Φίλες μου, γεια σας. Σήμερα θα παίξουμε το αγαπημένο μου παιχνίδι. Θα κάνουμε, δηλαδή, το κρας τεστ του υπουργείου της καρδιάς μας (που σήμερα το λένε υφυπουργείο, αλλά για τους μερακλήδες δεν πρόκειται να υποβιβαστεί ποτέ), του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Είναι ένας τακτικός φόρος τιμής στο κρατικό ίδρυμα που ελάμπρυναν σπουδαίες προσωπικότητες, ένας Στέλιος Παπαθεμελής, ένας Νίκος Τσιαρτσώνης, μια Θεοδώρα Τζάκρη (ακόμα ακούω τη μουσική των τακουνιών της στους διαδρόμους –τακ τακ, τακ τακ), ένας Γιώργος Ορφανός…

Ο λόγος τής εκ νέου αναφοράς; Προφανής. Με τόσα πράγματα που συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα, από την προσγείωση του ελικοπτέρου με τους τούρκους εκζητούμενους ως πραξικοπηματίες μέχρι την κατασκήνωση στο κάμπινγκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπήρξε σοβαρή ανησυχία μήπως η υφισταμένη του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, η υφυπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, αναγκαζόμενη να ασχοληθεί με τα τρέχοντα, παραμελήσει τα σπουδαία καθήκοντα χάρη στα οποία διαχρονικά καταξιώνεται το Μακεδονίας – Θράκης ως υπουργείο της καρδιάς μας (ανεξαρτήτως αν είναι υπουργείο, υφυπουργείο, γραμματεία –o altra cosa, που θα ‘λεγε και ο Διονύσιος Σολωμός).

Ε, λοιπόν, η υπουργός της καρδιάς μας δεν διαψεύδει τις προσδοκίες μας. Στις 4 Ιουλίου, μάλιστα, ευτύχησε να ζήσει την κορύφωση. Την ημέρα εκείνη, στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, δέχτηκε στο Διοικητήριο μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας: τον πρόεδρο της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, γνωστό ποιητή Αναστάσιο Κουράκη κ.ά. Η συγκίνηση πρέπει να κράτησε ώς τ’ Αϊ-Λιος.

Ωστόσο, παραμονές τ’ Αϊ-Λιος, εκείνη αφού παραμέρισε τη συγκίνηση που ένιωθε ετοίμασε ομιλία για τα 90 χρόνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης –η οποία, θύμα του αθάνατου ελληνικού κρατισμού, πλέον δεν είναι ούτε διεθνής ούτε έκθεση. Αλλά τι σημασία έχει αυτή η ασήμαντη λεπτομέρεια. Σημασία έχει ότι η υφυπουργός μάς προτρέπει όλους «να μην παρασυρθούμε από το εορταστικό κλίμα της επετείου και να θυμόμαστε ότι εχθρός του καλού είναι πάντοτε το καλύτερο» κι ότι «η 90ή επετειακή Εκθεση Θεσσαλονίκης ας είναι η εκκίνηση της προσπάθειάς μας για το καλύτερο».

Δυστυχώς, την προσπάθεια για το καλύτερο ανέκοψαν οι No Borders, οι κατασκηνωτές του κάμπινγκ του ΑΠΘ. Οι οποίοι πολύ τη στενοχώρησαν τη Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, που αναγκάστηκε να δηλώσει διάφορα στενόχωρα, τα οποία εισήχθηκαν με τη δραματική κορόνα που ακολουθεί: «Λυπάμαι και απορώ πώς κάποιοι, χρησιμοποιώντας βία, επικαλούνται ταυτόχρονα ότι υπερασπίζονται τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Τα παλιόπαιδα. Ντροπή τους που έκαναν την υφυπουργό να λυπάται. Πώς τώρα θα εντείνει τον αγώνα της για το καλύτερο;

Της έχω μια πρόταση. Ενα ευχέλαιο στο πλαίσιο μιας ακόμα Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας θα ξόρκιζε το κακό. Αρκεί να παρευρίσκονταν ακόμα μια φορά οι στυλοβάτες της καταλαγής, ο κ. Βούτσης και κυρίως ο κ. Κουράκης.

Ο Σταμάτης Φασουλής κάνει χρήση της αδείας του