Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τον Ιούνιο του 2015, πέντε μήνες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις με τεράστια διαφορά (Public Issue ΣΥΡΙΖΑ 47,5% - ΝΔ 19,5%). Πολλοί έκαναν λόγο τότε για πιθανή μακροχρόνια κυριαρχία. Και ύστερα ήρθαν το δημοψήφισμα και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τέσσερις μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2016, η ΝΔ είχε ήδη περάσει μπροστά μεδιαφορά 3,7 ποσοστιαίων μονάδων(Metron Analysis ΝΔ 23,6% - ΣΥΡΙΖΑ 19,9%).
Την επόμενη περίοδο και στην πορεία για τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε κάτι που έδειχναν ξεκάθαρα όλες οι μετρήσεις της εποχής. Εκεί που η ηγετική του ομάδα έβλεπε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ «μέτωπο», δημιουργήθηκε τελικά αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα. Αν θυμηθούμε την έκπληξη με την οποία υποδέχθηκε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εύκολα συμπεραίνουμε ότι είχε χαθεί η επαφή με τις διεργασίες που έγιναν στο εκλογικό σώμα την τριετία 2016 - 2019.
Τι έχει συμβεί όμως τον χρόνο που μεσολάβησε από τις τελευταίες εκλογές; Η ΝΔ έχοντας διαχειριστεί δύο μεγάλες κρίσεις (κορωνοϊός, Εβρος) προηγείται με μεγάλες διαφορές σε όλες τις δημοσκοπήσεις και μοιάζει κυρίαρχη του παιχνιδιού. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια αντιφατική και συχνά μη συνεπή στρατηγική (επιστροφή στη ρητορική του 2012 Vs σοσιαλδημοκρατικής στροφής). Φαίνεται επίσης να συνεχίζει να μη βρίσκεται σε επαφή με το εκλογικό σώμα και τις ανάγκες του, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει δύο νέα θέματα: Τη σκανδαλολογία, αλλά και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις για το πού πρέπει να πάει το κόμμα.
Οι μετρήσεις και σήμερα είναι ξεκάθαρες. Μόνο το 22,7% θεωρεί ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα (aboutpeople), σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση κερδίζει στη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ (MARC), ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση και σημαντικές διαρροές προς τη ΝΔ.
Πρόκειται για έναν παρατεταμένο «μήνα του μέλιτος» για την κυβέρνηση ή η παρούσα κατάσταση αντικατοπτρίζει τα δομικά θέματα που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια που κάνει για να ξαναβρεί τον δρόμο του μετά τις ήττες του 2019; Η απάντηση είναι ότι προφανώς ισχύουν και τα δύο. Η κοινή γνώμη δίνει πίστωση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά την επιτυχή αντιμετώπιση των κρίσεων και παράλληλα αισθάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμα σαφή προσανατολισμό, ταλαντεύεται ακόμα για το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και μπορεί να είναι αναμενόμενο, ένα κόμμα να χρειάζεται χρόνο για να ανασυνταχθεί, αυτό όμως που θα έπρεπε να έχει κατά νου η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στο παρελθόν (βλέπε περίοδο 2012 - 2015), αλλά στο μέλλον και στις νέες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Ο Πέτρος Ιωαννίδης είναι ιδρυτής της aboutpeople