Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Κατά καιρούς διαβάζουμε με συγκίνηση και θαυμασμό τη δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση από νέα συνήθως άτομα, όπως η Εμμα, που χάνουν ξαφνικά τη ζωή τους. Και όμως στην πραγματικότητα είμαστε τραγικά πίσω σε ένα θέμα που είναι τόσο σημαντικό όχι μόνο για τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, αλλά και για τη δημόσια υγεία και οικονομία της χώρας. Πάνω από 120.000 άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα βρίσκονται σε χρόνια αιμοκάθαρση περιμένοντας πολλοί από αυτούς τη μεταμόσχευση νεφρού είτε από ζώντα είτε από πτωματικό δότη. Οσοι μεταμοσχευθούν με επιτυχία θα ζήσουν καλύτερα και για περισσότερα χρόνια. Θα επανέλθουν στην εργασία τους προσφέροντας στο κράτος τα 40.000 ευρώ που κοστίζει ανά έτος ο ασθενής στην αιμοκάθαρση και στην κοινωνία ένα νέο δυναμικό μέλος της. Ανάλογες είναι οι ανάγκες μας για μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, παγκρέατος σε έλληνες πολίτες.
Επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συζητήσεις και προτάσεις για το τόσο σοβαρό θέμα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Η πιο πρόσφατη μελέτη από την LSE και το Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση αλλά και το καινούργιο Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που θα παραδοθεί στην πολιτεία το 2024, δίνουν ελπίδες ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούσαμε να φθάσουμε έστω… την Πορτογαλία και στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Η Ελλάδα με πληθυσμό 10.432.481 κατοίκων και η Πορτογαλία με πληθυσμό 10.344.802 κατοίκων στην απογραφή του 2021 ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια, με την Ελλάδα μπροστά από την Πορτογαλία στα θέματα υγείας, παιδείας, εγχώριου πλούτου. Το 2000 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν 13.200 ευρώ και το αντίστοιχο της Πορτογαλίας 12.500 ευρώ. Ηδη όμως από το 2017 και μετά τα Μνημόνια που πέρασαν και οι δύο χώρες, το ελληνικό κατά κεφαλήν εισόδημα έχει κατέβει στα 16.600 ευρώ, ενώ το πορτογαλικό έχει ανέβει στα 18.700 ευρώ, με το χρέος της Ελλάδας να είναι στο 178,6% του ΑΕΠ ενώ της Πορτογαλίας να έχει συγκρατηθεί στο 125,7%.
Στο θέμα των μεταμοσχεύσεων πραγματοποιούμε λιγότερες από 150 μεταμοσχεύσεις νεφρού τον χρόνο, ενώ στην Πορτογαλία πάνω από 500. Το 2019, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 33 μεταμοσχεύσεις ήπατος και καμία παγκρέατος, ενώ στην Πορτογαλία 240 και 25 αντίστοιχα. Είμαστε τυχεροί που ο πιο έμπειρος στις μεταμοσχεύσεις διεθνώς, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Ανδρέας Τζάκης, έχει βάλει σκοπό της ζωής του, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Πιέζει από τον Πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των κομμάτων μέχρι και τον κάθε Ελληνα που τον ακούει (και μπορείτε να τον ακούσετε στο Διαδίκτυο στο site (www.healthandreligion.gr) να προχωρήσουμε άμεσα από τη θεωρία στην πράξη. Δίπλα του έχει και τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία, για την οποία «η προσφορά της ζωής και συνεπώς και η δωρεά σώματος αποτελούν εκφράσεις της μείζονoς αγάπης για την οποία ο ίδιος ο Χριστός έδωσε υποθήκη στους μαθητές του».
Με άλλα λόγια, έχουμε σήμερα ένα Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων, έναν αποφασισμένο ηγέτη των μεταμοσχεύσεων και την επίσημη Εκκλησία να στηρίζει τον θεσμό. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή μιας καλύτερης πορείας στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας είναι αδικαιολόγητη.
Ο καθηγητής Δημήτρης Λινός είναι lecturer στην Ιατρική Σχολή του Harvard και εθελοντής ιερέας