Οταν σου επιτίθενται οι Ρώσοι, σημαίνει ότι είσαι σε καλό δρόμο: δημοκρατικό, αντιαυταρχικό, φιλελεύθερο. Σημαίνει επίσης ότι ο αντίπαλός σου εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Μόσχας. Συνέβη στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, όπου ρώσοι χάκερ υπονόμευσαν την εκστρατεία της Χίλαρι. Συμβαίνει χρόνια τώρα στην Κύπρο, όπου η Ρωσία σαμποτάρει υπογείως ή λιγότερο υπογείως οποιαδήποτε προσπάθεια ενοποίησης του νησιού και υποστηρίζει τους αντίπαλους της λύσης. Τώρα βλέπουμε τα πρώτα σημάδια στη Γαλλία.

Η εικόνα εδώ αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί τον Μάιο, είναι πολύ πιθανό να αναμετρηθούν η Μαρίν Λεπέν με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι Ρώσοι θέλουν τη νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας για να διαλύσει την Ευρώπη. Γι’ αυτό άλλωστε και τη χρηματοδοτούν. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Ξεκίνησαν έτσι κι έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον του σημαντικότερου αντιπάλου της. Για ορντέβρ, ο κρατικός όμιλος Sputnik δημοσίευσε μακροσκελή συνέντευξη ενός παγκοσμίως άγνωστου βουλευτή της γαλλικής Κεντροδεξιάς, που χαρακτηρίζει τον Μακρόν «αμερικανό πράκτορα» και διατυπώνει υπαινιγμούς για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Το τι κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας στο κρεβάτι του αποτελεί προφανώς ιδιωτική του υπόθεση. Και το επιχείρημα ότι η προϊστορία του στη Rothschild τον καθιστά «ύποπτο» δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά. Η βιομηχανία των fake news όμως είναι καλά οργανωμένη και αδίστακτη. Ο ανεμιστήρας της λάσπης τέθηκε σε λειτουργία. Δικαίως διερωτάται ο Γκι Φέρχοφστατ: «Θα παρακολουθήσουμε απαθείς τους Ρώσους να υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας όπως έκαναν στις ΗΠΑ;».

Ο Μακρόν έχει δεχθεί κριτική επειδή δεν έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα και δεν έχει παρουσιάσει ακόμη το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του. Ο επικεφαλής του «En Marche!» δηλώνει πράγματι ότι δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, υποστηρίζοντας ότι η διάκριση αυτή είναι ξεπερασμένη. «Για να συγκινηθείς από την ομιλία που εκφώνησε ο Φρανσουά Μιτεράν για την Ευρώπη λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του έπρεπε να είσαι αριστερός;» διερωτήθηκε το Σάββατο σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση στη Λυών, όπου κυριαρχούσαν τα ευρωπαϊκά χρώματα –κάτι σπάνιο στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία.

Οσο για το πρόγραμμα, μπορεί να το επεξεργάζεται ακόμη, αλλά πολλές από τις θέσεις του τις έχει παρουσιάσει, και προκαλούν συζητήσεις, καθώς αναμειγνύουν προοδευτικές αξίες και φιλελεύθερα μέτρα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Μακρόν φαίνεται να επιφορτίζεται στα 39 του χρόνια με την ευθύνη της διάσωσης της Γαλλίας, και ολόκληρης της Ευρώπης, από το τέρας του λαϊκισμού. Το φορτίο είναι βαρύ. Οι επιθέσεις που δέχεται είναι σφοδρές, και όχι μόνο από τα δεξιά: ο Μελανσόν τον χαρακτηρίζει «μαγικό μανιτάρι», ο Αμόν «δημιούργημα του συστήματος». Αλλά εκείνος απαντά με το αιώνιο χαμόγελό του: «Δουλεύω, προτείνω, πείθω». Και ο κόσμος τον ακούει.

Είναι καιρός το Κρεμλίνο να γνωρίσει την πρώτη του ήττα.