Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη μεγάλη συγκέντρωση των πολιτών ενόψει της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή φαινόταν αρχικά ως μεμονωμένο γεγονός. Ακολούθησε το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», η προχθεσινή παραίνεση προς την κυβέρνηση για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στο Αιγαίο στα 12 μίλια και φτάσαμε στην επαπειλούμενη για σήμερα προσπάθεια να προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πρωτεύουσα με μια απεργία στις αστικές συγκοινωνίες.
Η φθινοπωρινή πολιτική τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτεται πλέον σε όλο της το εύρος. Βρισκόμαστε μάλιστα στην πρώτη της εβδομάδα. Αλλά γίνεται αντιληπτό πού το πάει.
Θυμίζει κάτι από την τακτική ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1990-93. Κόπι πάστε που θα έλεγε ο Παύλος Πολάκης.
Λίγο από πατριωτική ρητορική, στα πρότυπα του Α. Παπανδρέου, όταν αυτός έλεγε το «βυθίσατε το "Χόρα"». Λίγο από προσπάθεια δημιουργίας ενός αντιδεξιού μετώπου. Και πολύ από προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κύμα διαμαρτυρίας.
Η τακτική περιλαμβάνει την ενεργοποίηση κάθε πρόθυμης συνδικαλιστικής ή γενικότερα κινηματικής φωνής με στόχο να προκληθεί γενικώς αναστάτωση.
Το «μπάχαλο» με την εξαγγελία για κινητοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα είναι γνωστό. Ενα συνδικαλιστικό όργανο έκρινε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των μεταφορών απειλείται και προκήρυξε απεργία για σήμερα. Τα χαμηλότερου βαθμού σωματεία των λεωφορείων, των τρόλεϊ, των τεχνικών κ.λπ. δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν και η κινητοποίηση παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Πίσω από αυτή βρισκόταν η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας. Πρόεδρος της ο Θεμιστοκλής Αμπλάς.
Τον πρωτακούσαμε, τουλάχιστον όσοι δεν ασχολούμαστε με τα συνδικαλιστικά, τον Ιούλιο του 2017. Οταν ήταν από τους λίγους εκπροσώπους φορέων που εκφράστηκε θετικά για το νομοσχέδιο Σπίρτζη για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Τότε που πρόεδρος του οργανισμού ήταν ο Στέλιος Παππάς. «Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με σκοπό την αποκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία των συγκοινωνιών» είπε τότε, εκφράζοντας παράλληλα ότι «πάγια θέση μας ήταν ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών». Είναι γνωστό ότι λίγους μήνες μετά 45 γραμμές του ΟΑΣΘ δόθηκαν για λειτουργία στο τοπικό ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, δηλαδή σε ιδιώτες. Θα περίμενε κανείς ότι θα διαμαρτυρόταν η Ομοσπονδία, αλλά αυτό δεν έγινε.
Τον κ. Αμπλά τον συναντάμε τον Νοέμβριο του 2019, μετά τις εκλογές, στη λίστα με τα 694 ονόματα που περιλαμβάνονταν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στην ίδια λίστα με άλλους εκ μεταγραφής και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ γνωστούς συνδικαλιστές, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος και Γιώργος Αδαμίδης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Ο κ. Αμπλάς επιχείρησε να βγει ξανά στην επιφάνεια, αυτή τη φορά μέσα στην πανδημία. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος με την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Αλλο αυτό και άλλο να προσπαθείς να αναβιώσεις διαμαρτυρίες αντίστοιχες του '92. Η κοινωνία, κουρασμένη, δεν σηκώνει πλέον τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον ούτε οι συνδικαλιστές τις ανέχονται.