Αυτή η ιστορία θα μπορούσε κάλλιστα να ενσωματωθεί στον επόμενο κύκλο του «Casa de Papel» – τα έχει άλλωστε όλα, κρατική διαφθορά, χρήμα, εκβιασμούς, ψέματα… Πρωταγωνιστής είναι ένας 67χρονος ονόματι Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο, πρώην επιθεωρητής της ισπανικής αστυνομίας, πολλάκις παρασημοφορημένος, και από σοσιαλιστικές και από συντηρητικές κυβερνήσεις. Αλλοτε «ηρωικός αστυνόμος», βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2017 στη φυλακή – και ολόγυρά του υπάρχει ένα κουβάρι από δέκα δικαστικές έρευνες. Τον κατηγορούν για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Για χρόνια, λένε, είχε και μια δεύτερη «δουλειά», έλυνε τα προβλήματα των πλουσίων και ισχυρών της Ισπανίας, κατασκοπεύοντας τους αντιπάλους τους και σπιλώνοντας τους εχθρούς τους. Ο ίδιος επιμένει πως μόνος του εργοδότης ήταν το κράτος. Και μοιάζει αποφασισμένος να μην πέσει μόνος. Χύνει λοιπόν λίγο λίγο το δηλητήριό του μέσα από τα μίντια.

Γιατί ο Βιγιαρέχο ηχογραφούσε επί 25 και πλέον χρόνια μυστικά και μεθοδικά τα πάντα, όλες του τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις συναντήσεις με πολιτικούς, δικαστικούς, επιχειρηματίες, αριστοκράτες κ.ο.κ. Και αποσπάσματα από αυτές εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα ισπανικά Μέσα, καθιστώντας σαφές πως ο συνταξιούχος επιθεωρητής της αστυνομίας έχει ράμματα για τη γούνα σχεδόν κάθε μέλους της ισπανικής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. «Γνωρίζει όλα απολύτως τα μυστικά του κράτους των 28 τελευταίων ετών», διαβεβαιώνει τη γαλλική «Le Monde» ο Εδουάρδο Ιντα, διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Okdiario. Λέγεται πως ασταμάτητα να έπαιζαν στο ραδιόφωνο οι επίμαχες ηχογραφήσεις που διαρρέουν αποσπασματικά, θα χρειάζονταν τρεις μήνες για να ακουστούν όλες. Ενα εκρηκτικό υλικό, που σε συνδυασμό με τις δικαστικές καταθέσεις του Βιγιαρέχο έχει ήδη πυροδοτήσει πολυάριθμες δικαστικές έρευνες. Γιατί αυτός ο «διπλός πράκτορας» δεν αναλάμβανε καθώς φαίνεται μόνο να καταστρέψει φήμες ή να εκβιάσει εχθρούς των ιδιωτών «πελατών του», αναλάμβανε και τις πλέον επικίνδυνες κυβερνητικές αποστολές: από τις έρευνες γύρω από την ισλαμιστική τρομοκρατία μέχρι την παρακολούθηση μιας ερωμένης του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος και από τη σύλληψη ενός μεγαλέμπορου ναρκωτικών μέχρι το στήσιμο υποθέσεων εναντίον καταλανών αυτονομιστών – όλα αυτά που στην Ισπανία αποκαλούνται «οι υπόνομοι του κράτους».

Οπως σημειώνουν οι «New York Times», o Βιγιαρέχο έμαθε τα κατατόπια του υποκόσμου την περίοδο που είχε ως έδρα τη Χώρα των Βάσκων, μέλος μιας αντιτρομοκρατικής μονάδας επιφορτισμένης με τη διάλυση της ΕΤΑ – για αυτό ακριβώς έλαβε το πρώτο του μετάλλιο τη δεκαετία του ’70. Στη συνέχεια πέρασε μια δεκαετία σε άδεια από την αστυνομία, επιδιδόμενος σε αδιευκρίνιστες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τη δεκαετία του ’90, επανεντάχθηκε στην αστυνομία στη Μαδρίτη, συνεχίζοντας την άνοδό του στην ιεραρχία. Η καριέρα του όμως έλαβε τέλος το 2016, όταν αστυνομικοί ερευνητές «σκόνταψαν» πάνω σε εκατομμύρια ευρώ που – όπως λένε – είχε κρύψει ο Βιγιαρέχο σε offshore λογαριασμούς.

Ο Βιγιαρέχο αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι συνολικά… 46 εταιρείες που πέρασαν, σύμφωνα με την «El Pais» τα τελευταία 30 χρόνια από τα χέρια του ήταν μέρος των μυστικών αποστολών που επιτελούσε με εντολή από τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια – τα οποία τώρα τον προδίδουν. Το ποιος διαρρέει τις ηχογραφημένες συνομιλίες του δεν έχει γίνει σαφές. Κανείς όμως δεν έχει αμφισβητήσει την αυθεντικότητά τους. Και κάποιοι ήδη «πληρώνουν» για αυτές.

Στις 7 Νοεμβρίου του 2018 κατάφερε να προκαλέσει την παραίτηση της βουλευτή και πρώην γ.γ. του Λαϊκού Κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, διαρρέοντας επί δέκα ημέρες συζητήσεις που είχε το 2009 με την ίδια και τον σύζυγό της: του ζητούσε πληροφορίες για την πορεία των ερευνών γύρω από τη διαφθορά στο ΛΚ αλλά και για τις ιδιωτικές υποθέσεις ενός μέλους του κόμματος, του Χαβιέ Αρένας, καθώς και του αδελφού ενός πολιτικού αντιπάλου, του Σοσιαλιστή Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμαλκάμπα. Ο Βιγιαρέχο δεν κατάφερε, απεναντίας, να «ρίξει» την Ντολόρες Ντελγάδο, υπουργό Δικαιοσύνης της Ισπανίας, κι ας διέρρευσε την ηχογράφηση συνομιλίας όπου η ίδια αποκαλεί τον νυν υπουργό Εσωτερικών «πούσ***».

Σε μια ηχογράφηση ο Βιγιαρέχο λέει πως διαθέτει επτά αντίγραφα των συνομιλιών που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά της μοναρχίας. Σε μια δεύτερη, μία αριστοκράτισσα γεννημένη στη Δανία που φέρεται να είχε δεσμό με τον Χουάν Κάρλος, η Κορίνα τζου Ζάιν – Βίτγκενσταϊν, παραπονείται ότι ο πρώην βασιλιάς τη χρησιμοποιούσε προκειμένου να κρύψει μέρος του πλούτου του στο εξωτερικό. Σε μια τρίτη, ο Βιγιαρέχο καυχιέται ότι έβγαλε «πολλά φράγκα» «ξεθάβοντας βρωμιές» εις βάρος καταλανών πολιτικών: ο ισχυρισμός αυτός είναι σήμερα μέρος δικαστικής έρευνας για το κατά πόσον η πρώην συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι χρησιμοποιούσε μία μυστική «πατριωτική αστυνομία» προκειμένου να αμαυρώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους, μεταξύ αυτών και το Podemos. Ηδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος ακόμη 50 ατόμων, ανάμεσά τους και άλλοι αστυνομικοί διευθυντές αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι – αν και ο Βιγιαρέχο κατηγορείται και για κατασκοπεία εις βάρος δημοσιογράφων. «Είναι ένα πολύ σοβαρό σκάνδαλο», λέει στους «New York Times» ο Ντιέγο Μούρο, ισπανός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία. Το μεγάλο ερώτημα, επισημαίνει ο ίδιος, είναι το κατά πόσον οι δραστηριότητες του Βιγιαρέχο προσφέρουν «αποδείξεις ότι υπάρχει ένα “βαθύ κράτος” που επιχειρεί από τις σκιές».

Vidcast: Στα Σχοινιά