Σε εκλογές – θρίλερ οδηγούμαστε και όποιος δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη καλό είναι να διαβάσει τις επόμενες γραμμές, μήπως και αλλάξει γνώμη. Οχι πως με πολυενδιαφέρει βέβαια, αλλά κρίμα δεν είναι να λες, ας πούμε, «θα σκίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» όταν τρέμει η ψυχή του Τσίπρα ή ότι «κερδίζει περίπατο η ΝουΔου με Βαγγέλα αρχηγό» όταν αυτό που συμβαίνει είναι απλώς η επανάκαμψη των δεξιών ψηφοφόρων στις ρίζες τους;

Με την παγκοίνως γνωστή, λοιπόν, αντικειμενικότητα που με διακρίνει και με ρεπορτάζ από τις πιο έγκυρες πηγές τριών – τεσσάρων κομμάτων (αρχηγούς και τέτοια), είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

1. Αυτοδυναμία δεν φαίνεται επί του παρόντος ούτε με κιάλια. Πάμε για κυβέρνηση συνεργασίας, με κορμό το πρώτο κόμμα φυσικά και εταίρους τους… ίδιους: Το Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ!

2. Είναι ακριβές ότι κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να πάρει –ακόμη –κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. Την εβδομάδα που πέρασε είχε ένα ελαφρύ προβάδισμα η ΝΔ, αλλά η Κουμουνδούρου έλεγε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επί του παρόντος χαμηλή συσπείρωση.

3. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων όπως αυτά προκύπτουν από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν (σαν τρελοί) οι κομματικοί υπεύθυνοι δείχνουν ένα προβάδισμα της ΝΔ και μια υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ –ακόμη και στη δημοφιλία, ο Τσίπρας υποχωρεί έναντι του Μεϊμαράκη.

4. Οι δεξαμενές στις οποίες απευθύνονται οι δύο μονομάχοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι σχεδόν… ίδιες! Οι (εκ των πραγμάτων καμένοι) ΑΝΕΛ και το… ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου. Χρησιμοποιούν και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα το επιχείρημα της «χαμένης» ψήφου. Τούτων δοθέντων, την έχει άσχημα ο Καμμένος που δύσκολα θα μπει στη Βουλή. Από τους ψηφοφόρους του ΚΙΔΗΣΟ ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να υποδεχθεί όσους δεν θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ λόγω Βενιζέλου, ενώ από αυτούς και η ΝΔ πιστεύει ότι «κάτι» θα πάρει και αυτή –πρόκειται για εκείνους που σιχαίνονται τον ΣΥΡΙΖΑ.

5. Εξυπακούεται ότι από την πόλωση που θα επικρατήσει και θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες θα την πληρώσουν, όπως τα βατράχια στον βάλτο όταν πλακώνονται οι ιπποπόταμοι, τα μικρά κόμματα. Αν δείτε να ξεκολλάει κανένα πάνω από 5%, να το γιορτάσετε.

6. Πόλωση από τη μια, καθήλωση των μικρών από την άλλη, συν κατακερματισμός του Κέντρου, μπορεί τελικά να βρεθούμε και με επτακομματική Βουλή. Και αν μπει και ο Λεβέντης; Οκτώ, ζωή να ‘χουν!

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι τη νίκη θα δώσει στο πρώτο κόμμα το θέμα των συνεργασιών. Ο Τσίπρας μετά την αρχική εντελώς λάθος εκκίνηση (δεν συνεργάζομαι με κανέναν, παρά μόνο με τους ΑΝΕΛ, χα!), επιχειρεί τώρα να κάνει στροφή –προχθές το βράδυ στο Kontra άνοιξε δειλά παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν κερδίζει στα σημεία ο Μεϊμαράκης που δηλώνει σε όλους τους τόνους εξαρχής ότι θα συνεργαστεί με όλους του δημοκρατικού τόξου!
Επιμύθιο: Εχει δρόμο ακόμη να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Δρόμο και σασπένς!

Αλληλοκρατήματα

Ενα από τα πράγματα που με απασχολούν τρομερά σε σχέση με τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είναι η τύχη του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» και ειδικότερα του αγαπημένου προέδρου του Πάνου. Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει σαφώς και άνευ ουδεμίας αντίρρησης ότι αυτή τη φορά τον πρόεδρο δεν τον σώνουν ούτε τα τρενάκια ούτε τα καραβάκια. Ούτε πολύ περισσότερο οι βαθυστόχαστες αναλύσεις για τη γεωπολιτική κατάσταση, τον ρόλο του ιμπεριαλισμού και τον ως συνήθως βρώμικο ρόλο της πανταχού παρούσας διαπλοκής.

Είμαι όμως στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι ακόμη και αν συμβεί αυτό το απευκταίο γεγονός, η παρουσία του προέδρου Πάνου θα εξακολουθήσει να λάμπει στο πολιτικό στερέωμα, γεγονός το οποίο ικανοποιεί ιδιαίτερα όλους εμάς τους φίλους του και μας ανακουφίζει κάπως από την αγωνία για την τύχη των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τις πηγές μου, λοιπόν, ο πρόεδρος Αλέξης (μεγάλη καρδιά, ξέχασε τι του έκανε ο πρόεδρος Πάνος το βράδυ της ψήφισης του Μνημονίου…) έχει δεσμευθεί έναντι του προέδρου ότι ακόμη και αν δεν μπει στη Βουλή, το υπουργείο Αμυνας θα είναι δικό του! Και το υπουργείο Αμυνας και δυο – τρία ακόμη –ο Τέρενς οπωσδήποτε, παίζει για Σγουρίδη.

Μετά τη ματαίωση της συνεργασίας με την τοποθέτηση του Καμμένου ως πρώτου στο Επικρατείας, ο γενναιόδωρος Αλέξης προσφέρει θέσεις εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στον πρόεδρο Πάνο, πράγμα που το βρίσκω έως και συγκινητικό μπορώ να πω. Και μια απόδειξη ότι τελικά κανείς δεν χάνεται. Ολοι οι καλοί χωράνε, ειδικά αν παίζει και η φάση «κράτα με, (γιατί) να σε κρατώ»…

Κάμπριο

Την προσοχή σας, παρακαλώ, σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ –την κουτσουρεμένη Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ. Θα εγκρίνει τους συνδυασμούς του κόμματος και μεταξύ αυτών θα κρίνει και την τύχη του φίλου μου Αλέξη Μητρόπουλου. Ο οποίος, αν κοπεί τελικά, να μου το θυμάστε, θα το κάνει «καλοκαιρινό» γιατί το θεωρεί μεγάλη αδικία και πολιτική δίωξη!

Μαζί του είμαι…

Να μπει τέλος στην αναπηρία

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου που γίνονται σε συνθήκες fast track και ακραίας οικονομικής και πολιτικής κρίσης είναι ενδεχόμενο να μη δώσουν λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Αντίθετα, να επαναλάβουν το ίδιο εντελώς αφύσικο φαινόμενο που εμφανίστηκε αρχικά στις εκλογές του 2012, και παγιώθηκε στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου: την αναπηρία του πολιτικού μας συστήματος. Η χώρα διαθέτει Αριστερά που την εκφράζει κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και διαθέτει και Δεξιά που την εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία και οι πέραν αυτής ακροδεξιές δυνάμεις. Αλλά δεν έχει Κέντρο. Δεν έχει τον παράγοντα που θα το ισορροπήσει. Ο κατακερματισμός του εκλογικού σώματος μετά τη βαριά ευθύνη που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2010 να διασώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, είναι η κυριότερη αιτία για την αναπηρία αυτή, τις επιπτώσεις της οποίας τις εισέπραξε η χώρα το επτάμηνο της διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα: με κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένο ζήσαμε πρωτοφανείς περιπτώσεις ακραίου λαϊκισμού στο όνομα της διατήρησης μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία κατ’ ουσίαν δεν υπήρχε.

Για τους λόγους αυτούς είναι εντελώς απαραίτητο η ψήφος των κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων, αυτή τη φορά να μη διασπαρεί. Αντιθέτως, είναι αναγκαίο να συντείνει στην ανασυγκρότηση του χώρου, για να εκλείψει επιτέλους η αναπηρία που περιέγραψα.

Δεν μου αρέσει να κάνω υποδείξεις, πολύ περισσότερο παραμονές εκλογών. Ομως η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ που συγκροτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, είναι μια καλή πρώτη προσπάθεια να επιλυθεί το μέγα πρόβλημα. Αλλά για να μην αποδειχθεί θνησιγενής, είναι απαραίτητο και να στηριχθεί εκλογικά. Για να μπορέσει αύριο να αποτελέσει τον αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο που θα δημιουργήσει συνθήκες ισορροπίας στο πολιτικό σύστημα και προφανώς θα δώσει λύσεις εκεί όπου άλλοτε κυριαρχούσαν οι λαϊκιστικές αντιλήψεις, και το κομματικό συμφέρον…