Στα χέρια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών έχει φτάσει η επίσημη επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F-35 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών ώστε μετά από διαπραγματεύσεις να υπάρξει συμφωνία για την πώληση των 20 F-35 στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

«Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα».

Όπως ανέφεραν νωρίτερα αρμόδιες πηγές η επιστολή – κατά το σύνηθες – απεστάλη κατ΄ αρχήν στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC: Office of Defense Cooperation) στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για να προωθηθεί εν συνεχεία στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 Η LOA είναι το πλέον λεπτομερές έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις δυνατές επιλογές οι οποίες είναι στην ευχέρεια του πελάτη στη συνέχεια για το τι θα αποδεχθεί και τι όχι. Και αυτή είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών.