Στις αίθουσες της αθλητικής Δικαιοσύνης θα παιχθεί το δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι των Αιωνίων. Και ενώ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – μάλλον από αύριο – περιμένουν τις κλήσεις που θα εκκινήσουν τη σχετική, προβλεπόμενη διαδικασία από το πειθαρχικό όργανο της Super League σε μια ιστορία που το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε μια τελεσίδικη απόφαση κάπου στα τέλη του Νοέμβρη, η δημοσιοποίηση του φύλλου αγώνα αλλά και της γνωμάτευσης του αρμόδιου γιατρού αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του Χουάνκαρ, επιβεβαιώνουν την αίσθηση που υπάρχει από το βράδυ της Κυριακής. Οτι οι Πράσινοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έπειτα από την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο δίχως τη σχετική έγκριση του διαιτητή…

Το αναφέρει ρητά ο Φάμπιο Μαρέσκα στο φύλλο αγώνα που συνέταξε: «Ολοι οι παίκτες και οι υπεύθυνοι της ομάδας του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο και να επιστρέψουν στα αποδυτήρια» γράφει ο ιταλός διαιτητής για ό,τι ακολούθησε την πτώση του Χουάνκαρ πλάι στον αγωνιστικό χώρο έπειτα από τη ρίψη κροτίδας κοντά στον χώρο που οι αναπληρωματικοί των δύο ομάδων έκαναν το ζέσταμά τους με το ξεκίνημα του δευτέρου ημίχρονου και αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης του Μαντί Καμαρά για τον Ολυμπιακό (49΄). Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι οι Πράσινοι έφυγαν μόνοι τους από τον αγωνιστικό χώρο. Και αυτή η απόφασή τους μπορεί να αποδειχθεί η άκρη του νήματος για όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο Φάληρο.

Το άρθρο 15 του Πειθαρχικού

Οι δύο ομάδες αναμένεται να κληθούν από κοινού από τα πειθαρχικά όργανα με βάση το άρθρο 21 του ΚΑΠ (διακοπή αγώνα). Η αναφορά του ιταλού διαιτητή όμως στο φύλλο αγώνα επί της ουσίας ενεργοποιεί και το άρθρο 15 (παράγραφος 6) του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ που αφορά στην «αποχώρηση/επανείσοδο ομάδας στον αγωνιστικό χώρο». Με βάση αυτό; «Ομάδα που αποχωρεί από το γήπεδο, χωρίς ο διαιτητής να έχει διακόψει τον αγώνα και να έχει δώσει σχετική εντολή, ασχέτως της σπουδαιότητας του λόγου που επικαλείται, τιμωρείται με τις ίδιες ποινές που τιμωρείται και η υπαίτια της διακοπής του αγώνα ομάδα, υπό την επιφύλαξη της παραγράφου γ’ ανωτέρω». Δηλαδή; Ηττα με 0-3 και αφαίρεση πέντε βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα και πέντε από το επόμενο! Ποια είναι η επιφύλαξη της παραγράφου γ’; Ενας τραυματισμός. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ο τραυματισμός του Χουάνκαρ δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τον γιατρό του αγώνα Χρήστο Γώγο στη γνωμάτευση που παρέδωσε στις 22.40, δύο ώρες δηλαδή μετά τη διακοπή.

Γιατί διακόπηκε το ματς

«Δεν μπόρεσε να αποφασίσει αν το ν. 3 του Παναθηναϊκού (σ.σ. Χουάνκαρ) ήταν ικανός ή όχι να αγωνιστεί, με τα ιατροτεχνολογικά μέσα που είχε στο γήπεδο. Αρχισε λοιπόν να γράφει τη συνημμένη δήλωση στις 22.10 και την υπέγραψε 40 λεπτά αργότερα» λέει ο Μαρέσκα στο φύλλο αγώνα για την ιατρική γνωμάτευση και κάπως έτσι δικαιολογεί την απόφασή του πως «γύρω στις 23:05 επικοινώνησα με τους συλλόγους, τον παρατηρητή της Super League και την αστυνομική αρχή, ότι από τη μεριά μου δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να ξαναρχίσει ο αγώνας». Και όσο για τον ίδιο τον γιατρό; Στη γνωμάτευσή του αναφέρει πως δεν εντόπισε κάποιο κλινικό εύρημα στον Χουάνκαρ. «Ο παίκτης φαίνεται κατά τη γνώμη μου νευρολογικά εντάξει, αλλά μην έχοντας τα κατάλληλα εργαστηριακά μέσα στο ιατρείο δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ικανός ή δεν είναι για να παίξει. Ο παίκτης και η ομάδα του θέλουν να τον διακομίσουν σε νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο. Κλινικά κατά τη γνώμη μου δεν έχει νευρολογικό έλλειμμα, αλλά ο παίκτης και η ομάδα του θέλουν να τον διακομίσουν σε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις (ΩΡΛ, κ.λπ.)».

Η θέση του Ολυμπιακού

Απαραίτητη σημείωση: Τη διακομιδή ενός ποδοσφαιριστή στο νοσοκομείο δεν την αποφασίσει κανείς άλλος πέρα από τον γιατρό του αγώνα. Ο γιατρός όμως στη γνωμάτευσή του διαχωρίζει τη θέση του. «Ο παίκτης και η ομάδα» λέει ότι αποφάσισαν να φύγει ο Χουάνκαρ από το γήπεδο λίγο πριν από τις έντεκα. Και μάλιστα ο Ισπανός δεν διακομίσθηκε σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο, αλλά στην άλλη άκρη της Αττικής. Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Βορείων Προαστίων. Τα έχει εντοπίσει όλα τα παραπάνω ο Ολυμπιακός. Και η χθεσινή του «θέση» που καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ο διαιτητής δεν διέκοψε ΠΟΤΕ το παιχνίδι λόγω του τραυματισμού. Πρώτα διέκοψε επειδή ο Παναθηναϊκός έφυγε στα αποδυτήρια χωρίς εντολή δική του και μετά στο τέλος διέκοψε οριστικά λόγω παρέλευσης του χρόνου καθώς είχαμε πάνω από 2 ώρες προσωρινή διακοπή. Αρα για λόγους πρακτικούς όχι λόγω του τραυματισμού» τα αναφέρει όλα ένα προς ένα.

Τα τέσσερα σημεία-κλειδιά

Οτι δηλαδή: 1) «Η ομάδα του Παναθηναϊκού αποφάσισε να αποσυρθεί στα αποδυτήρια με δική της βούληση όπως ακριβώς περιγράφει και ο διαιτητής της αναμέτρησης στο Φ.Α. Και γι’ αυτό δεν συνεχίστηκε το ματς». 2) «Ο γιατρός του αγώνα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κλινικό εύρημα που να μην επιτρέπει στον παίκτη να συνεχίσει αλλά ο ίδιος λέει ότι ζαλίζεται και η ομάδα του ζητάει να πάει ο παίκτης στο νοσοκομείο». 3) «Ενώ υπήρχε ασθενοφόρο που θα μπορούσε να μεταφέρει τον ποδοσφαιριστή σε ένα λεπτό σε ένα οργανωμένο νοσοκομείο όπως το Metropolitan στο Νέο Φάληρο ή το κρατικό Τζάνειο στη Νίκαια οι υπεύθυνοι του Παναθηναϊκού απαίτησαν να τον διακομίσουν σε νοσηλευτικό ίδρυμα της αρεσκείας τους και συγκεκριμένα το Υγεία που εδρεύει στο… Μαρούσι Αττικής και όλως τυχαίως είναι χορηγός του Παναθηναϊκού». 4) «Είναι το πρώτο ντέρμπι στην Ιστορία που διακόπτεται χωρίς αντικειμενικό τραυματισμό και χωρίς πραγματικό γεγονός (π.χ. επεισόδια) καταγεγραμμένα από τους αξιωματούχους! Σε απλά ελληνικά αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε φύγει από το γήπεδο στο 49′ γιατί αυτό ήθελε, ο διαιτητής θα συνέχιζε κανονικά τον αγώνα! Τόσο απλά!».

Ο Αϊτόρ και οι πίτσες

Τι απάντησαν οι Πράσινοι σε όλα τα παραπάνω; Τίποτα. Οπως δεν πήραν θέση ούτε στη δήλωση του (ποδοσφαιριστή τους) Αϊτόρ σε τηλεοπτική εκπομπή στην Ισπανία πως «Πέρσι στο γήπεδο της ΑΕΚ πέταξαν μια κροτίδα στον τερματοφύλακά μας. Δεν διακόπηκε το παιχνίδι. Φέτος είπαμε «αν γίνει κάτι πρέπει να σταματήσουμε το παιχνίδι». Αν δεν το σταματήσουμε εμείς, θα συνεχίσει να παίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Οπως δεν σχολίασαν βίντεο που τους δείχνει στις 21.20 (πριν δηλαδή τη γνωμάτευση του γιατρού για τον Χουάνκαρ) να έχουν παραγγείλει πίτσες στα αποδυτήρια του «Γ. Καραϊσκάκης» σε μια κίνηση που επί της ουσίας φωτογραφίζει την πρόθεσή τους να μην επιστρέψουν στο γήπεδο. Η αντίδρασή τους αναμένεται με ενδιαφέρον…

Ο άλλος δρόμος

Πίσω στη (δικαστική) διαδικασία όμως, διότι από χθες γράφονται και ακούγονται ένα σωρό ανακρίβειες. Επί της ουσίας με βάση τα δύο μοναδικά έγγραφα που μπορούν να εξετάσουν τα πειθαρχικά όργανα, δηλαδή το φύλλο αγώνα και την ιατρική γνωμάτευση, στον Ολυμπιακό δεν φαίνεται να προκύπτει η παραμικρή υπαιτιότητα. Ούτε για ό,τι συνέβη με τον Χουάνκαρ, ούτε για τη διακοπή. Αν κάποιος μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος είναι ο Παναθηναϊκός. Και λέμε αν διότι θεωρητικά υπάρχει και ο τρίτος δρόμος σε αυτή την ιστορία. Διότι μεταξύ άλλων το άρθρο 21 του ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου) προβλέπει ότι αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων επανορίζεται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τον χρόνο της διακοπής. Μπορεί δηλαδή το ματς να συνεχιστεί από το 49΄ με το σκορ στο 1-1.

Σε ένα μήνα και αν…

Για όλα αυτά όμως θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά. Η κλήση των δύο ομάδων μπορεί να γίνει από αύριο και να τις φέρει ενώπιον του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Super League την Παρασκευή (27/10). Ακόμη και αν προκύψει πολύ γρήγορα μια πρωτόδικη απόφαση, η εκδίκαση ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων δεν αναμένεται νωρίτερα από τις 15/11. Λεπτομέρεια: οι δύο ομάδες έχουν εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια στις 9/11 (Γουέστ Χαμ – Ολυμπιακός, Ρεν – Παναθηναϊκός) άρα μια μέρα πριν όπου θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει εκδίκαση δεν θα είναι εδώ οι εκπρόσωποί τους. Κάλλιστα λοιπόν μπορεί η τελεσίδικη απόφαση να προκύψει στα τέλη του επόμενου μήνα (με τις ομάδες τυπικά να έχουν το δικαίωμα να φτάσουν ως το CAS).