Με πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση παρακολουθεί η Αθήνα την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτών που δικάζονται σήμερα στην Αδριανούπολη για την παράνομη είσοδό τους σε στρατιωτική περιοχή της Τουρκίας το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Κυβερνητικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες αποφεύγουν κάθε πρόβλεψη για την έκβαση της υπόθεσης, η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα ευαίσθητη και επιβαρύνει το ήδη δυσχερές κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε οτιδήποτε. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, αλλά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για καμία πρόβλεψη» σημείωνε στα «ΝΕΑ» πηγή με γνώση όσων διαμείβονται μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας τα τελευταία 24ωρα.

Το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης θα μπορούσε φυσικά να έχει επιπλοκές εφόσον δεν λήξουν όλα ομαλά με τη σημερινή δίκη. Ηδη από τις πρώτες ώρες της υπόθεσης αυτής δεν έχουν λείψει όσοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Αγκυρα ως μοχλός πίεσης για την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στη χώρα την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία και την έκδοση των οποίων ζητάει επίμονα η τουρκική πλευρά παρά τις αμετάκλητες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι αρχικές ενδείξεις οδηγούσαν στην εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αλλά ουδείς μπορεί και να αποκλείσει ενδιάμεσα σενάρια, καθώς όλα εξαρτώνται από τον τοπικό δικαστή. Επιπλέον, σημειώνεται ότι στη σημερινή Τουρκία, όπου έχει σημειωθεί σειρά εκκαθαρίσεων στο δημόσιο τομέα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, υπάρχουν περιπτώσεις που αρκετοί κρατικοί αξιωματούχοι δείχνουν «υπερβάλλοντα ζήλο» στην άσκηση των καθηκόντων τους. Τούτη θα μπορούσε να είναι μία απρόβλεπτη μεταβλητή στην εξίσωση.

Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα ενδιάμεσα σενάρια; Δεν είναι εύκολο να πει κανείς. Ισως αποφασιστεί οι δύο στρατιώτες να κρατηθούν για ένα διάστημα λίγων μηνών, όπως θα προβλεπόταν ακόμη και για τούρκο υπήκοο που θα εισερχόταν παρανόμως σε στρατιωτική περιοχή. Ενδεχομένως μάλιστα κάτι τέτοιο να καλυπτόταν υπό τον μανδύα της «ανεξαρτησίας της τουρκικής Δικαιοσύνης». Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε έντονο προβληματισμό στην Αθήνα και η διαχείρισή της θα ήταν δύσκολη, αλλά αναμφίβολα θα ήταν πολύ καλύτερη από π.χ. την καταδίκη τους για κατασκοπεία.

Η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, του υπολοχαγού Μηχανικού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Μηχανικού (ΕΠΟΠ) Δημήτρη Κούκλατζη, που υπηρετούσαν στην 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι», έχει λάβει αρκετά μεγάλη διάσταση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι δυο τους κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και αναμένεται σήμερα να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες «Hurriyet» και «Milliyet», επιμένουν ότι στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία της κατασκοπείας.

Από ελληνικής πλευράς, στρατιωτικές πηγές επέμεναν ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η μόνη κατηγορία είναι αυτή της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή, σε συνδυασμό ίσως με την καταστροφή κάποιων αποδεικτικών στοιχείων στα κινητά τηλέφωνα των δύο ανδρών. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη έχει ορίσει δύο νομικούς εκπροσώπους για τους δύο στρατιώτες. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης του Εβρου, οι γονείς των δύο στρατιωτών θα επιδιώξουν να παραστούν σήμερα στη δίκη έχοντας προβεί σε συνεννόηση με το προξενείο Αδριανούπολης, ενώ στους δύο στρατιώτες εστάλησαν ρούχα και χρήματα (έπειτα από επαφές των στρατιωτικών Αρχών των δύο χωρών).

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε (ΕΡΤ) επιφυλακτικός ακόμη και για το ενδεχόμενο οι δύο στρατιώτες να εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος. «Πρόκειται για μία υπόθεση, η οποία φέρεται ότι αφορά στη διέλευση σε τουρκικό έδαφος δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και λέω φέρεται διότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποδειχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν δίστασε δε να προσθέσει ότι αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν σε άλλη, πιο ήρεμη, φάση, η εμπλοκή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα επιδιωχθεί συμψηφισμός με το ζήτημα των 8.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που θα μπορούσε να διαμορφωθεί είναι το tweet που αναρτήθηκε στις 2 Μαρτίου, την περασμένη Παρασκευή, σε λογαριασμό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ανήκει στον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Στο περίεργο τιτίβισμα γίνεται μία προσπάθεια σύνδεσης των δύο υποθέσεων, ωστόσο όπως προκύπτει από πληροφορίες ο εν λόγω λογαριασμός δεν ανήκει στον Φιντάν, αλλά σε οπαδούς του.