Οι Ελληνες δανείζονται από τους γονείς τους για να τα βγάλουν πέρα, ρυθμίζουν και ξαναρυθμίζουν δάνεια, τα οποία κοκκινίζουν με κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους, πνίγονται στα καταναλωτικά δάνεια και τα χρέη από κάρτες, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η ζημιά από απάτες με κάρτες και με μεταφορές χρημάτων.

Πρόκειται για μερικούς από τους δείκτες που άρχισε να υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για να μετρά τον κίνδυνο των πελατών των τραπεζών στην ευρωζώνη. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να σχετίζονται άμεσα με τις ίδιες τις τράπεζες και τα τραπεζικά προϊόντα, μπορεί όμως να έχουν σχέση με το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Η πρώτη έκθεση που δημοσιεύθηκε μέσα στην εβδομάδα κατατάσσει τους έλληνες δανειολήπτες και καταναλωτές στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, βάσει των περισσότερων κριτηρίων. Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί η επιβάρυνση με χρεώσεις, σε σχέση με το εισόδημα, όπου η Ελλάδα λαμβάνει μία από τις καλύτερες θέσεις.

Ξεκινώντας από το ύψος των εισοδημάτων, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά δανείζεται από τους γονείς του για να πληρώνει τα έξοδά του. Το ποσοστό στη Βουλγαρία είναι 30%. Στην Ελλάδα 26%, όσο και στη Ρουμανία. Λιγότερο εξαρτημένα από τους γονείς είναι τα παιδιά των Ιταλών και των Πορτογάλων, καθώς μόλις 5% και 8%, αντίστοιχα, παίρνουν δανεικά. Τα ποσοστά αυτά λαμβάνουν ηλικίες από 15 ετών και άνω. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 15%, δηλαδή σχεδόν μισός από το ποσοστό της Ελλάδας.

Πρωτιά

Στα δάνεια, το 16,7% έχει λάβει κάποιου είδους βοήθεια (ρύθμιση, επιδότηση κ.λπ.). Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση, καθώς στη δεύτερη ακολουθεί η Κύπρος με 8,1%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 1,7%. Το μεγάλο ποσοστό των ρυθμίσεων, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων, αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους κινδύνου των τραπεζών. Πρώτον, ένα δάνειο δεν μπορεί να ρυθμίζεται συχνά, διότι αυτό σημαίνει αδυναμία πληρωμής και η τράπεζα θα πρέπει να λάβει αντίστοιχες προβλέψεις και να γράψει ζημιές. Δεύτερον, το υψηλό ποσοστό δείχνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά ακόμα δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να ρυθμιστούν. Είναι ενδεικτικό ίσως το γεγονός ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων για το 50% της αύξησης της δόσης από την άνοδο των επιτοκίων. Ενώ οι τράπεζες και η κυβέρνηση περίμεναν γύρω στις 30.000 αιτήσεις, τελικά έχουν κατατεθεί 3.000.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι έλληνες δανειολήπτες βάσει του ποσοστού των δανείων τους που έχει εγγύηση κατοικία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 9,8% και ακολουθεί η Ελλάδα με 8,4%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1,5%.

Επίσης, με διψήφιο ποσοστό και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα βάσει των κόκκινων δανείων στην καταναλωτική πίστη. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 13,7%, όταν ο συνολικός δείκτης κόκκινων δανείων είναι κάτω του 7%.

Την πρώτη θέση λαμβάνουν οι Ελληνες βάσει των αριθμών περιπτώσεων απάτης και οικονομικής ζημίας στις πληρωμές (online banking και κάρτες). To ποσοστό απάτης στο σύνολο των συναλλαγών αγγίζει το 0,019%, ενώ βάσει αξίας στο 0,04%.

Η χώρας μας επίσης κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά τη Λετονία, στην ετήσια αύξηση απάτης με συναλλαγές. Στη Λετονία, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 310%, ενώ στην Ελλάδα κατά 307%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 21%.