«Κράτος  τρομοκράτη», χαρακτήρισε τη Ρωσία το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα Τεταρτη (23/11).

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ρωσία αποτελεί «ένα τρομοκρατικό καθεστώς, λόγω της σκόπιμης φυσικής καταστροφής αστικών υποδομών και των μαζικών δολοφονιών Ουκρανών πολιτών, που έχουν στόχο την εξάλειψη του ουκρανικού λαού».

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κείμενο που χαρακτηρίζει την Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας» στον πόλεμο της Ουκρανίας και καλεί στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με τον Γκι Φερχόφσταντ, το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 494 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 44 αποχές.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκι Φερχόφσταντ, «το καθεστώς του Βλάντιμιρ Πούτιν στη Ρωσία θεωρείται κράτος που προάγει την τρομοκρατία, είναι συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου και πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη διεθνή κοινότητα».

Συμβολική κίνηση

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο χαρακτηρίζει «κράτος τρομοκράτη» τη Ρωσία, έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει πολιτικές στις κυβερνήσεις των 27 ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ψηφίσματά του είναι μη δεσμευτικά.

Πάντως με το ψήφισμα, καλούνται τα 27 κράτη μέλη να χαρακτηρίσουν με τον τρόπο αυτό τη Ρωσία «με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται κάτι τέτοιο».

 Ζητείται επιπλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, ακόμη και όταν πρόκειται για τη συμμετοχή της, σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη ζητείται να μειωθούν οι διπλωματικοί δεσμοί με τη Ρωσία, να περιοριστούν οι επαφές της ΕΕ με  Ρώσους αξιωματούχους.