Τα Ισόβια θα μεταφράζονται σε 18 χρόνια πραγματικής έκτισης (από 16 που είναι σήμερα), η αποφυλάκιση για πρόσκαιρες ποινές θα γίνεται μετά από πραγματική έκτιση 3/5 (από 2/5) και περιστολή από το προνόμιο σε βραχιολάκι είναι η τελική εισήγηση της Επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα.

Η επιτροπή με επικεφαλής τον νομικό Λάμπρο Μαργαρίτη ολοκλήρωσε το έργο της και κατέληξε σε αυστηροποίηση του πλαισίου έκτισης της ποινής για κακουργήματα όπως και για περιστολή ευνοϊκών όρων για τους καταδικασθέντες.

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία ο χρόνος για να αποφυλακιστεί κάποιος αυξάνεται κατά πολύ καθώς αυξάνεται η έκτιση της ποινής στα 4/5 από 2/5 που ισχύει σήμερα. Η ισόβια κάθειρξη αυξάνεται στα 18 χρόνια και κόβεται το προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι.

Οι τροποποιήσεις προς το αυστηρότερο αναμένεται να διχάσουν τον νομικό κόσμο, καθώς ήδη από τη συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αύξηση των ποινών και η «σκληρότερη» αντιμετώπιση των κρατουμένων δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή πρακτική και δεν οδηγούν σε μείωση της εγκληματικότητας.

Αλλαγές έρχονται και στα αδικήματα κατά των ανηλίκων

Στην πρόβλεψη ( 113 παρ. 4 ΠΚ) πως «η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος», προστίθεται πως αυτό θα ισχύει και για τα πλημμελήματα που αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια.

Παράλληλα πλέον όλες οι γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως, δίχως δηλαδή να απαιτείται μήνυση του θύματος.

Αδικήματα βιασμού και πρόσωπα επιρροής

Στα κεφάλαια κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και βιασμού , προστίθεται ειδική παράγραφος που φωτογραφίζει τις περιπτώσεις σεξουαλικού εξαναγκασμού ή παρενόχλησης που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Για πρώτη φορά προστίθεται στον Ποινικό κώδικα αναφορά σε πρόσωπα “επιρροής”:

Η διατύπωση λοιπόν του προτεινόμενου νέου άρθρου 336Α είναι :

“Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος επιτυγχάνει την τέλεση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, αποσπώντας τη συναίνεση του παθόντος με παραπλάνηση αυτού ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.

Απάλειψη του όρου «χωρίς τη συναίνεση του θύματος»

Η Επιτροπή Μαργαρίτη επιχειρεί επίσης να απαλείψει τον όρο «χωρίς τη συναίνεση του θύματος» για τις περιπτώσεις (άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ) εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη καθώς κρίθηκε πως είναι δύσκολο να αποδεχτεί σε δικαστήριο.