Το εκρηκτικό μείγμα με δολοφονίες κρατουμένων και επιθέσεις εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων φέρνει όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας.

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας, όπως έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Για τους ανθρώπους που ζουν σε καθημερινή βάση τον χώρο των φυλακών και γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό δεν συνιστούν «είδηση», αλλά «γεγονότα που με μαθηματική ακρίβεια περίμεναν να συμβούν».

Και παρά την αρνητική εικόνα που φτάνει προς τα έξω, θέτοντας επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των κρατουμένων, των εργαζομένων στις φυλακές, αλλά και την τήρηση των όρων του κράτους δικαίου, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι – χωρίς να διεκδικούν τον ρόλο της Κασσάνδρας – έχουν πολλές φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, διατυπώνοντας μεγαλόφωνα την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

Το πρόβλημα βέβαια, όπως λένε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναμφισβήτητα δεν είναι τωρινό, αλλά παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν υπήρξε εν τέλει ουσιαστική βελτίωση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η Ελλάδα κατέχει θέση καθόλου τιμητική σε ό,τι αφορά τις καταδίκες από το Δικαστήριο του Στρασβούργου σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές φορές στην καταδίκη της χώρας μας για παραβίαση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

-Γιατί το ελληνικό δημόσιο καλείται να αποζημιώσει κρατούμενους;

-Τι θα αλλάξει με το νέο σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης;

-Ποια είναι η θέση των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο στρατηγικό σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μ. Παρασκευή

Ολοι ξέρουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα