισί είναι σαφής: ο μόνος τρόπος να κλείσει η συζήτηση για το Grexit είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Τώρα, πριν το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα.