Τελευταία στον δημόσιο βίο ακούγεται ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας τρίτου πόλου στο πολιτικό φάσμα –ανάγκη για ένα ισχυρό κόμμα ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην άλλη όψη του, αυτό το νόμισμα έχει τη δημιουργία κόμματος της Κεντροαριστεράς.

Δεν είναι βέβαιο ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Πολλά πολιτικά συστήματα στον δυτικό κόσμο μια χαρά λειτουργούν χωρίς τρίτο πόλο. Εν πάση περιπτώσει, όμως, το θέμα τίθεται –και ως πρώτο βήμα προτείνεται η κοινή κάθοδος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές. Η κίνηση των 58 αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως καταλύτης γι’ αυτό. Στο σχήμα θα κολλήσουν διάφοροι άλλοι –μεταξύ τους και αργόσχολοι της πολιτικής που είχαν ρόλους παλαιότερα και θέλουν να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Για να έχουν νόημα αυτές οι διεργασίες προσπαθούν όλοι μαζί –και κάποιοι από μέσα –να εγκλωβίσουν τον Φώτη Κουβέλη στο εγχείρημα. Αλλά μάλλον για κορόιδο ψάχνουν. Εξ όσων λένε οι δικοί του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ βλέπει εκτός από το τυρί και τη φάκα. Και δεν τσιμπάει. Για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Ο πρώτος είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Μετά και τη συμπόρευση με τη ΣΥΝΕΛ του Ανδρέα Λοβέρδου, η ΔΗΜΑΡ αποτελεί το μόνο τυπικό κεντροαριστερό σχήμα. Συνεπώς, γιατί όσοι θέλουν την ενίσχυση της Κεντροαριστεράς να μην προσχωρήσουν στη ΔΗΜΑΡ –όπως πρότεινε ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης –αντί να προσχωρήσει η ΔΗΜΑΡ σε αυτούς;

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές θα αποδώσει το άθροισμα των ποσοστών που κατέγραψαν τα δύο κόμματα το 2012 –έστω μειωμένο από τη φύση της συγκεκριμένης κάλπης. Αλλωστε θα είναι κωμικοτραγικό να κατέβουν μαζί στις εκλογές και την επομένη το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στη συγκυβέρνησή του με τη Δεξιά ενώ η ΔΗΜΑΡ στον ρόλο της αντιπολίτευσης ως Αριστερά.

Ο τρίτος λόγος: Ο κυρ Φώτης διαβλέπει ότι οι πραγματικοί λόγοι εξόδου της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση ισχύουν πάντα για την ασκούμενη πολιτική. Η επικοινωνιακή επιχείρηση των πρώην εταίρων του να πείσουν για το αντίθετο αποδίδεται στο ότι «τους βόλευε να έχουν και έναν αριστερό στην παρέα». Επιπλέον, δεν έχει λόγο να πάει με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές για να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, επειδή μπορεί να το κάνει και μόνος του.

Εν κατακλείδι, το δόγμα Κουβέλη για την Κεντροαριστερά είναι κάπως χριστιανικό: «Οστις βούλεται οπίσω μου ελθείν». Ο ίδιος προσφέρει το πλεονέκτημα ότι αποτελεί αξιοπρεπή επιλογή για όσους δεν θέλουν να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου ούτε και να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Εχει επίγνωση ότι αυτό τον έβαλε στη Βουλή το 2012, γιατί να μην τον βάλει και στις επόμενες εκλογές; Από αυτή την άποψη, η προσωπική διαδρομή του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ τον δεσμεύει να πολιτεύεται στις σημερινές συνθήκες όπως έλεγε η αμερικανίδα ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ: «Πάντα να είσαι μια πρώτης τάξεως εκδοχή του εαυτού σου παρά μια δευτεροκλασάτη εκδοχή κάποιου άλλου».