Πόλεμος του 1 ευρώ στον εσπρέσο

Χορός προσφορών από τις αλυσίδες καφεστίασης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Βασιλείου   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2010 07:00 |
 Πόλεμος του 1 ευρώ  στον εσπρέσο

Πόλεμος προσφορών έχει ξεσπάσει στις αλυσίδες του καφέ. Οι μεγάλοι «παίκτες» της καφεστίασης μειώνουν τις τιμές σε συγκεκριμένα είδη καφέ εισάγοντας νέες πρακτικές στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Από τη στιγμή που ο καταναλωτής είναι οικονομικά στριμωγμένος, όλοι οι κλάδοι επηρεάζονται αρνητικά» παρατηρεί ο κ. Γιάννης Καλφακάκος, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Starbucks που αναπτύσσεται στην Ελλάδα από τον όμιλο Μαρινόπουλου. Με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης που γίνεται αισθητή ολοένα και περισσότερο, οι αλυσίδες καφεστίασης μπαίνουν στον χορό των προσφορών που ισχύουν στην ελληνική αγορά λιανικών πωλήσεων εδώ και έναν χρόνο.

Η αλυσίδα Starbucks μείωσε την τιμή στον καφέ εσπρέσο από τον περασμένο Οκτώβριο σε 1,5 ευρώ από 2,2 ευρώ. Παράλληλα, προχώρησε στην εισαγωγή νέων, πιο μικρών (σε ποσότητα) και πιο φθηνών καπουτσίνο - και όχι μόνο- προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέξουν φθηνότερο καφέ. Η φθηνότερη αλλά και μικρότερη σε ποσότητα επιλογή καπουτσίνο κοστίζει 2,9 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος η πιο φθηνή επιλογή ήταν 3,5 ευρώ. Ταυτόχρονα, κάθε Δευτέρα οι πελάτες των Starbucks «που φτιάχνουν το ρόφημά τους όπως θέλουν» μπορούν να επιλέξουν ειδικές προσφορές, όπως συμβαίνει και με τους κατόχους της κάρτας πιστότητας της αλυσίδας.

«Ο καφές είναι έξοδος»
Αλλά και η αλυσίδα Εverest προχωρά σε προσφορές, φέρνοντας την αγορά του σερβιριζόμενου καφέ πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από την αρχή του έτους και μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα προσφέρει τον καφέ εσπρέσο στην τιμή του ενός ευρώ. Πρόκειται για τιμή που φαντάζει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, όπου η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Καλφακάκος, στην Ελλάδα ο καφές είναι έξοδος. Οι Έλληνες δεν πίνουν στα γρήγορα τον εσπρέσο, όπως συμβαίνει στα Εspresso Βars στη γειτονική μας Ιταλία. «Κάθονται ακόμη και ώρες για να πιουν έναν καφέ», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

10 προϊόντα προς 1 ευρώ
Ο εσπρέσο του ενός ευρώ παραπέμπει στις πρακτικές που έχει ακολουθήσει κατά καιρούς η αμερικανική εταιρεία γρήγορου φαγητού ΜcDonalds, η οποία αυτήν την εποχή πραγματοποιεί προσφορά και στην Ελλάδα. Διαθέτει 10 προϊόντα της- συμπεριλαμβανομένου του καφέ καπουτσίνο- στην τιμή του ενός ευρώ το ένα. Αλλά και στο καφέ-εστιατόριο του Factory Οutlet, στο Αεροδρόμιο, ο εσπρέσο διατίθεται έναντι ενός ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η διοίκηση του πολυκαταστήματος προσπάθησε να εφαρμόσει την πρακτική των χαμηλών τιμών και στα προϊόντα του εστιατορίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αλυσίδες του καφέ, παρ΄ ότι- όπως επισημαίνουν- ο καφές δεν έχει πολλά περιθώρια για μείωση της τιμής λόγω των υψηλών ενοικίων που επιβαρύνουν τις καφετέριες, αναμένεται να συνεχίσουν τις προσφορές τους. Στο στόχαστρο όλων βρίσκονται τα 1,2 δισ. ευρώ που πληρώνουν ετησίως οι Έλληνες για να πιουν τον καφέ τους, εντός και εκτός σπιτιού. Άλλωστε, ο καφές εσπρέσο εμφανίζει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς έχει γίνει μόδα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κάθε χρόνο οι πωλήσεις του κατά 15%-18%.

ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ
θα συνεχίσουν τις προσφορές, αν και τα υψηλά ενοίκια που πληρώνουν οι καφετέριες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια

45
ΧΑΡΑΜΑΔΑΣ 1
23/01/2010 08:46
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η καφετέρια είναι μία βασική συνιστώσα της νεοελληνικής κουλτούρας, ελλείψει άλλων ενδιαφερόντων της νεολαίας. Αν παρατηρήσετε με τι λαχτάρα περιμένουν οι νέοι τα ραντεβού τους στις καφετέριες, με πόση ηδονή απολαμβάνουν τα πανάκριβα τσιγάρα τους, με τι πόζα και ύφος μιλάνε στο κινητό τους και πολλά άλλα ευτράπελα που γίνονται εκεί μέσα, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι ο καφές που τραβάει τον κόσμο στις καφετέριες.
Προσωπικά πιστεύω ότι και με ακριβότερες τιμές στον καφέ πάλι οι περισσότερες καφετέριες δεν θα έχαναν πελατεία.
Και επομένως δεν βλέπω το λόγο γιατί θάπρεπε να μειωθεί η τιμή του καφέ, δεδομένου ότι υπάρχει ελευθερία επιλογής. Απο αυτές τις μονάδες εστίασης ζούνε χιλιάδες οικογένειες ( στη Θεσσαλονίκη που ζώ, αυτή τη στιγμή είναι η μόνη βαριά βιομηχανία της πόλης μαζί με το καζίνο). Γύρο απο τον ιερό αυτό θεσμό έχουν εμφανιστεί πολλά παράπλευρα επαγγέλματα, όπως νονοί της νύχτας, βαποράκια, πεταλούδες,προστάτες, γύφτοι ζητιάνοι, μαύροι με CD κλπ.
Όσο για τα έσοδα του Δημοσίου απο το ΦΠΑ των πάσης φύσεως επιχειρήσεων εστίασης είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία που πρέπει να αναλυθεί αλλού.
PARIS PARASKEVAS
23/01/2010 00:14
EOSON OPOS OLOI XEROUME THN AISXROKERDIA POY YPARXEI STHN ELLHNIKH AGORA POIS FTAIEI? FTAINE AYTOI POU PANE KAI PLHRONOYN AYTES TIS EXOFRENIKES TIMES KAI KYRIOS TO KRATOS POY DEN ORIZEI TIS TIMES ,H EFORIA POY DEN TOYS KOVEI TON PISHNO KAIOI FIGOURAGIDES. kAHMENE ELLHNA POTE DEN THA FIAXEIS
Κώστας Μ.
22/01/2010 16:53
Α, ρε Έλληνα, αν δε γκρινιάξεις, δε περνάει η ρημάδα η ώρα. Τόση ώρα ακούω το παράπονο της γυφτιάς και απορώ: αφού είναι απατεωνία ο καφές στην Αθήνα, Θεσσαλόνίκη και άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις, ε, τότε ΜΗ ΚΆΘΕΣΤΕ ΣΑ ΤΑ ΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ. Είναι τόσο δύσκολο να δείτε ότι, όσο πάτε στη κυριλέ καφετέρια, θα σας πάνουν το πισινό; Καφές 4 ευρώ; Δηλαδή 1360 δραχμούλες; Πριν μπει το Ευρώ, που κακοχρόνο να έχει, στη ζωή του Έλληνα, ποιός έδινε 1360 δραχμές για καφέ;

Εκείνο για το οποίο απορώ είναι τι έχουν γίνει όλες αυτές οι μηχανές του espresso που αγόρασε και η κουτσή Μαρία πριν από χρόνια. Δε κάνει καλό espresso το μηχάνημα, ε;

Προτέινω το εξής: καιρός να γίνει πιό κοινωνικός ο Έλληνας, και να ανοίξει το σπίτι του για καφέ. Έτσι, και φτηνότερο θα έρχεται το αφέψημα, και παρέα θα κάνουμε σε χώρο που μας αρέσει, και θα κάνεου το τσιγαράκι τους οι θεριακλήδες χωρίς περιορισμό και δε θα έχουμε κανένα πάνω από το κεφάλι μας να μας κάνει νόημα να αδειάζουμε τη γωνιά. Τι λέτε; Παίζει;
Stefanos Papathanasis
22/01/2010 16:26
Kai kala o kafes tou opoiou oi times stin Ellada de dikaiologountai alla pou to pas to tsai stis kafeteries? Se xrewnoun 2 kai 3 kai 4 eurw gia ena fakelaki kai vrsto nero pou sou to dinoun kai xwria gia na ftiaxeis monos sou to tsai sou....i koroidia den exei oria pia...mono an zeis exw ta vlepeis auta kai trelenesai
mariori
22/01/2010 16:00
1.5 euro O KAFES STO MONACO KAI TELEUTAIOS 1.00 euro STI NIKAIA THS KIANIS AKTIS-i xamiloteri timi........
3,5 euro TON PLIROSA STIN ELOUNTA KRITIS TO 1999..
KOURAGIO PETRIDA ELLADA...
Aλ Καλ
22/01/2010 13:51
μη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ οτι ειναι ακριβος ο καφες.... αφου πατε και τον ΠΙΝΕΤΕ ! ετσι θα πεσουν οι τιμες ? μη πατησετε στις καφετεριες για μια βδομαδα να δεις θα πεση η τιμη .... αλλα στην Ελλαδα μας, ολοι ειναι ΧΟΥΒΑΝΤΑΔΕΣ και ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗΔΕΣ, εμ δεν παει μαζι αυτο.
nita
22/01/2010 12:16
στην Ελλάδα, δεν πληρώνουμε καφέ στις καφετέριες, αλλά νοικιάζουμε χώρο... εξ''ου και είναι τόσο ακριβά... αν το βάλουμε κάτω, πες 4 ευρό ο καφές για ένα μέσο διάστημα παραμονής 2 ώρες, μας κάνει 48 ευρό τη μέρα που μας κάνει 1440 ευρό το μήνα ενοίκιο... για 1 τμ τόπο ακριβό το λές... υγ. στην Πορτογαλία, κάνει 0.50 ευρό το καφεδάκι και κανένας δεν ήρθε να με διώξει όσες φορές τον απόλαυσα σε καφενείο διαβάζοντας την εφημερίδα μου...
nektarios
22/01/2010 10:59
ORAIA DIAFEIMISI STIS MEGALES ALISIDES ALIMONO STA MIKRA MAGAZAKIA POY PROSPATHOYN NA EPIBIOSOYN
Αγγελος
22/01/2010 10:45
Βαρκελωνη, μεγαλη κουπα καπουτσινο, και μαλιστα εξαιρετικος, και γκαρσονι επαγγελματιας ( οχι τσοκαρο φοιτητουλα απλητη τριημερου), και πιατακι κουλουρακια σπιτικα δωρεαν: !1,50!!!!!!!!!!!ΕΝΑ ΕΥΡΟ ΚΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΛΕΠΤΑ!!!!!!
Ντουμαν Μπαφο
22/01/2010 10:36
Παμε καφενειο λεμε, και αν ειναι ακρηβος ο σκετος η κακοφτιαγμενος, διαμαρτηρομαστε ετσι ωστε να μας ακουσουν και οι αλλοι! Βεβαια! Χεσμενες τις εχουμε τις καφετεριες των λαιφσταιλ νεο γκιαουριδον. Καθε φορα που περναμε απο το καμμενο σταρμπακ της Ομονιας, ευχόμαστε κι αλλα τετοια!
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
22/01/2010 10:06
Και στην Αμερικη. Ενα τετραγωνο απο την πιο ακριβη σε ενοικια πλατεια στην Καλιφορνια ( Γιουνιον Σκουερ του Σαν Φρανσισκο ), ο εσπρεσο κοστιζει 2.50 με 3 δολλαρια δηλαδη κατω των 2 ευρω...ενω πιο κοντα στο σπιτι μου στο ισογειο του πολυτελεστατου ξενοδοχειου Φερμοντ ( αντιστοιχο της Μεγαλης Βρετανιας στην Αθηνα ) το καφε του που λεγεται Τσεντο πουλα το εσπρεσο για 1.90 δολλαριο...
Δημήτρης Ν.
22/01/2010 09:40
Και να ήταν μόνο ο καφές!!!!
Ανατρέξτε στους καταλόγους του ΙΚΕΑ ανά την Ευρώπη..... Στην Ελλάδα έχουμε τις ακριβότερες τιμές..... Ο Φουρλής τα τρώει χοντρά και μας τα πλασάρει για φτηνά!
Δημήτρης Ν.
22/01/2010 09:38
@Αντώνης 21/1/2010 16:17

Συμφωνώ απόλυτα!
Πολύ σωστή η ανάλυσή σου.
Πάντως σιγά - σιγά ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αξία του χρήματος και κόβει και τις εξόδους και τα πολλά πολλά έξοδα. Δεν είδες τώρα στις εκπτώσεις;;; Τα μαγαζιά μόνο Σάββατο είναι γεμάτα. Τις υπόλοιπες μέρες φυτοζωούν....
Totos
22/01/2010 08:49
KE AKOMA POU ISTE??
I TIMES STA SOUPER MARKET , AUTES POTE THA PESOUN STA EPIPEDA TIS IPOLIPIS EUROPIS??
GIA HARA..
Δημήτρης Αφελής
22/01/2010 08:33
Μόλις γύρισα από το Βερολίνο όπου είχα πάει για δουλειά και όχι για βόλτα ή διασκέδαση. Ο πιό ακριβός espresso που πλήρωσα ήταν 1,90 ευρώ, και το πιό ακριβό ποτό διπλή βότκα και χωριστά χυμός πορτοκάλι (όχι πορτοκαλάδα) 7 ευρώ, με ευγένεια και χαμόγελα. Εις υγείαν μας των κορόϊδων.
πολίτης Μπάμπης
22/01/2010 06:39
Φαντάσου το σενάριο οι καφετέριες να το γυρίσουν σε cafe chantant προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, μόνο που αντί να τραγουδάνε κάποιες γαλλικές μπαλάντες, να πλακώσουν κάτι heavy metal συγκροτήματα με κιθάρες, ή hip hop :)
Vasilis
21/01/2010 22:30
Σωστος ο νεος χαλκηδονιος. Γι''αζτο ειναι ακριβως ο καφες και για αυτο ειναι ακριβο και το ενοικιο, τα ρουχα, τα ποτα, κλπ...γιατι οι ελληνες τα εχουν....ή δεν εχουν μαθει οτι οταν δεν τα εχουν δεν ξοδευουν....ή κανουν οικονομια και πανε στην διπλα καφετερια που ειναι φθηνοτερα...
giorgos
21/01/2010 22:02
καλα τι εγινε?αρχισαν να πεφτουν οι τιμες?αγορασα σημερα καμελ απο το περιπτερο με νεα τιμη 3 ευρω ενω ειχε 3,20....
Νεος Χαλκηδονιος
21/01/2010 19:57
Ο καφες ειναι ακριβος γιατι, ας αφησουμε τις κλαψες, οι Ελληνες (κατα μεσον ορον) ειναι ματσωμενοι. Γιαυτο εχουμε υψηλο πληθωρισμο και ειμαστε η μονη χωρα που δεν επεσαν ακομα οι τιμες των σπιτιων και μαγαζιων ... Οταν πραγματικα δεν υπαρχουν λεφτα τοτε οι τιμες πεφτουν. Συνεπως, αν δουλεψει το προγραμμα της κυβερνησης, θα δουμε σημαντικο απο-πληθωρισμο. Αν δειτε οτι οι τιμες καλα κρατουν, τοτε η κυβερνηση απετυχε στους δημοσιονομικους της στοχους και επονται χειροτερα.
Soupitsas
21/01/2010 19:26
File KG den grafeis ekthesi gia panelinies iremise oloi mazi eimaste naoume.....to piasame to nohma
Τάσος
21/01/2010 18:35
Καφές σε ποσότητα κρασιού μετάληψης δε λέγεται καφές. Γι'' αυτό και τσάμπα να βάλουνε τον εσπρέσο, η προσφορά δεν πρόκειται να βρει απήχηση. Ο εσπρέσο είναι ασύμβατος με τις συνήθειες του Έλληνα, που είναι να κάθεται με τις ώρες στην καφετέρια.
KG
21/01/2010 17:44
Ειναι άραγε υποχρεωτικός ο καφές στα καφενεία?
Αντώνης
21/01/2010 16:17
Ο καφές στην Ελλάδα είναι απίστευτα ακριβός. Οι τιμές στις καφετέριες ξεκινούν από τα 4 ευρώ και μπορεί να φτάσουν σε πολλές περιπτώσεις και τα 6 (!!!). Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει γίνει και ρεπορτάζ για αυτό από ξένα περιοδικά όπως τους Times και τον Guardian που στηλιτεύουν το γεγονός ότι η τιμή του καφέ στο Κολωνάκι είναι σε πολλά σημεία ακριβότερη και από το Champs Elysees.

Οι αιτιάσεις ότι δήθεν ο καφές είναι για τους Έλληνες και έξοδος, άρα οι καφετέριες δικαιολογούνται να χρεώνουν περισσότερο για να καλύψουν την απώλεια εισοδήματός τους από το γεγονός ότι οι πελάτες καταλαμβάνουν ένα τραπέζι παραγγέλνοντας μόνο έναν καφέ, είναι έωλες και απευθύνονται σε αδαείς.

Τι να πουν για παράδειγμα στη Βιέννη, όπου το να πιει κανείς καφέ είναι κοινωνική δραστηριότητα με πολύ μεγάλη ιστορία από την εποχή της πολιορκίας από τους Τούρκους το 1683; Τα καφέ της Βιέννης αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πολιτισμού της πόλης, πολλά από αυτά είναι μέρη συνεύρεσης για πολυάριθμες ομάδες διανοουμένων, και σε πολλά μπορεί κανείς να περάσει ακόμα και όλη την ημέρα του πίνοντας καφέ και διαβάζοντας εφημερίδα, ή απλά ένα από τα βιβλία που πολλά έχουν στις βιβλιοθήκες τους, ακόμα και να χρησιμοποιήσει το laptop για να συνδεθεί στο διαδίκτυο μια και η σύνδεση παρέχεται δωρεάν. Τι να πουν οι καταστηματάρχες εκεί; Δεν έχουν απώλεια εισοδήματος από την πρακτική αυτή των Βιεννέζων; Κι όμως: Ο καφές εκεί στα πιο ακριβά στοιχίζει περίπου 3,5 με 4 ευρώ!

Στην Ελλάδα η ιστορία με τον καφέ και τις καφετέριες είναι μια μεγάλη κλεψιά. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της έλλειψης ενημέρωσης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας οι καταστηματάρχες λανσάρησαν διάφορα είδη καφέ διαφορετικά από τον πατροπαράδοτο ελληνικό καφέ με το καϊμάκι και τις φουσκάλες που έπιναν οι παππούδες μας και που στα κατακάθια του μπορούσαν να διαβάσουν το μέλλον, και δημιούργησαν ένα καινούργιο είδος καταστήματος εστίασης, διαφορετικό από το πατροπαράδοτο ελληνικό καφενείο με το τσιγάρο και την πρέφα, ή το ζαχαροπλαστείο των δεκαετιών του ''50 και του ''60 που ο κόσμος καθόταν να φάει πάστες σοκολατίνες και αμυγδάλου.

Το καινούργιο αυτό μαγαζί εστίασης, που αγκαλιάστηκε από τη νεολαία κυρίως τη δεκαετία του ''80 ονομάστηκε καφετέρια ακριβώς για να υποδηλώσει τη σύνδεση με τα ξένα, τη Δύση, από όπου προέρχεται και το είδος του καφέ που λανσαρίστηκε. Και επειδή αυτό το είδος ήταν καινούργιο στην Ελλάδα λανσαρίστηκε σαν είδος πολυτελείας με αποτέλεσμα και τις αυξημένες τιμές, οι οποίες προσέφεραν και ένα μεγάλο περιθώριο κέρδους στον καταστηματάρχη. Βεβαίως επειδή δεν γινόταν ο Έλληνας να ξεχάσει τις συνήθειές του, συνέχισαν να προσφέρουν το λεγόμενο ελληνικό καφέ, τον οποίο παλιότερα ονόμαζαν μάλιστα τούρκικο, αλλά με χαμηλότερη τιμή επειδή δεν ήταν είδος πολυτελείας, μια και ήταν ο καφές που ο κόσμος έπινε μέχρι τότε. Και επειδή ο ελληνικός δεν προσέφερε και τόσο μεγάλο περιθώριο κέρδους ήταν γραμμένος χαμηλά στον κατάλογο έτσι ώστε να μη φαίνεται καθόλου!

Έτσι λοιπόν η ιστορία συνεχίστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια και ο καφές αποτέλεσε και αποτελεί την κότα με τα χρυσά αυγά για τους καταστηματάρχες. Κάθε τρεις και λίγο, επικαλούμενοι μια την οικονομική κρίση, μια τα μεγάλα ενοίκια, μια τις υπέρογκες αμοιβές που πληρώνουν για προστασία από τα διάφορα μπουμπούκια της Ελληνικής κοινωνίας, που πολλές φορές ανήκουν στην Αστυνομία (αλλά αυτό το τελευταίο δεν το λέμε για το φόβο των Ιουδαίων), οι τιμές παίρνουν την ανιούσα και αυτό το βιολί φαίνεται να μην έχει τέλος δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό στον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές και ποιος τις ελέγχει. Αφήνονται λοιπόν όλοι αυτοί που επωφελούνται από την ακριβή τιμή του καφέ να λυμαίνονται την αγορά και να αισχροκερδούν στην πλάτη της κοινωνίας, των καταναλωτών αλλά και της χώρας γενικότερα, μια και η μοναδική βαριά βιομηχανία μας, ο τουρισμός, πλήττεται βαθύτατα από όλη αυτή την πρακτική.

Σύμφωνα με την ιδεολογία της εξουσίας αυτή τη στιμγή θα έπρεπε η οικονομία της αγοράς να ρυθμίσει από μόνη της την τιμή. Αντίθετα η οικονομία της αγοράς ρυθμίζει την τιμή πάντα προς τα πάνω, γιατί απλούστατα υπάρχουν τα καρτέλ που αποτελούνται από τις εταιρείες που προμηθεύον με καφέ την αγορά, κάτι πανίσχυρες πολυεθνικές, αλλά και τους εγχώριους παίκτες που συνασπίζονται όλοι μαζί μπροστά στο κοινό συμφέρον που είναι η αφαίμαξη της αγοράς.

Και όλοι εμείς τι κάνουμε; Έγινε πέρυσι μια μεγάλη διαμαρτυρία, ένα Σάββατο με αποχή από τις καφετέριες, με αίτημα τη μείωση της τιμής. Ανήκω και εγώ σε αυτούς που είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση έτσι όπως είναι. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε αυτές οι διαμαρτυρίες να συνεχιστούν μέχρι να αναγκαστούν να μας πάρουν σοβαρά υπόψη και να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.
starbucks
21/01/2010 16:03
stin Amerikh oi posothtes einai diplasies kai oi times 50% pio katw...sta starbucks...oi idioi usiastika xreonoun tous ellhnes 4 fores pio panw (2 (posothta) x 0.5 (timh). Oi alusides einai apatewnes...ase pou se xrewnoun extra gia santigi sthn ellada ha ha enw sthn amerikh einai chamba ....sas exoun gamish kai katheste koroida....
χρηστος
21/01/2010 15:39
για να μειωνουν τον καφε κατα 1 ευρω και παλι να εχουν κερδος σημαινει οτι πριν την μειωση μας κατακλεβαν...
ενα μποικοταζ χρειαζονται ολοι αυτοι....
Γιωργος Σ.
21/01/2010 15:35
Ο καφες στην Ελλαδα ειναι σκετη αισχροκερδεια.Εγω ζω στην Ιταλια (Napoli) και η μεση τιμη του espresso,που σημειωτεον σ''αυτην την πολη ειναι ο καλυτερος ολης της Ιταλιας,ειναι γυρω στο 1 € και κατι ψιλα.Ουτε καν 1,5.Και οχι στα ορθια.Σε τραπεζακι οπως στην Ελλαδα.Και νερο οσο θελεις.Αν προτιμησεις να τον πιεις αλα Ιταλικα,δηλαδη ορθιος,σπανια ξεπερνα τα 80 λεπτα,και ποιοτητα επαναλαμβανω που δε συγκρινεται με τιποτα.Για τον cappuccino δε (ο οποιος ειναι αποκλειστικα για τους τουριστες,οι Ιταλοι δεν πινουν ποτε cappuccino) ειναι ελαφρα υψηλοτερη,αλλα και παλι μακραν χαμηλοτερη απο τα 3 και 4 € που ζητουν στην Ελλαδα.Κι εδω πληρωνουν ενοικια και υπαλληλους (και πολλοι ακομη και προστασια στην Camorra).Γιατι λοιπον αυτη η διαφορα?Πιο εξυπνοι ειναι οι Ελληνες ιδιοκτητες καφετεριας?Η μηπως ειναι πιο ζωα οι Ελληνες λατρεις του καφε?Για ξυπνηστε.
PAQUITO
21/01/2010 15:02
Γιατι εγω που θελω να πιω το εσπρεσσακι μου με δυο ρουφηξιες να πρεπει να τον πληρωνω το ιδιο με αυτον που καθεται με τις ωρες στι μαγαζι;
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
21/01/2010 14:35
Η αισχροκέρδεια του καφέ, μας κάνει αφαίμαξη τα πορτοφόλια μας εδών καί 10ετίες. Επί τέλους, η κρίση είναι μια ευκαιρία να εκλογικέψουν τις τιμές τους. Φυσικά, να μαζευτούν λίγο καί οι ιδιοκτήτες των ανάλογων καταστημάτων που ζητούν τ''άντερά τους για ενοίκιο. Έχουμε προβλήματα κύριοι, τουλάχιστον μήν μας στερείται την έξοδο!
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΙΚΑ
21/01/2010 14:28
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ 3 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΑΕΥΡΩ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΑΡ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ...

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΧΑΛΑΝΕ ΤΗ ΠΙΑΤΣΑ ...

ΚΑΙ ΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΦΕ 1,20 .... ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ 800
ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΤΙΠΟΤΑ !
Γιόχαν φον Βέγκεν
21/01/2010 14:24
Ρε Σωτήρη...πραστικός ήσουνα από την Ρώμη..ήπιες 2 καφέδες και ξές δηλαδή; Σε ποια περιοχή ήπιες καφέ; Γιατί εδώ στην Via Ostiense δίπλα στην Basilica San Paolo εμείς τον πληρώνουμε 0,65€ και το νεράκι (επειδή μας ξέρει μας βάζει dalla fontanella δηλαδή της βρυσούλας) αν πάρεις μπουκαλάκι κοστίζει 1€. Άντε buena notte...
Ν.Κ.
21/01/2010 14:23
Οι "επιχειρηματίες" του χώρου εκμεταλλεύονται τις συνήθειές μας για επικοινωνία με την παρέα μας και το γεγονός πως χρειαζόμαστε ένα στέκι. Αν πιούμε τον καφέ μας (που θα τον έχουμε μαζί μας ) στο παγκάκι της πλατείας ή όπου βρούμε και μας αρέσει και γίνει αυτό ομαδικά, θα σου πω αν κατεβάσουν τις τιμές ή όχι. Σνομπάρισμα θέλουν που μας πουλάνε αέρα πολυτελείας κοπανιστό, μαυροζούμι για καφέ κι άλλα φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
jjj
21/01/2010 13:37
@ Σωτήρης 21/1/2010 12:27

''''την ώρα που στην Ελλάδα ο μονός εσπρέσσο κάνει στη χειρότερη 2.5 ευρώ με άφθονο νερό τζάμπα''''

- Ποιος σου είπε ότι στη χειρότερη κάνει 2,5 ευρώ? Δεν έχεις δει ποτέ σου μονό εσπρέσσο 3 και 3,5 ευρώ ?? Πήγαινε Γλυφάδα, Κηφισιά, κέντρο Αθήνας κτλ, MALL, Golden Hall και πολλά άλλα να πάρεις μια γεύση.....
- Όσο για το τζάμπα νερό: ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ? ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΕ Ε ?


ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ, Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Georgiosι
21/01/2010 13:36
O καφές στη Γερμανία κυμαίνεται από 1,3 έως 2,20 το πόλυ 2,5 Ευρώ.Στην Ιταλία όπως σωστά επισημαίνουν οι αναγνωστες αρχίζει από 0,80 λεπτά και πάει το πολύ 2,5 Ευρώ. Στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι γύρω στα 2,5 με 3 Ευρώ.Η ποιότητα δε στην Ιταλία δεν συγκρίνεται με τη δικιά μας. Τα νοίκια πιό ψηλά απ εδώ.
Εδώ πρόκειται περί ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ και αρπακολατζήδων. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!!!!!!
GeKa
21/01/2010 13:33
@Σωτήρη, αυτό που αναφέρεις δεν ειναι ο κανόνας στην Ιταλία, διαφέρει από πόλη σε πόλη. Στη Μπολώνια (Σεπτέβριος 2009), πλήρωσα για 2 cappuccino μαζί με νερό και κρουασάν, σε καφετέρια "ελληνικού τύπου" 6 ευρώ. Όλα λοιπόν είναι σχετικά και έχουν να κάνουν με το τι θεωρούν τον εσπρεσσο στην Ελλάδα. Δηλαδή, είναι είδος πολυτελέιας και πρέπει να τιμολογηθεί με αυτή την αισχροκέρδια ή έχει γίνει πλέον, μέρος της καθημερινότητας μας με αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι μπορούμε να πιούμε 2 ή και 3 εσπρεσσο την ημέρα; Και γιατί θα πρέπει, όταν επιλέγω - λόγω βιασύνης - να πιώ έναν εσπρεσσο στα όρθια, σε καφετέρα της Αθήνας, να τον πληρώνω σε τιμή "καθιστική" και να με κοιτάνε και περίεργα... Ο καφές είναι πικρή ιστορία στην Ελλάδα και όμως έχει το μεγαλύτερο κέρδος. Με την χάλια ποιότητα και το γεγονός ότι λίγοι ξέρουν να κάνουν ιταλικό καφέ, απορώ γιατί δεν τον μπουκοτάρουν. Μπα να λέγεσαι starbuck, dacappo κλπ.
giannis
21/01/2010 13:33
O kafes sto Covent Garden sto Londino einai sti xeiroteri periptosi ligo fthinoteros apo tin athina stin kaliteri poli fthinoteros. Tora tha prepei na theorisoume oti to oikonomiko, politistiko, emporiko, touristiko kentro tis evropis exei mikrotera noikia? NTROPI. To mono pou exei einai ligoterous listes. Oso gia to oti o ellinas vlepei ton kafe os exodo einai enas mithos, pouthena den mas eipan na figoume grigora stin evropi. Alla vevaia an exeis plirosei enan kafe 5 kai 6 euro pou allou na pas ekei tha kathiseis afou etsi ki allios prospathoun na mas pisoun oti to noiki plironoume tha kanoume ta kafe spitia mas. Alites pou prospathoun na ploutisoun me ton kafe, ola ta alla einai koutoponiries gia eparxiotes. O kafes sta exarxia einai akrivoteros apo to kentro tou Londinou, tin plateia tou agiou markou sti Venetia i ta illisia pedia sto Parisi kai oi kirioi aftoi to theoroun logiko. Sto kato kato na plironane kai ta dimotika teli gia ta trapezakia na poume oti pane sto dimo. STIN TSEPI TOUS PAN TA IPERKERDI.
AFAIATEMPLE
21/01/2010 13:13
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 4,20 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΟ MONTE CARLO 2,50 ΕΥΡΩ!!! ΕΛΕΟΣ !! ΠΟΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ???ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ!!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΒΙΑΣΤΑ.
Σωτήρης
21/01/2010 12:27
Η σύγκριση με την Ιταλία δεν είναι σωστή. 0,80 λεπτά κάνει ο καφές που πίνεται στα γρήγορα, στο πόδι, που οι Ιταλοί το καταναλώνουν ως φάρμακο. Σε καφετέριες "ελληνικού τύπου" στη Ρώμη και το Μιλάνο ο μονός εσπρέσσο κοστίζει από 2.5 έως 3.5 ευρώ συν 1.5 με 2 ευρώ το μπουκαλάκι το νερό (στην Ιταλία δεν είθισται να σερβίρεται νερό από τη βρύση μαζί με τον καφέ) που μας κάνουν 4 με 5.50 ευρώ σύνολο, την ώρα που στην Ελλάδα ο μονός εσπρέσσο κάνει στη χειρότερη 2.5 ευρώ με άφθονο νερό τζάμπα. Ενώ ο διπλός εσπρέσσο θεωρούνται δυο εσπρέσσο σε ένα φλυτζάνι και το χρεώνουν στη διπλή τιμή! Άλλωστε, στην Ιταλία η Ασπιρίνη κάνει 5 ευρώ και οπότε... Από την άλλη, εδώ στην Ελλάδα πρέπει και ο καταναλωτής να διεκδικήσει καλύτερα κάποια πράγματα. Τις προάλλες έκατσα σε μια καφετέρια κάπου στην Ερμού selfservice με ίδιες τιμές με κανονική καφετέρια! Αυτό ναι είναι απαράδεκτο. Ο κόσμος όμως δεν έδειχνε να δυσφορεί.
ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ
21/01/2010 12:17
50 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ
pikis
21/01/2010 12:06
Ο καφές στην Ελλάδα είναι ΚΛΕΨΙΜΟ. Ένας καπουτσίνο στοιχίζει 3,5-4 ευρώ (το ήμισυ μιας χοιρινής μπριζόλας)! Άσε που χρησιμοποιούν χάλια ποιότητα καφέ. Όταν αδειάσουν τα τραπεζάκια τότε θα μας παρακαλάνε να κάτσουμε. Ο καπουτσίνο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ακριβότερος από 1,5 ευρώ. Στο σπίτι μου στοιχίζει 20 λεπτά / φλυτζάνι...
nik
21/01/2010 11:31
ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ STARBUCKS ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ 3,5 ΕΥΡΩ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΤΟΥΣ. ΦΤΑΙΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑ ΔΕΝ ΠΙΕΙΣ ΚΑΦΕ ΑΠΟ ΤΑ STARBUCKS ΘΑ ΣΕ ΒΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΟΡΑ. ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ..... ΠΟΥ ΣΤΑ STARBUCKS ΘΑ ΠΙΝΑΜΕ ΚΑΦΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΠΟΥΛΑΓΑΝΕ 15 ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΣΤΑΖΑΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
ΝΑ΄ΣΑΙ ΩΡΑΙΟΣ
21/01/2010 11:06
200 ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙ 1 ΕΥΡΩ = 200 ΕΥΡΩΧ30 ΜΕΡΕΣ=6000 ΕΥΡΩ
ΜΠΑΡΜΑΝ=30Χ50 ΕΥΡΩ=1500
ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ=30Χ50 ΕΥΡΩ=1500
ΕΝΟΙΚΙΟ 3000 ΕΥΡΩ
ΥΠΟΛΟΙΠΑ =0
ΑΥΤΑ ΑΜΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΟΥ 1 ΕΥΡΩ
ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ
200 ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙ 2.50 ΕΥΡΩ=500 ΕΥΡΩΧ30 ΜΕΡΕΣ=15000 ΕΥΡΩ
ΜΠΑΡΜΑΝ=30Χ50=1500
ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ=30Χ50=1500
ΕΝΟΙΚΙΟ 3000
ΥΠΟΛΟΙΠΑ =9000 ΒΓΑΛΕ ΡΕΥΜΑ-ΚΑΦΕΔΕΣ=8000 ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ
ΕΤΣΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
ΕΛΛΑΔΑ
θντρ
21/01/2010 10:57
Και καλά τα starbucks σεβάστηκαν τον καταναλωτή απο 3,5 ευρώ ο ΚΑΦΕΣ πήγε στα 2,90!!! θα τρελλαθούμε εντελώς σε λίγο, για 25 ημέρες να πάρεις κάφέ πηγαίνοντας στο γραφείο θέλεις το 1/10 του μισθού σου!!!
SAKIS
21/01/2010 09:33
ΓΙΑΤΙ Ο ΕΣΠΡΕΣΟ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ ΕΧΕΙ 0,80 ΛΕΠΤΑ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ????
snsakin
21/01/2010 08:56
kai poly einai
111
21/01/2010 08:50
ΡΕ ΠΙΑ ΥΨΗΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ!!!!!ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΗΒΑ!!!!ΛΟΠΟΔΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!