Στην καρδιά της απειλητικής Τεχεράνης μια νεαρή κοπέλα αναλαμβάνει δράση. Είναι πράκτορας της Μοσάντ, με ειδίκευση στο χακάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, και πετάει στο Ιράν για την πρώτη της αποστολή. Πρέπει να ξεπεράσει τους κινδύνους και να αφοπλίσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Η αποστολή της δεν είναι υψίστης σημασίας μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά και για τον κόσμο. Οταν όμως εκείνη δεν τα καταφέρνει, τότε χάνεται στο Ιράν αναζητώντας τις ρίζες της. Ωστόσο, ο λαβύρινθος των σουκ και τα ίχνη των σάχηδων μέσα στην πόλη δεν ζωντανεύουν μπροστά της στην Τεχεράνη αλλά στα Ιλίσια. Το περσικό σκηνικό είναι στην πραγματικότητα ελληνικό!

Οι ισραηλινές εταιρείες παραγωγής Donna Productions και Shula Spiegel Productions βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα της νέας σειράς «Tehran» (τίτλος εργασίας). Πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που τοποθετείται στο Ιράν αλλά γυρίζεται στην Ελλάδα. Μετά τις σκηνές που τράβηξαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η δράση μεταφέρθηκε στις γειτονιές των Ιλισίων, που με τα στενάκια και τις πολυκατοικίες του συνδέεται κάπως με το σύγχρονο σκηνικό της περσικής Μέσης Ανατολής.

ΟΚΤΩ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Tα δικαιώματα για την παγκόσμια διανομή της σειράς έχει αποκτήσει η καναδική εταιρεία Cineflix. Mε βάση τον σκελετό της παραγωγής, η ιστορία απλώνεται σε οκτώ επεισόδια των 60 λεπτών και φέρει την υπογραφή του Μος Ζόντερ στο σενάριο, του δημιουργού που έγραψε το «Fauda» για το Netflix, και του Ομρι Σένταρ. Σκηνοθέτης είναι ο Ντάνιελ Σίρκιν (του «Mossad 101» επίσης του Netflix). Πρωταγωνίστρια είναι η ανερχόμενη ισραηλινή ηθοποιός Νιβ Σουλτάν και δίπλα της ο Σαούν Τουμπ  (έπαιζε τον Ματζίντ Τζαβίντι στο «Homeland»), ο οποίος υποδύεται έναν υπάλληλο ασφάλειας του Ιράν, και ο Ναβίντ Νεγκαχμπάν (των «Homeland», «Legion» και «Aladdin») στον ρόλο του διοικητή της Μοσάντ Μασούντ Ταμπρίζι.

Το «Tehran», αν και είναι κυρίως μια ιστορία δράσης με κατασκόπους, συγκρούσεις και μυστικά, επενδύει επίσης και στο συναίσθημα με την απαραίτητη δόση έρωτα αλλά και νοσταλγίας. Η πράκτορας της Μοσάντ γυρίζοντας στην Τεχεράνη ανακαλύπτει ότι η πόλη δεν είναι μόνο ο προορισμός της πρώτης αποστολής, αλλά και η πόλη που την γέννησε. Παλεύοντας να βρει τις ρίζες της, διχάζεται ακόμα περισσότερο μέσα της όταν γνωρίζει και ερωτεύεται έναν ακτιβιστή υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης. Οι ιρανικές της καταβολές την κατακτούν και η αποστολή της αρχίζει να θολώνει στο μυαλό της, και τη στιγμή που οι τοπικές Αρχές επιχειρούν να τη βρουν για να τη συλλάβουν μαζί με τους συνεργάτες της από τη Μοσάντ, εκείνη καλείται ν’ αποφασίσει μεταξύ καθήκοντος και προσωπικής ζωής.