Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι είναι αυτό το «χαρτοφυλάκιο» που έλαβε από τον καλό φίλο τού Τζακ Ντάνιελς, πρόεδρο Γιούνκερ, ο ευσταλής ως εύζωνας της Ανακτορικής Φρουράς Δημήτριος Αβραμόπουλος. Ο και «μια νότα κομψότητας» στο Κολέγιο των Επιτρόπων αποκληθείς (εκεί, ως γνωστόν, έχουν συγκεντρωθεί διάφοροι βλάχοι από την Ευρώπη).

Μου το εξήγησε ο ίδιος χθες, τόσο που στο τέλος δεν άντεξα και αναφώνησα: «Είσαι ο άνθρωπός μας». Διότι, προσέξτε με, παρακαλώ (δεν επιθυμώ να διαφύγει κανενός οτιδήποτε), ο ευσταλής και αρχαιοπρεπής, θα προσέθετα, Δημήτρης, πλην της μετανάστευσης θα έχει επίσης όλες τις αρμοδιότητες, και αυξημένες μάλιστα, ενός υπουργού Εσωτερικών: ήτοι εγκληματικότητα, τρομοκρατία, ασφάλεια γενικώς, ασφάλεια του Κυβερνοχώρου, καταπολέμηση της διαφθοράς, καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος –μιλάμε για τεράστιες αρμοδιότητες. Αρχηγός!..

Ο αρχηγός, λοιπόν, Δημήτρης προχθές απέδειξε ότι είναι και χαλκέντερος: επί 12 ώρες συνολικά (9 το πρωί με 9 το βράδυ), αδιακόπως και χωρίς διαλείμματα, συναντήθηκε στο Στρασβούργο με 25 συντονιστές όλων των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

–Τους είδα για μισή ώρα τον καθένα, μου είπε.

Οταν κατάφερα να τιθασεύσω τον θαυμασμό μου για τις αντοχές του ανδρός, ρώτησα ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των συναντήσεων:

–Μπορείς να πεις απλή γνωριμία. Με τους ανθρώπους αυτούς θα κληθώ να συνεργαστώ σε κάποιο επίπεδο. Ηθελα να τους γνωρίσω και να με γνωρίσουν. Αυτό είναι όλο…

Προεξοφλώ ότι έμειναν με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Αλίμονο τώρα…

Με τη δύναμη της θέλησης

Αντιθέτως, δεν ξέρω αν έμεινε ικανοποιημένος από τη γνωριμία του με τον πρόεδρο Αλέξη, χθες το πρωί στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος. Αν κρίνω από μία φωτογραφία –αναμνηστική της συνάντησης –που κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάπας έδειχνε βαριεστημένος, κακόκεφος και γενικώς «αλλού» –σαν να είχε φάει αποβραδίς, ας πούμε, καμιά fiorentina και του είχε καθήσει στο στομάχι.

Κρίνοντας δε και από το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν της κατηγορίας «ξεπέτα» (μόλις 20 λεπτά), έχω την αίσθηση ότι τα όσα είπε αργότερα εξερχόμενος της συνάντησης στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Αλέξης ως περιεχόμενο του διαλόγου που είχαν ήταν μάλλον όσα είχε προετοιμάσει να πει αλλά δεν πρόλαβε. Εκτός και αν μιλούσαν σε ρυθμό… πολυβόλου, οπότε…

Τέλος πάντων, δεν επιμένω και πολύ. Αν ο Τσίπρας «θέλει» να έχει πει ο Πάπας αυτά που υποστηρίζει ότι ειπώθηκαν, εγώ δεν έχω κανένα θέμα…

Είχε φάει πόρτα

Φαίνεται όμως ότι η επίσκεψη Αλέξη στον Πάπα δεν ήταν ούτε τόσο τυχαία ούτε τόσο αυθόρμητη. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αλέξης προσπάθησε με τρόπο ολίγον… μπαγάσικο θα τον χαρακτήριζα (τον τρόπο) να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο πριν από τις ευρωεκλογές. Ζητήθηκε, λέει, η συνάντηση μερικές εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ώστε να πραγματοποιηθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο, για να έχουν προφανώς οι συριζαίοι να επαίρονται για το «τι παγκόσμια προσωπικότητα είναι, ρε, ο πρόεδρός μας».

Το Βατικανό όμως, που κάτι παιδιά σαν τον Αλέξη τα έχει για πρωινό με χαμηλά λιπαρά (τι είπα πάλι ο άνθρωπος!) μυρίστηκε αμέσως το κόλπο και ευγενικά είπε στο παλικάρι ότι το αίτημά του θα εξεταστεί αλλά μετά τις εκλογές, και πάντως μέσα στο καλοκαίρι. Πράγμα που έγινε, και έπειτα από διαβουλεύσεις κλείστηκε το χθεσινό ραντεβού.

Για να ξέρουμε τι λέμε, δηλαδή, και να μην κάνουμε τους… κατάπληκτους.

Μην πάρουμε κι όρκο

Παρεμπίπτουσα του θέματος «είμαι ο Αλέξης και τώρα ανακαλύπτω τα θρησκεύματα» εκτιμώ ότι είναι η ανακοίνωση του Ανδρέα «Μίτσελ» Λοβέρδου ότι το νομοσχέδιο για τα δόγματα που παρουσίασε χθες, και που λίγο-πολύ εκσυγχρονίζει τη σχετική νομοθεσία, (δεδομένου ότι έως τώρα το δόγμα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» αναγνώριζε μόνο την Ελλαδική Εκκλησία και την Ορθοδοξία) θα το ψηφίσει και η… μείζων αντιπολίτευση! Ο ΣΥΡΙΖΑ!

Τρελάθηκαν οι δημοσιογράφοι που τον άκουγαν.

–Ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς; Εχετε διαβεβαιώσεις;

–Εχω, έχω, είπε ο Ανδρέας «Μίτσελ» Λοβέρδος, πρόσθεσε και κάτι του είδους «έχω κάνει συζητήσεις», και το προσπέρασε το θέμα.

Δεν ξέρω αν έχει κάνει συζητήσεις και με ποιον. Αλλά αν βασίζεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Αλέξης έχει πάρει σβάρνα τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και έφτασε η χάρη του ώς τον Πάπα, μάλλον γελασμένος (θεωρώ ότι) είναι…

Πήρε φόρα ο… κόουτς

Επί του ιδίου, είχαμε και μια μικρή απρέπεια του συνήθως ευγενούς Ανδρέα, εις βάρος της προπροκατόχου του υπουργικού θώκου Αννας Διαμαντοπούλου. Την ώρα που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για το θρησκευτικό νομοσχέδιο, ο γραμματέας του υπουργείου Γ. Καλαντζής επισήμανε ότι αυτό το είχε ξεκινήσει η Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά δεν το κατέθεσε –την πρόλαβαν οι εξελίξεις.

Πριν ολοκληρώσει τη φράση του τον διόρθωσε, με ύφος που έλεγε πολλά, ο Ανδρέας «Μίτσελ» Λοβέρδος:

–Το νομοσχέδιο το ξεκίνησε η Μαριέττα Γιαννάκου, και σχεδόν το ολοκλήρωσε ο κύριος Αρβανιτόπουλος, είπε…

Κακιούλες, θα επισημάνω, από αυτές τις τόσο συνήθεις στο ΠΑΣΟΚ…

Από το καλό στο χειρότερο

Ακουσα την είδηση ότι εκείνος ο λεβέντης χρυσαυγίτης, ο Παππάς, με το α λα Φρέντι Μέρκιουρι μουστάκι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιολογικό πρόβλημα, και σκέφθηκα να μιλήσω με ανώτατο παράγοντα της Δικαιοσύνης για το τι θα γίνει με αυτούς τους τύπους, δεδομένου ότι σύντομα συμπληρώνεται 12μηνο από τη σύλληψή τους και, ως γνωστόν, στο 18μηνο μπορεί να κόβουν βόλτες ελεύθεροι και να απειλούν.

Μου εξήγησε ότι «η Δικαιοσύνη κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει η δίκη τους μέσα στις συνταγματικές προθεσμίες».

Ρώτησα «πόσο πιθανό είναι γίνει η δίκη ώς το τέλος του χρόνου».

Η απάντηση με ξένισε και μου δημιούργησε την αίσθηση ότι μπορεί τελικά να μη… γίνει η δίκη:

–Δεν κατάλαβα, πώς;

–Αν προκύψουν πολιτικές εξελίξεις, και ειδικά εκλογές, νομίζεις ότι έχει κανείς τη διάθεση να δικάσει τη Χρυσή Αυγή για να την πάει στο 20%;

Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό, και μάλιστα του το επισήμανα του παράγοντα της Δικαιοσύνης. Εκείνος από την πλευρά του μου αντέτεινε και κάτι ακόμη: «Αν δεν γίνει προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι στη δικογραφία, και πάμε σε δίκη με 78 άτομα κατηγορούμενους, φοβάμαι ότι θα φάμε κανέναν χρόνο και βάλε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εναν χρόνο, με χρυσαυγίτες κάθε μέρα έξω από το δικαστήριο να κάνουν διαδήλωση»…

Τέλεια, όχι, πραγματικά τέ-λει-α!