Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν κατέβηκα στους δρόμους για να διαδηλώσω. Σκεφτόμουν ότι είναι σημαντικό να σεβόμαστε τη δημοκρατική διαδικασία όσο και να μας τρομάζει το αποτέλεσμα και ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μας δώσει η κυβέρνηση την αφορμή για να διαδηλώσουμε.

Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε και πολύ. Οκτώ ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τα πρώτα αδιαμφισβήτητα θύματα της προεδρίας του ήταν σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Και ήταν οι σύροι πρόσφυγες καθώς και αδιακρίτως οι μετανάστες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «δεν θα ξεχάσω ποτέ τα διδάγματα της 9/11». Αλλά αυτό ακριβώς είναι που έκανε. Οι αεροπειρατές της 9/11 ήταν από την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στην απαγόρευση. Αντίθετα, μια μελέτη του φιλελεύθερου Cato Institute έδειξε ότι τα τελευταία 40 χρόνια κανένας δεν έχασε τη ζωή του στις Ηνωμένες Πολιτείες από τρομοκράτες που κατάγονται από τις επτά χώρες που περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Τραμπ.

Οι Ιρανοί, πολλοί από τους οποίους διαμένουν νόμιμα στις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα θλιμμένοι. Σύμφωνα με το Αμερικανοϊρανικό Συμβούλιο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βγει περισσότεροι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απ’ ό,τι από το Ιράν –πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι σουνιτική οργάνωση.

Η απαγόρευση στους μετανάστες από αυτές τις επτά χώρες έγιναν θέμα στα τηλεοπτικά δίκτυα επειδή οι ίδιοι είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης. Δεν συνέβη το ίδιο με τη μείωση του συνολικού αριθμού των προσφύγων από 110.000 σε 50.000 το 2017 και τη διακοπή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων για τέσσερις μήνες. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ έπρεπε, στο πνεύμα των λόγων της Εμα Λάζαρους που επιγράφονται στο άγαλμα της Ελευθερίας, να προσφέρουν στο ποσοστό που τους αναλογεί μια νέα πατρίδα στις «κουλουριασμένες μάζες που λαχταρούν να αναπνεύσουν ελεύθερα». Ο Τραμπ έστρεψε τα νώτα του σε αυτή την άποψη.

Ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες με πράσινη κάρτα –κάτι που σημαίνει ότι έχω άδεια μόνιμης παραμονής χωρίς να είμαι αμερικανός υπήκοος. Εχω γράψει για τα ψεγάδια του αμερικανικού Συντάγματος και, μολονότι θαυμάζω πολλούς Αμερικανούς, δεν θα έφτανα ποτέ στο σημείο να πω ότι «αγαπώ βαθιά» όλους τους Αμερικανούς. Σημαίνει αυτό ότι θα έπρεπε να μου απαγορευτεί η είσοδος στην Αμερική; Θα ήταν αυτό συμβατό με την πίστη στην ελευθερία της σκέψης;
Ο Πίτερ Σίνγκερ είναι καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο

της Μελβούρνης, καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Το 2013 ανακυρήχθηκε τρίτος πιο επιδραστικός στοχαστής στον κόσμο από το ινστιτούτο Gottlied Duttweiler