Φίλες μου, γεια σας. Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, είναι υποχρεωτικό να αφήσω έναν λυγμό, ένα αναφιλητό, ένα δάκρυ. Ο πυλώνας που συμβολίζει την ανάπτυξη α λα ελληνικά αποχωρεί από την κυβέρνηση. Το ΥΜΑΘ ορφάνεψε. Ο πιο αγαπημένος επικεφαλής του που είχαμε ποτέ, ο Θόδωρος Καράογλου, αποχωρεί, πιο περήφανος από ποτέ. Εκτός των άλλων διότι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφωνήσει τον κορυφαίο λόγο, χάρη στον οποίο θα μείνει στην αθανασία.

Ηταν απόγευμα της 4ης Ιουνίου, όταν ο αγαπημένος ΥΜΑΘ διέβη το κατώφλι «του ιστορικού κτιρίου του Διοικητηρίου», προκειμένου να μιλήσει για θέματα που, προφανώς, τα παίζει στα δάχτυλα: τον Διαφωτισμό και το ρεύμα του φιλελληνισμού. Η κεντρική ιδέα της ομιλίας του ήταν, ασφαλώς, «η διαχρονική σχέση του ελληνικού πολιτισμού με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Ο Γκαίτε κι ο Ουγκώ, είπε ο ΥΜΑΘ της καρδιάς μας, με τα λόγια τους, έχουν καταδείξει ότι «η Ελλάδα, η πατρίδα μας, είναι ένας τόπος που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στο μυαλό και στη συνείδηση κάθε δυτικού πολίτη». Και όχι μόνο. «Η Ελλάδα έχει εισχωρήσει βαθιά μέσα στην Ευρώπη γιατί όποιο ιστορικό και πολιτιστικό μονοπάτι και αν διαβεί κανείς, όλα οδηγούν σε εκείνη» πρόσθεσε. Και φυσικά, αφού εισχώρησε, «γονιμοποίησε» κιόλας την Ευρώπη. Πώς; «Με τους μύθους, τις τέχνες, τα Γράμματα και τον πολιτισμό της». Κυρίως για τον πολιτισμό της, όπως είπε και στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα, ως φλέβα δημιουργίας, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την Ενωσή μας, ακόμη και σήμερα».

Επειτα από αυτόν τον εμπνευσμένο λόγο, κανονικά θα έπρεπε να κλίνω ευλαβικά το γόνυ και, σιωπηλός, να μη γράψω άλλο. Αλλά δεν αρμόζουν ρέκβιεμ για το ΥΜΑΘ. Στη χώρα μας, όπου περισσεύουν οι λαμπροί άνδρες έτοιμοι να συμβάλλουν στην τόσο αναγκαία παραγωγικότητα, όπου τελειώνει ένα ρέκβιεμ αρχίζει ένα πρελούδιο. Και το πρελούδιο του ΥΜΑΘ το δίνει ένας άλλος δοκιμασμένος πολιτικός άνδρας, ο Γεώργιος Ορφανός. Ο οποίος είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει στα ηρωικά βήματα τόσων και τόσων ΥΜΑΘ που προϋπήρξαν. Πώς είμαι σίγουρος;

Αρκεί μια ματιά στην προσωπική ιστοσελίδα του. Στο κέντρο της έχει αναρτήσει τρεις, ασφαλώς σπουδαίες, συνεντεύξεις του. Οι δύο έχουν παραχωρηθεί στο μπλογκ TAXALIA, η τρίτη στο Paoktsis.net και η τέταρτη στο περιοδικό «Σύμβουλος του Καπνού». Στα δελτία Τύπου που έχει εκδώσει, μιλάει για ανάπτυξη, για σταθερότητα, για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, για τις γερμανικές αποζημιώσεις και αρνείται την πώληση του ΟΛΘ σε ιδιώτες. Εμπρός, λοιπόν, στον δρόμο ενός Τζιτζικώστα, ενός Καστανίδη, ενός Τσιαρτσιώνη, ενός Μαργαρίτη Τζίμα, ενός Σταύρου Καλαφάτη, μιας Θεοδώρας Τζάκρη… Παραμερίζω, υπουργέ μου, να περάσεις.