Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Την τελευταία διετία η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κυριάρχησε στην ατζέντα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής αγοράς. Εξάλλου μετά την εκλογή του Τραμπ η ρητορική έδωσε τη θέση της στη δράση. Τους τελευταίους 17 μήνες οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες έχουν εμπλακεί στον σοβαρότερο πόλεμο δασμών από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Και η μετατροπή της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής σε όπλο για την αντιμετώπιση της απειλής μιας και μόνο εταιρείας, της Huawei, διεύρυνε το μέτωπο της μάχης.
Εξαρχής ήταν φανερό ότι επρόκειτο για μια πολιτική μάχη με οικονομικά όπλα. Και έτσι πρόκειται να μείνει. Στο πλαίσιο αυτό η ανακοινωθείσα με τυμπανοκρουσίες τον Οκτώβριο πρώτη φάση μιας «αδύναμης» εμπορικής συμφωνίας έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Ισως δείχνει ότι ο Τραμπ εγκαταλείπει εν τέλει τον πόλεμο. Ισως σύντομα ανακοινώσει τη νίκη και προσπαθήσει να την κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας.
Η Κίνα, από την πλευρά της, επιθυμεί διακαώς τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου. Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος άλλων εμπλοκών στις σινοαμερικανικές σχέσεις, όπως είναι οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, αλλά όλα δείχνουν ότι αμφότερες οι πλευρές επιδιώκουν την αποκλιμάκωση. Ο κόσμος όμως θα είναι ο ίδιος μετά τον πόλεμο; Ή θα έχουμε αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, επιστροφή στον απομονωτισμό και εμπορικές εκτροπές;
Κατ' αρχάς η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης είναι αδύνατη. Επανάληψη όσων συνέβησαν μετά την πρώτη παγκοσμιοποίηση (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και Μεγάλη Υφεση) μοιάζει απίθανη. Απίθανη είναι και η επιστροφή στον απομονωτισμό. Οι εμπορικές εκτροπές όμως είναι άλλη υπόθεση. Οι ανισορροπίες των εμπορικών ισοζυγίων είναι τεράστιες. Ως εκ τούτου ακόμα κι αν συμφωνηθεί εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, πολιτικά οι δύο χώρες θα βρίσκονται σε μια οικονομική διαμάχη παρόμοια με Ψυχρό Πόλεμο. Και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί κυρίως τις ΗΠΑ, διότι αυτές στερούνται ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου. Οχι η Κίνα. «Οταν η στρατηγική σου έχει βάσεις και προοπτική, τότε κερδίζεις προτού καν ξεκινήσει η μάχη» είναι το μήνυμα του Σουν Τσου στην «Τέχνη του πολέμου».
Ο Στίβεν Σ. Ρόουτς είναι καθηγητής στο Yale University και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia