Γυναίκες της «αόρατης» καθημερινότητας που χάραξαν ξεχωριστή πορεία στη ζωή τους πρωταγωνιστούν στο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Γυναίκες εν δράσει» του Exile Room. Ο κύκλος προβολών ανοίγει αύριο βράδυ –με ελεύθερη είσοδο –στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με το ντοκιμαντέρ «Miss Sharon Jones» της βραβευμένης με Οσκαρ Μπάρμπαρα Κοπλ. Στο βιογραφικό φιλμ του 2015 η σκηνοθέτρια εξιστορεί την πολυκύμαντη ζωή τής κορυφαίας ερμηνεύτριας τής σόουλ Σάρον Τζόουνς, η οποία πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 2016 στα 60 της από καρκίνο στο πάγκρεας. Παρότι υπήρξε τραγουδίστρια για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η Τζόουνς έγινε γνωστή σε αρκετά μεγάλη ηλικία αφού το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1996 όταν ήταν 40 ετών. Την ταινία θα προλογίσει η Ελλη Πασπαλά.

Πέντε κορίτσια καταφέρνουν να κάνουν αγώνες ταχύτητας και δεξιοτήτων στο σημείο του πλανήτη με τα περισσότερα σημεία ελέγχου, στη δυτική όχθη του Ιορδάνη. Είναι τολμηρές, είναι άφοβες και δεν έχουν αφήσει πίστα για πίστα σε ολόκληρη την Παλαιστίνη. Στο φιλμ «Γκαζιάρικα κορίτσια / Speed sisters» η Αμπερ Φάρες κάνει ζουμ στην πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα αγωνιστικής οδήγησης στη Μέση Ανατολή. Προλογίζει η Εύα Κώτση, οδηγός αγώνων και ιδρύτρια του πρώτου γυναικείου κλαμπ αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Η 85χρονη Τερέζ Κλερκ είναι μια στρατευμένη φεμινίστρια, της οποίας το πάθος για την πολιτική και τα δικαιώματα των γυναικών έχει οδηγήσει τη ζωή της, και το φιλμ «Τα πολλά πρόσωπα της Τερέζ» του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ, από τους σημαντικότερους του γαλλικού σινεμά, εστιάζει στις πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητας μιας πραγματικής επαναστάτριας. Το 36 λεπτών «Γυναίκες στον λουτήρα» της Ιρις Ζακί είναι φιλμαρισμένο εξ ολοκλήρου σε έναν λουτήρα κομμωτηρίου στην καρδιά της χριστιανοαραβικής κοινότητας στη Χάιφα. Οσα έχει καταγράψει η κάμερα συνθέτουν μια αλλιώτικη τοιχογραφία της ζωής στο Ισραήλ.

Το ντοκιμαντέρ «Είναι όμορφη όταν θυμώνει» της Μαίρης Ντορ ανασύρει την κρυφή ιστορία των γυναικών που έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου γυναικείου κινήματος στην Αμερική από το 1966 έως το 1971. Ο κύκλος ολοκληρώνεται με τη «Συμμορία του μπουρλέσκ» της Ραμά Ρο, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής στην παρεξηγημένη τέχνη του μπουρλέσκ φέρνοντας ξανά στη σκηνή εννιά από τις πιο θρυλικές περφόρμερ που μεσουράνησαν από τις αρχές του ’50 έως τα τέλη του ’70.

Παράλληλα, στο εργαστήριο «Girls make films» (τεσσάρων τετράωρων συνεδριών), κορίτσια 14-17 ετών, με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, θα πειραματιστούν με φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να γυρίσουν και να ηχογραφήσουν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κοριτσίστικων εξομολογήσεων για τη smartphone γενιά, με στοιχεία animation.

INFO:

«Κορίτσια εν δράσει» (18, 19, 26/1) και εργαστήρια για έφηβες (21, 22, 28, 29/1) του Exile Room (τηλ. 210-3223.395, www.exileroom.gr) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, στάση μετρό Κεραμεικός). Οι προβολές (με ελληνικούς υποτίτλους) έχουν δωρεάν είσοδο, όπως δωρεάν είναι και η συμμετοχή στα εργαστήρια