Το ‘πε ή δεν το ‘πε; Ακρη δεν βγάλαμε. Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλούσε με τον Εουγκένιο Σκάλφαρι, όταν ο ιδρυτής της «Repubblica» τον ρώτησε πού πηγαίνουν οι «κακές ψυχές». Εκείνος φέρεται να απάντησε: «Δεν τιμωρούνται, απλά εξαφανίζονται. Η Κόλαση δεν υπάρχει». Ο Σκάλφαρι τα μετέφερε από μνήμης και το Βατικανό έσπευσε να μιλήσει για παρανόηση. Πώς το έλεγε ο Σαίξπηρ: «Η Κόλαση είναι άδεια και όλα τα δαιμόνια βρίσκονται εδώ».

Αραγε ο Μάης του 2018 θα είναι μοιραίος για τον Εμανουέλ Μακρόν; Την Τρίτη σήμανε η απαρχή μιας ιδιότυπης απεργίας διαρκείας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, ενώ ετοιμάζονται και άλλες. Η Μαύρη Τρίτη μπορεί να εξελιχθεί σε «μαύρη άνοιξη»; Οι φοιτητές ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Εκείνος εμμένει στις μεταρρυθμίσεις του. Θα φανεί αν αντέξει εκεί που οι προηγούμενοι δεν τα κατάφεραν. Ενα του, όμως, το ζηλέψαμε. Κατέθεσε σχέδιο για μείωση κατά 1/3 του αριθμού των βουλευτών. Pas mal.

Η στήλη με τις περίφημες νεκρολογίες των «New York Times» άρχισε το 1851. Πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη επειδή σε αυτήν φιλοξένησε «τόσους λευκούς άνδρες» και είπε να επανορθώσει με κάποιες σημαντικές γυναίκες. Πρώτη, η Αντα Λάβλεϊς, κόρη του λόρδου Βύρωνα, η οποία πριν από 170 χρόνια φαντάστηκε τον σημερινό κόσμο και άφησε ένα μεγάλο έργο σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ – που θεωρείται ως το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή. «Εκείνη ήταν η πρώτη προγραμματίστρια κομπιούτερ στον κόσμο», γράφει η εφημερίδα. Καιρός ήταν.

Τη δεκαετία του ’50 προσπάθησε να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ. Εκεί γνώρισε και τον σύζυγό της Ρόναλντ, αργότερα πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Νάνσι Ρίγκαν ήταν εκείνη που έκανε κουμάντο στον Λευκό Οίκο, μάθαμε –διαμορφώνοντας σημαντικές αποφάσεις. Τώρα, από το βιβλίο τής γραμματέως της μαθαίνουμε πως συχνά ο Ρίγκαν έκλεινε το ακουστικό της βαρηκοΐας που φορούσε για να μην την ακούει όταν του μιλούσε. Τα συζυγικά κλισέ αντέχουν παντού.

Παραμένουμε, αναπάντεχα, σε κλίμα Ρίγκαν. Διότι το 1985 ο πορτογάλος κηπουρός Χοσέ Ντίνις Αβέιρο, θαυμαστής του τότε αμερικανού προέδρου, αποφάσισε να δώσει το όνομά του στον δευτερότοκο γιο του. Κι έτσι τον έβγαλε Ρονάλντο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία του ποδοσφαίρου. Δεν μας αρέσει το ύφος του, αλλά χαζέψαμε το εντυπωσιακό γκολ του με ψαλίδι πριν από λίγες ημέρες εις βάρος της Γιουβέντους. Και παρά τα καυστικά σχόλια Ιμπραΐμοβιτς, Ζιντάν και λοιπών, δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι κάτι κάνει καλά αυτός ο τύπος.

Μπορεί να ήταν θεός της θάλασσας, αλλά το όνομά του σήμαινε «κύριος της γης». Μπορεί όταν είχε νεύρα να ταλάνιζε τους ναυτικούς, όμως αυτό δεν συγκρίνεται με το τσιτσίρισμα που κάνουν σήμερα οι απόγονοί του σε κινηματογραφικά συνεργεία. Περί ΚΑΣ ο λόγος και εκείνου του «όχι» στα γυρίσματα της ταινίας του BBC στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που τελικά έγινε «ναι», και μάλιστα δύο «ναι», καθώς βρήκε την ευκαιρία να πάρει το πράσινο φως και μια κινεζική σειρά. Ω Ποσειδώνα εννοσίγαιε, φυτάλμιε και αιγαίε, πες μας: Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;