«Mamma li Turchi!». Το έλεγαν οι Ιταλοί τον 15ο αιώνα στη θέα των οθωμανών πειρατών που εκείνη την εποχή αλώνιζαν τη Μεσόγειο. Αλλά ήταν μια φράση που ήρθε για να μείνει ακόμη και μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για πολλές δεκαετίες ως μπαμπούλας των παιδιών που δεν έτρωγαν το φαγητό τους. Και το 1973 ως τίτλος μιας από τις πολλές σεξοκωμωδίες που είχε γυρίσει με ψευδώνυμο ο Ρενάτο Σαβίνο: «Εχω ένα φυσικό ελάττωμα» λέει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας σε μια χυμώδη ξανθιά. «Πάσχω από μόνιμη σκληρότητα». «Και το λες ελάττωμα αυτό;» του απαντά εκείνη.

Η φράση ξαναβρήκε σήμερα εκείνο το παλιό της απειλητικό νόημα. Οχι στην Ιταλία που δεν βλέπει πια πειρατές στη Μεσόγειο, ούτε και στη Γαλλία όπου στα πανηγύρια του 19ου αιώνα οι επισκέπτες μέτραγαν τη δύναμή τους πάνω στο Tête de Turc, δηλαδή σε ένα ψεύτικο κεφάλι τυλιγμένο με σαρίκι (και όπου επίσης γυρίστηκε ταινία με αυτόν τον τίτλο –αστυνομικό δράμα φυσικά). Η υποτιθέμενη απειλή πλανάται πάνω από τη Βρετανία ως τίτλος των «Τάιμς»: «Σχέδιο για να ανοίξουν οι πόρτες σε ένα εκατομμύριο Τούρκους μετά το δημοψήφισμα». Από πού προκύπτει; Σύμφωνα με την εφημερίδα, από απόρρητα έγγραφα που λένε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας με την οποία οι Τούρκοι θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Οπως φαίνεται, οι Βρετανοί θα πάνε στις κάλπες μέσα σε μια ατμόσφαιρα φόβου. Και ο φόβος παίζει πάντα ρόλο σε μια εκλογική διαδικασία. Κάτι που σημαίνει ότι το πρωί της 24ης Ιουνίου μπορεί να ξυπνήσουμε σε μια Ευρώπη για πρώτη φορά ακρωτηριασμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η επίλυση της ελληνικής κρίσης όχι απλώς να περάσει σε δεύτερη μοίρα, αλλά να πέσει εντελώς στα αζήτητα.