Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σείστηκε από το χειροκρότημα όταν βγήκαν από το στόμα του Μπαράκ Ομπάμα και οι τελευταίες συλλαβές «…κούνμπο».

Δεν ήταν απλά μια αναφορά στον μαύρο μετανάστη που μιλά ελληνικά και καρφώνει αμερικανικά. Ηταν μια μικρή επίδειξη της δύναμης που κρύβει ο αθλητισμός και πολλοί την αγνοούν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ενσαρκώνει την ιδέα του Νέλσον Μαντέλα: «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Εχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Να ενώσει με έναν τρόπο που λίγοι μπορούν να το κάνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα εκεί όπου υπάρχει μόνο απόγνωση. Είναι πιο δυνατός από μια κυβέρνηση για να γκρεμίσει τα τείχη του ρατσισμού».

Ας αποφύγουμε να γίνουμε μελοδραματικοί για όσα πέρασε ο Αντετοκούνμπο μέχρι να φτάσει στην καταξίωση. Αυτό που κρατάω, ωστόσο, είναι η ατάκα ενός φίλου όταν τον ενημέρωσα ότι οι Αμερικανοί άρχισαν να ασχολούνται με τον πιτσιρικά, πολύ πριν ασχοληθούμε εμείς μαζί του: «Μην ασχολείσαι. Σιγά μην πάει το μαυράκι στο NBA».

Πιθανόν αυτός ο φίλος να βρισκόταν ανάμεσα στο ακροατήριο του Ομπάμα και να χειροκρότησε με θέρμη στην αναφορά του ονόματός του από τον αμερικανό πρόεδρο. Οπως και πολλοί ακόμα που χωρίζουν τα όνειρα σε άσπρα και μαύρα, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τα άδεια στομάχια.