Ένα εύκολο στην παρασκευή, υγιεινό και αγαπημένο γλυκό, που μπορείς να φτιάξεις και την περίοδο της Σαρακοστής, και θα απολαύσουν όσοι το δοκιμάσουν.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

240 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

240 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

200 γρ. ελαιόλαδο

65 γρ. χυμό πορτοκάλι ή μήλο

240 γρ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

8-10 μέτρια μήλα κομμένα σε κυβάκια

2 κουταλιές σούπας στέβια (ή 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη)

50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

κανέλα

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη βάζοντας όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μία εύπλαστη μαλακή ζύμη. Ίσως χρειαστεί επιπρόσθετο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα του κάδου.  Έπειτα αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και την κόβουμε στη μέση. Τυλίγουμε το μισό κομμάτι ζύμης σε πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε 1 ώρα στην κατάψυξη. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα 26 εκατοστά και τοποθετούμε την άλλη μισή ζύμη στη βάση της φόρμας και την απλώνουμε με τα χέρια μας για να δημιουργήσουμε τοιχώματα στην τάρτα. Βάζουμε τα υλικά της γέμισης δηλαδή τα κομμένα μήλα, τη ζάχαρη ή τη στέβια και την κανέλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μήλα. Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη στη φόρμα. Όταν είναι και η υπόλοιπη ζύμη έτοιμη την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και την πασπαλίζουμε από πάνω μέχρι να καλυφθεί η γέμιση. Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε προσθέτοντας ζάχαρη άχνη.