Κάθε μέρα κάτι περιμένουμε. Σήμερα περιμένουμε τι θα αποφασίσει το συμβούλιο του ΔΝΤ! Θα μείνει στο πρόγραμμα; Θα φύγει; Θα κουρέψουν το χρέος; Θα μπουν προαπαιτούμενα; Ο,τι και να γίνει, εμείς θα συζητάμε, θα αδρανούμε, θα λασπομαχούμε (!) και κυρίως θα πληρώνουμε. Δεν φτάνουν όμως τα δικά μας, πρόεκυψαν και τα διεθνή που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οταν ο Ρίγκαν και η Θάτσερ στο τέλος της δεκαετίας του ’80 «ξεδόντιασαν» τη Σοβιετική Ενωση, μπήκε μπροστά μια επιχείρηση αλλαγής του κόσμου με πρωταγωνιστή –ποιο άλλο; –το κεφάλαιο, την ελεύθερη διακίνησή του, την κυριαρχία του. Επρόκειτο για τον νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Ολοι τότε έτρεξαν να υπηρετήσουν τη νέα τάξη πραγμάτων, με πρώτους τους πολιτικούς, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν χάνοντας την ψυχή τους και τον ρόλο τους. Ετσι τέλειωσαν κομμουνιστές, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, δημοκράτες, συντηρητικοί. Ολοι έγιναν ένα!

Η πλεονεξία και η μέθη έκαναν τους νικητές να πιστέψουν ότι είναι μοναδικοί και τo κατασκεύασμά τους θα παραμείνει εσαεί! Αντικατέστησαν τον κομμουνιστικό κίνδυνο με τη Ρωσία, διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, έδωσαν νέο περιεχόμενο στο ΝΑΤΟ. Εμπασαν την Κίνα στο διεθνές εμπόριο, εξασφάλισαν φτηνά χέρια παραγωγής στην Απω Ανατολή κι άρχισαν να απολαμβάνουν τους καρπούς της επιτυχίας τους.

Ανιστόρητοι; Ισως. Προπέτες; Σίγουρα!

Αποτέλεσμα. Την πάτησαν εκεί που δεν το περίμεναν. Η νέα τάξη πραγμάτων και η κρίση που ενέσκηψε δημιούργησαν τεράστιες ανισότητες. Εξουθένωσαν τη μεσαία τάξη! Ο μύθος της ελεύθερης αγοράς που όλα τα διευθετεί κατέρρευσε. Η πολεμική επέμβαση για να ελεχθούν οι χώρες της Εγγυς Ανατολής, με το πρόσχημα της εξαγωγής δημοκρατίας(!), έφερε πρόσφυγες και τρομοκρατία!

Από τον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού ξεπρόβαλε η Νεοδεξιά ως αντισυστημική, συντηρητική, εθνικιστική, ρατσιστική, φασιστική, «φιλολαϊκή»!

Ηρθε το Brexit, ύστερα ο Τραμπ και βλέπουμε. Στον χορό μπήκαν και κάτι περιφερειακοί εθνοπατέρες τύπου Ερντογάν και Ορμπαν. Τέλος, ξεμύτισαν παντού φιλοναζιστικά κόμματα!

Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση μετατρέπεται τώρα σε διεθνή εθνικιστών! ΗΠΑ με Ρωσία προβλέπεται ότι θα περιορίσουν την Ευρώπη (Γερμανία) ξαναμοιράζοντας την τράπουλα. Η ΕΕ αμύνεται, άρχισε να μιλά για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Κι εμείς; Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι κακές εξελίξεις θα είναι καλές για μάς! Η Ευρώπη θα έχει προβλήματα –λένε -, δεν θα ασχολείται μαζί μας. Στην αναμπουμπούλα θα επωφεληθούμε!

Κούνια που τους κούναγε! Είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις συνέπειες. Ως γνωστόν, «όταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός