Είναι θέμα κλίματος – που το αντιλαμβάνονται στο περιστύλιο και στη γειτονιά τους και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Πρόκειται, βέβαια, για κατ’ ευφημισμόν ιδιότητα, στην πραγματικότητα είναι άστεγοι που αναζητούν πολιτικό κεραμίδι. Η ανοικτή πόρτα της ΝΔ προβάλλει ως ευκαιρία και ο δημοσκοπικός αέρας μπορεί να την ανοίξει διάπλατα. Για τους ενδιαφερομένους, η ουσιαστική διαφορά εντοπίζεται στην προσέγγιση. Οσοι έρχονται από δεξιά κρατούν σε επαφή το καραμανλικό σύστημα και προσωπικά τον Καραμανλή – όπως, ας πούμε, ο Νίκος Νικολόπουλος που πόζαρε δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό και στην προχθεσινή εκδήλωση του βιβλίου του Τάσου Δημοσχάκη. Ο «χριστιανοδημοκράτης» τηλεοπτικός κονφερασιέ παρακολουθεί σταθερά τον ανεμοδείκτη και οι μυημένοι δεν αποκλείουν να απαγκιστρωθεί οριστικά από το άρμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εάν ξαναβρεί χώρο και ανοχή σε μια συντηρητική πανστρατιά. Ο μέτοικος Ιάσων Φωτήλας είναι για αυτόν μικρότερο πρόβλημα σε σύγκριση με τον έτερο Πατρινό, Ανδρέα Κατσανιώτη. Οσοι έρχονται από την αντίθετη πλευρά δεν χρειάζονται τον Καραμανλή – πηγαίνουν κατευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή, έστω, στην αυλή του. Κάπως έτσι, ο Αυγενάκης και ο Μπεκίρης ψάχνουν χρόνο στο πρόγραμμά τους και για μελλοντικούς συνοδοιπόρους με διαβατήριο από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και Το Ποτάμι.

Η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου αισθάνεται προνομιούχος: στα ταξιδιωτικά έγγραφα που προσκόμισε στην Πειραιώς έχει σφραγίδα και από τους τρεις. Ο έλεγχος στην αίθουσα αφίξεων βρίσκεται σε εξέλιξη – με θετικές προοπτικές. Αλλά όσο η οριστική απάντηση καθυστερεί, αδημονεί. Μια καραμπόλα που ξέφυγε ή μια δεύτερη σκέψη, μπορεί να αυξήσει τον χρόνο της αναμονής, εάν δεν μεταβάλλει τις αρχικές προθέσεις. «Δεν θα είμαι για πολύ ανεξάρτητη. Ο Κυριάκος είναι ειλικρινής, ευθύς, ακομπλεξάριστος, προσιτός…». Η βαριά μυρωδιά του λιβανιού δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος. Σε αυτή τη φάση όμως μάλλον ξορκίζει το κακό. Η Μάρκου μπορεί να αντέξει το καλοκαίρι, αλλά τον προσεχή χειμώνα πρέπει να έχει στεγασθεί. Με αφετηρία στο προμνημονιακό ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στη Βουλή με τον Φώτη Κουβέλη, συνέχισε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και η αναζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Εύκολα διαζύγια, εύκολες μετακομίσεις. Χωρίς κλάματα και προσχηματικές δικαιολογίες. Από Το Ποτάμι έφυγε λόγω της «δραματικής συρρίκνωσης της επιρροής του». Η αλήθεια μπορεί να είναι ωμή, αλλά λυτρώνει. Η Κατερίνα ξεκίνησε από τον Λαγκαδά για τη Βουλή και δεν σκοπεύει να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Η θέση της είναι εκεί και κερδίζει όποιος την εγγυηθεί. Διαφορετικά θα πάει με το θυμιατό στον επόμενο – έστω κι αν συνδεθεί με το καρβουνάκι η εικόνα της πολιτικής.

Με τη Φώφη Γεννηματά η Μάρκου είχε τους προηγούμενους μήνες τουλάχιστον τρεις συναντήσεις, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Τα κοσμητικά και τότε περίσσευαν. Ωστόσο, ο Γιώργος Αρβανιτίδης δεν έκανε χώρο στη Β’ Θεσσαλονίκης και δεν βρέθηκε θέση ανοικτή. Το βέτο ήταν απόλυτο και μπλόκαρε τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Θόδωρος Καράογλου και ο Σάββας Αναστασιάδης μπορεί να αντισταθούν λιγότερο στην Πειραιώς, αφού η προοπτική της εξουσίας ανοίγει τη λίστα των εκλεγμένων. Ή μπορεί να βρεθεί μια άλλη περιφέρεια που θα αβγατίσει τους βουλευτές, ώστε να χωρέσει και η Κατερίνα – αν η μετακίνηση είναι αναπόφευκτη. Ετσι κι αλλιώς, το αποτέλεσμα μετράει. Για το ύψος της Μάρκου, στο επιτελείο του Κυριάκου ήλεγχαν τις προάλλες και τον κατάλογο των υποψηφίων της Πέλλας. Είναι ακόμη μια παράμετρος που αναδεικνύει μια ευκολία κινήσεων από τον Μητσοτάκη – που δεν έχει η Γεννηματά. Μπορεί να μοιράζει θέσεις, να υπόσχεται θέσεις και να κρατά κόσμο σε αναμονή. Ισως το έχει αντιληφθεί και η Μάρκου: ο Κυριάκος θα προτιμούσε να προηγηθεί στη σειρά των αστέγων ο Χάρης Θεοχάρης και βλέπουμε για τον επόμενο.