Γράφει ο Γιώργος Δανιόλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΗΡΩΝ

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το όραμα του Ομίλου ΗΡΩΝ ήταν να φέρει την ενέργεια σε κάθε σπίτι. Η ενέργεια είναι αγαθό, κι αυτό το αγαθό πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, υπό τους πιο συμφέροντες όρους, με νέες δυνατότητες, νέες επιλογές και με όχημα την καινοτομία και τη βέλτιστη χρήση της τεχνολογίας και, πάνω απ’ όλα, με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Το νέο πρόγραμμα ΕΝ.Α καταφέρνει να συνδυάσει όλες αυτές τις παραμέτρους, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες του ΗΡΩΝΑ να μειώσουν ή ακόμα και να μηδενίσουν, το κόστος του ρεύματος στον λογαριασμό τους χρησιμοποιώντας τη δύναμη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ιδέα, στον πυρήνα της, είναι πολύ απλή: Σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό ΑΠΕ στη χώρα, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται διαρκώς φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, η καθαρή ενέργεια των οποίων είναι διαθέσιμη στους πελάτες του ΗΡΩΝΑ, συνδυασμένη με μια σημαντική έκπτωση. Πρακτικά, κάθε πελάτης του ΗΡΩΝΑ μπορεί να συμμετάσχει στο ΕΝ.Α ανάλογα με την επιθυμία και τις δυνατότητές του, και να «παράγει» όσο ρεύμα χρειάζεται, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα έως και να μηδενίσει το κόστος του ρεύματος στον λογαριασμό του.

Με αυτόν τον τρόπο ξεπερνάται μία βασική δυσκολία που συναντούσαν όλοι οι ιδιώτες ή επαγγελματίες που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά δεν είχαν το κονδύλι –ή και τον χώρο- για να κάνουν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις, π.χ. ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη. Πλέον, οι καταναλωτές – πελάτες του ΗΡΩΝΑ, με παροχή χαμηλής τάσης, ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ενός ακινήτου, μονοκατοικίας, διαμερίσματος ή καταστήματος, μπορούν να επωφεληθούν από τις ΑΠΕ χωρίς να επιβαρύνονται με την εγκατάσταση, συντήρηση και ασφάλιση ενός τέτοιου συστήματος. Άρα οι καταναλωτές – πελάτες του ΗΡΩΝΑ αποφεύγουν το σημαντικό κόστος που συνεπάγεται ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο δεν θα μπορούσαν να πάρουν «μαζί τους» σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να αλλάξουν κατοικία ή επαγγελματική έδρα στην επιχείρησή τους. Με το ΕΝ.Α, αντίθετα, η «καθαρή» ενέργεια της οποίας ο καταναλωτής γίνεται «συμπαραγωγός», συνδέεται με το ΑΦΜ του και όχι με τη διεύθυνσή του, συνεπώς αυτή μετακινείται μαζί του, ακόμα και μεταβιβάζεται ενώ λήγει όποτε αυτός το επιλέξει!

Η διαδικασία είναι εύκολη και αυτό είναι που κάνει το πρόγραμμα πιο ελκυστικό. Ο καταναλωτής μπορεί να συνδυάσει το ΕΝ.Α με οποιοδήποτε άλλο εμπορικό πρόγραμμα του ΗΡΩΝΑ και να επιλέξει το ποσό με το οποίο θέλει να συμμετάσχει (με ελάχιστη αρχική συμμετοχή τα 100€). Το ποσό συμμετοχής του, έχει την ευελιξία να το κτίσει σταδιακά, μέσα σε 3 χρόνια, και με αυτόν τον τρόπο να φτάσει πλέον στο «μερίδιο» που θα του επιτρέψει μέχρι και να μηδενίσει το κόστος του ρεύματος στον λογαριασμό του. Μέσω του λογαριασμού του, ο κάθε πελάτης έχει πλήρη έλεγχο του τι παράγει, τι καταναλώνει, ή ποιες εκπτώσεις έχει λάβει. Επίσης, ακόμα και αν δεν καταναλώσει όλη την ενέργεια που του αναλογεί, δεν τη χάνει, καθώς μπορεί να την κρατήσει προς κατανάλωση για 3 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι ο κάθε καταναλωτής – πελάτης ΗΡΩΝ μπορεί να αποδεσμευτεί οποτεδήποτε θελήσει από το πρόγραμμα χωρίς κανένα κόστος ή «ποινή».

Στον ΗΡΩΝΑ σχεδιάσαμε το πρόγραμμα ΕΝ.Α για να δώσουμε την ευκαιρία στους καταναλωτές να πετύχουν Ενεργειακή Ανεξαρτησία – από όπου άλλωστε προέρχονται και τα αρχικά του προγράμματος. Πρόκειται πράγματι για μια μεγάλη καινοτομία, ίσως την μεγαλύτερη από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας το 1999, καθώς η πράσινη ενέργεια που κάποτε ήταν για λίγους μπορεί πια να περάσει στα χέρια πολύ περισσότερων, χωρίς ειδικές εγκαταστάσεις, μεγάλους προϋπολογισμούς και εξαντλητικές διαδικασίες.

Φυσικά, με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ο κάθε καταναλωτής – πελάτης ΗΡΩΝ στην ουσία μπαίνει σε μια μεγάλη κοινότητα, αυτή της καθαρής ενέργειας. Η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ανά την Ελλάδα είναι καθαρή, είναι πράσινη, και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον όπως η καύση των ορυκτών καυσίμων (λ.χ. λιγνίτης, πετρέλαιο) που αποτελούν ακόμα τις κύριες πηγές ενέργειας στη χώρα. Υπάρχουν εθνικοί στόχοι που έχουμε να καλύψουμε ως το 2050, όπως το να καταφέρουμε το 60% της ενέργειας που θα καταναλώνουμε να προέρχεται από ΑΠΕ. Η ενεργειακή κοινότητα του ΕΝ.Α βάζει το λιθαράκι της στο να τους πετύχουμε, κάνοντας σήμερα μια απλή και συμφέρουσα κίνηση.

Αποτελεί τιμή για τον ΗΡΩΝΑ να ανοίγει αυτόν τον δρόμο στα ελληνικά νοικοκυριά και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Κάθε επιλογή μας αποβλέπει στο συμφέρον των πελατών μας, πάντα όμως σε συνδυασμό με τη μεγάλη εικόνα, τον απώτερο στόχο, που δεν είναι άλλος από ένα καθαρότερο περιβάλλον, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές. Με το ΕΝ.Α νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος, αξιοποιώντας τις συνεργασίες μας, τις εγκαταστάσεις μας, τις γνώσεις μας αλλά και τις ιδέες μας, για ένα μέλλον με Ενεργειακή Ανεξαρτησία.