Οι νέες αβεβαιότητες και οι νέες κοινωνίες που αναδύονται στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρύτερο περίγυρό μας, δίνουν λαβή σε συγγραφείς και εκδότες να κυκλοφορήσουν πλήθος δοκιμιακών έργων που επιχειρούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της εποχής. Ετσι τα δοκίμια, οι μαρτυρίες, οι έρευνες δίνουν τον τόνο στην εκδοτική παραγωγή των δύο τελευταίων μηνών

Ιορδάνης Ψημμένος (επιμέλεια)

Εργασία και κοινωνικέςανισότητες

Εκδ. Αλεξάνδρεια,

σελ. 295, τιμή 17 ευρώ

«Ζητείται Οικιακή Βοηθός – baby sitter». Κοπέλα ήρεμη, ευγενική και εργατική, ζητείται από τη γύρω περιοχή για φροντίδα παιδιών και οικιακές εργασίες, να ομιλεί ελληνικά ή αγγλικά». Πόσες φορές δεν έχουμε δει μια αγγελία σαν την παραπάνω; Κι όμως κάτι τέτοιο αντανακλά μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές εργασίας και απασχόλησης στη σύγχρονη κοινωνία, που όμως παραμένουν υποφωτισμένες ή ανεξερεύνητες στον σύγχρονο εργασιακό χάρτη. Η παρούσα μελέτη, που επιμελήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Ιορδάνης Ψημμένος και συνέγραψαν επτά ακόμη επιστήμονες, διερευνά τον τρόπο που τα κοινωνικά υποκείμενα βιώνουν την επισφαλή και γενικευμένη εργασιακή διαδικασία των προσωπικών υπηρεσιών.

Alain Badiou, Nicolas Truong

Εγκώμιο γιατον έρωτα

Μτφ. Φώτης Σιατίτσας, Εκδ. Πατάκη, σελ. 130, τιμή 10,70 ευρώ

Ο γνωστός γάλλος διανοούμενος Αλέν Μπαντιού συζητεί με δημοσιογράφο της «Μοντ» για τον έρωτα και τον αποθεώνει.

Επιχειρεί να ανασκευάσει τις καθιερωμένες απαντήσεις περί του τι είναι ο έρωτας, δηλαδή τη ρομαντική, τη θεολογική, τη μοραλιστική και τη μεταμοντέρνα, τον διαφοροποιεί από την επιθυμία και την απόλαυση και εξαίρει το γεγονός ότι ο έρωτας αποτελεί απόδειξη πως δεν είναι τα πάντα ατομικό συμφέρον.

Γιώργου Δουατζή

Γιάννης δάλλαςνα βγω από μένα…

Εκδ. Καπόν, σελ. 144,

τιμή 12,50 ευρώ

Μία εκτενής συνέντευξη και μία σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση της ζωής του είναι οι βασικοί άξονες αυτού του ωραίου μικρού βιβλίου, μιας αυτοβιογραφίας στην ουσία ενός ποιητή, κριτικού, διανοούμενου, του Γιάννη Δάλλα, που έχει διαρκή, έντονη και συνεχή παρουσία και προσφορά στα ελληνικά γράμματα από τη δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα. Λέει κάπου: «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να υπάρχει στο ποίημα αυτή η συγκρασία αισθήματος και νοήματος. Να εναποθέτεις νόημα μέσα στο όνειρο». Και αλλού: «Ερχεται αυτή η πετριά που σε χτυπάει και σου λέει «είσαι ταγμένος». Από πού έρχεται; Δεν ξέρω. Και μετά φτάνει η ώρα, στην ηλικία μου, που κρίνεις τη ζωή σου. Εγώ, τώρα, νιώθω να έχουν συσσωρευθεί πολλές υπάρξεις μέσα μου. Δεν θέλω να αποσυρθώ σιωπηλά, όποια ηλικία κι αν έχω. Κι έπειτα, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που ζητούν να καλυφθούν».

Pierre-Andre Taguieff

Ο νέοςεθνικολαϊκισμός

Μτφ. Αναστασία Ηλιαδέλη,

Ανδρέας Πανταζόπουλος, Εκδ. Επίκεντρο, σελ. 163, τιμή 10 ευρώ

Φιλόσοφος και διαπρεπής ιστορικός των ιδεών, ο Τανγκιέφ καταπιάνεται εδώ με τον πιο «καυτό» όρο των ημερών: τον λαϊκισμό.

Και αυτός βέβαια, όπως σημειώνει, δεν παρουσιάζεται σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό δοχείο αλλά τέμνει οριζόντια και τη «Δεξιά» και την «Αριστερά», υποδεικνύει τους πραγματικούς εχθρούς (τις άνομες ελίτ), το «σύστημα» (γενικόλογα), τον ξένο εισβολέα αλλά και κάποιους εσωτερικούς εχθρούς που συνήθως δεν κατονομάζονται.

Είναι το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται και ευδοκιμούν η Ακροδεξιά και ο ρατσισμός.

Αννα Λυδάκη (επιμέλεια)

Ρομά

Πρόσωπα πίσωαπό τα στερεότυπα

Εκδ. Αλεξάνδρεια,

σελ. 183, τιμή 13,85 ευρώ

Η Αννα Λυδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει μακρά ενασχόληση με τα θέματα των κοινωνικών μειονοτήτων και ειδικότερα με τους Ρομά.

Το δικό της διακύβευμα, που είναι πάντα το ξεπέρασμα των στερεοτύπων (ρομαντικών ή απαξιωτικών), ανατέμνεται εδώ με μια σειρά κειμένων διαφόρων επιστημόνων (που επιμελήθηκε η ίδια η Λυδάκη) και που προσεγγίζουν θέματα όπως η παρουσία των Αθιγγάνων στην Ελλάδα, η θέση της γυναίκας, οι δυσκολίες πρόσβασης των Ρομ στις υπηρεσίες Υγείας και άλλα.

Hans Kung – Klaus M. Leisinger – Josef Wieland

Το μανιφέστοτης παγκόσμιαςοικονομικής ηθικής

Πρόλογος Jeffrey Sachs, μτφ.

Αγγελική Τζαβάρα, Εκδ.

Κονιδάρη, σελ. 212, τιμή 18,80 ευρώ

Η οικονομία δεν λογίζεται μόνο με τεχνικούς όρους αλλά και ως τμήμα ενός ανθρώπινου πλαισίου που καθοδηγείται από ανθρωπιστικές αρχές. Με αυτό ως άξονα, μια ομάδα οικονομολόγων, επιστημόνων της ηθικής –εδώ σημειώστε τη συμβολή του Χανς Κουνγκ, θεολόγου, συγγραφέα δεκάδων έργων και φιλόσοφου, προέδρου του Ιδρύματος για την Παγκόσμια Ηθική –και επιχειρηματιών συνέταξαν το παρόν «Μανιφέστο» που ευελπιστούν να αποτελέσει το πρελούδιο για τη διαμόρφωση ενός ηθικού πλαισίου για τις παγκόσμιες αγορές.

Stephane Hessel – Elias Sanbar

Ο επιζήσαςκαι ο εξόριστος

Ισραήλ – Παλαιστίνη:

ένα αίτημα δικαιοσύνης

Μτφ. Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδ. Πατάκη, σελ. 230, τιμή 14 ευρώ

Ο Στεφάν Εσέλ, που «έφυγε» πριν από λίγο καιρό, έγινε ευρέως γνωστός για το δοκίμιό του «Αγανακτήστε!». Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος υπήρξε αντιστασιακός που πέρασε και από το Μπούχενβαλντ, και στην παρούσα έκδοση ανοίγει έναν διάλογο με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ουνέσκο και ποιητή Ελίας Σανμπάρ για το ακανθώδες θέμα της αραβοϊσραηλινής διένεξης.

Δύο ειρηνόφιλοι στοχαστές μιλούν, λοιπόν, για όλες τις πλευρές του θέματος ενώ η πνευματική διαθήκη του πρώτου θα μπορούσε να είναι το επιστέγασμα του διαλόγου τους: «Αλήθεια και συμφιλίωση».

John Kiriakou

Ο κατάσκοποςη κρυφή ζωή μου στονπόλεμο της CIA κατάτης τρομοκρατίας

Μτφ. Χρήστος Καψάλης, Εκδ.

Λιβάνη, σελ. 319, τιμή 14,90 ευρώ

Ανώτερος υπάλληλος στη Γερουσία των ΗΠΑ, υπηρέτησε στη CIA ως πράκτορας του τομέα της αντιτρομοκρατίας ενώ πρόσφατα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών επειδή αποκάλυψε το όνομα άλλου πράκτορα της CIA.

Ο Τζον Κυριάκου παραθέτει το δικό του χρονικό από τη ζωή του στις μυστικές υπηρεσίες και φωτίζει άγνωστες σελίδες από την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων, της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ, στην Αθήνα, το παρασκήνιο της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και των σχεδίων που εκπονήθηκαν από τον Λευκό Οίκο για την εισβολή στο Ιράκ.

John Locke

Δοκίμιο γιατην ανεκτικότητα

Επιστολή γιατην ανεξιθρησκία

Μτφ. Γιάννης Λειβαδίτης, Εκδ. Printa, σελ. 167, τιμή 13,85 ευρώ

Πάντα επίκαιρος ο θεμελιωτής του πολιτικού φιλελευθερισμού Τζον Λοκ, με τις δύο κλασικές εργασίες-κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση θέτει τα θεμέλια του απογαλακτισμού των κοινωνιών από τη θεοκρατία, στηλιτεύοντας την ανάμειξη της Εκκλησίας στα θέματα της κοσμικής εξουσίας. Και αυτό έχει τη δική του επικαιρότητα στην Ελλάδα σήμερα, όπου ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας παραμένει θέμα ταμπού.

David Harvey

Εξεγερμένες πόλειςαπό το δικαίωμαστην πόλη στηνεπανάσταση της πόλης

Μτφ. Κατερίνα Χαλμούκου,

πρόλογος Κωστής Χατζημιχάλης, Εκδ. ΚΨΜ, σελ. 308, τιμή 16 ευρώ

Διακεκριμένος μαρξιστής διανοητής αλλά και γεωγράφος, ο Χάρβεϊ θέτει συχνά στο επίκεντρο του προβληματισμού του τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα και αυτή τη φορά το δοκίμιό του συνδέει την έννοια της πόλης με την έννοια της κοινωνικής χειραφέτησης.

Για την ακρίβεια, διαπιστώνει πως πάντα οι πόλεις αποτελούν εστίες πολιτικών επαναστάσεων όπου αναπτύσσονται ρεύματα κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής (ας θυμηθούμε και τον Γκι Ντεμπόρ: «Μόνον η πόλη συγκεντρώνει εξουσίες και χειραφετεί») και άρα και κέντρα πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού.

John Newsinger

Η αμερικανική εργατικήτάξη τη δεκαετία του ’30αντεπίθεση

Μτφ. Λέανδρος Μπόλαρης, Εκδ. Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο, σελ. 430, τιμή 15 ευρώ

Η εμπειρία της αμερικανικής εργατικής τάξης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 προσφέρει μια σειρά διδαγμάτων για το σήμερα, όσο κι αν μοιάζει παρακινδυνευμένος ο παραλληλισμός της οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου με τη σημερινή συνθήκη.

Και αυτό αφού, όπως ερευνά και καταγράφει ο βρετανός μαρξιστής ιστορικός Τζον Νιούσιντζερ, τότε ακριβώς σημειώθηκε το εξής παράδοξο: η τεράστια οικονομική κρίση αντί να αποδυναμώσει το εργατικό κίνημα το ριζοσπαστικοποίησε ευρέως, ενώ τότε ακριβώς ξέσπασαν μεγάλες απεργίες. Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού οι εργατικοί αγώνες οργανώθηκαν από τα κάτω παρακάμπτοντας τη «συνδικαλιστική γραφειοκρατία» της εποχής.

Victor J. Katz

Ιστορία των μαθηματικώνμια εισαγωγή

Μτφ. Κώστας Χατζηκυριάκου,

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελίδες: 1013, τιμή 60 ευρώ

Τα Μαθηματικά δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν μαζί με τις κοινωνίες και συχνά αναπτύχθηκαν με τρόπο διαισθητικό και πειραματικό, από την ανάγκη των ανθρώπων να επιλύσουν προβλήματα.

Σε αυτή την παραδοχή στηρίζεται η προσέγγιση του Βίκτορ Κατζ, καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συγγραφέα της Ιστορίας των Μαθηματικών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οργανωμένο χρονολογικά και θεματικά, το υλικό του βιβλίου δίνει στους αναγνώστες του τη δυνατότητα να κατανοήσουν πληρέστερα τις διάφορες μαθηματικές έννοιες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για φοιτητές Μαθηματικών και διδάσκοντες, είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για την ανάπτυξη πλάνων διδασκαλίας με βάση την ιστορική εξέλιξη του κάθε ζητήματος.

Σε κάθε κεφάλαιο του τόμου περιλαμβάνονται θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, βιογραφικά κείμενα που σκιαγραφούν τη ζωή και τα επιτεύγματα σπουδαίων μαθηματικών, χρονολόγια, ασκήσεις κατά θέμα, σχετική βιβλιογραφία αλλά και θέματα προς συζήτηση για την ανάπτυξη ομαδικών εργασιών.