Διάφοροι φίλοι στα social media αλλά και έγκριτοι δημοσιογράφοι λένε ανοιχτά ή υπονοούν ότι με τη στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνουν ότι στις συγκεκριμένες ιδιαίτερες συνθήκες ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Με τη στάση του και τη θετική του προδιάθεση απέναντι στη συμφωνία Το Ποτάμι κλονίζει την κυβέρνηση. Θεωρώντας τη συμφωνία ως αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης και ενός συμβιβασμού που είναι προτιμότερος από την άρνησή του, όχι μόνο δεν βάζουμε πλάτες στην κυβέρνηση, αλλά βγάζουμε τις μάσκες της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με την πρόθεση υπερψήφισης της συμφωνίας από Το Ποτάμι, ο κ. Καμμένος για να είναι συνεπής με τη ρητορική του δεν αρκεί πλέον να καταψηφίσει τη συμφωνία, πρέπει να καταψηφίσει την κυβέρνηση. Δηλαδή αναγκάζεται ή να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ή να αποσύρει τη στολή του Μακεδονομάχου. Αν και Το Ποτάμι καταψήφιζε, ο μεν κ. Καμμένος καταψηφίζοντας θα έλεγε ότι απέτρεψε τη συμφωνία, ο δε κ. Τσίπρας θα έλεγε ότι το πάλεψε, αλλά οι «ψευτο-Ευρωπαίοι» λιποψύχησαν. Στη συνέχεια, και οι δύο θα συνέχιζαν ανέφελα (με κάποια ίσως «θεατρικά καβγαδάκια») τη συνεργασία τους ώς τον Οκτώβριο του 2019, ο μεν κ. Καμμένος δικαιωμένος στο εσωτερικό, ο δε κ. Τσίπρας ως «ο μόνος υπεύθυνος πολιτικός» στο εξωτερικό.

Αν αποσύρει ο κ. Καμμένος την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, χάνεται η δεδηλωμένη. Το πιο πιθανό είναι να μη ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας και επίσης να μην έχει υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας που θα έχει υποβάλει η ΝΔ (χρειάζεται 151 ψήφους). Ετσι η κυβέρνηση μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ πια θα συνεχίσει να πορεύεται για λίγο ακόμα χωρίς να μπορεί να περάσει νομοσχέδια καθότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης δεν θα είναι διατεθειμένες να παρατείνουν αυτή τη νοσηρή κοινοβουλευτική κατάσταση ζητώντας, αυτή τη φορά δικαιολογημένα, εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμώ ότι ο απώτερος χρόνος των εκλογών θα είναι ο Μάιος του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εν κατακλείδι, Το Ποτάμι όχι μόνο δεν δίνει παράταση ζωής στην κυβέρνηση με την αταλάντευτη στάση του (όπως διατείνονται όσοι μένουν στην επιφανειακή ανάγνωση), αλλά αντίθετα συντομεύει τον χρόνο της συγκυβέρνησης, φέρνοντας τις εκλογές πιο κοντά. Αντί να συσπειρώνει την κυβέρνηση – όπως κάνει η αντιπολίτευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ – ουσιαστικά την αποσυσπειρώνει και την κλονίζει με τη στάση του. Μπορεί κάποιος να το ψέξει ότι γυρνάει την πλάτη στα κομματικά οφέλη, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος μιας μη δημοφιλούς επιλογής (όπως ορθώς προσπάθησε να κάνει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις αρχές του ’90), αλλά δεν μπορεί να το ψέξει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, όταν ουσιαστικά την αναγκάζει να πάει πρόωρα στις κάλπες.

O Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής και γραμματέας Κοινοβουλευτικού Εργου με Το Ποτάμι