Εληξε, πληροφορούμαι, η σύντομη μάχη για την κατοχή του περίφημου γραφείου του «Γεωργίου Παπανδρέου» στη Βουλή! Θα το πάρει ο πρόεδρος Αντώνης «κουράστηκα να σκίζω τα Μνημόνια ένα ένα» Σαμαράς –επιτέλους μια νίκη, σαν την Εθνική Ελλάδος, κι αυτός.

Η απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο Νίκο (Βούτση) ο οποίος, όπως μου ανέφερε χθες, κατέληξε στο να παραχωρηθεί το γραφείο στον πρόεδρο Αντώνη διότι συγκεντρώνει δύο επιπλέον credits έναντι οιουδήποτε άλλου διεκδικητή: είναι πρώην πρωθυπουργός και είναι και βουλευτής. Με τον τρόπο αυτόν υπερίσχυσε του global Γιώργου (Παπανδρέου) ο οποίος κατείχε έως τώρα το ευάερο, ευήλιο, αλλά και ευρύχωρο γραφείο στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου του Κοινοβουλίου, διότι όπως είναι γνωστό, ο global Γιώργος διαθέτει μεν την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού, αλλά (με όσα έκανε με το ΚΙΔΗΣΟ, συμπληρώνω εγώ) δεν έχει εκλεγεί βουλευτής.

Και ο πρόεδρος Βασίλης «πίτσες, φραπέδες κ.λπ.» Λεβέντης που διεκδίκησε το γραφείο, για «λόγους ιστορικής συνέχειας»;

Κατά τον Πρόεδρο Νίκο (Βούτση) «ο άνθρωπος έστειλε μια ευγενική επιστολή και ζήτησε αυτό το γραφείο. Τίποτε άλλο».

Το σημαντικό για την υπόθεση «γραφείο στη Βουλή» είναι αυτό που μου εμπιστεύθηκε ο Πρόεδρος Νίκος: όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί (στην κατηγορία ανήκουν πλην των δύο προαναφερομένων και οι Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής) θα διαθέτουν γραφείο στο Κοινοβούλιο, το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι μια ακόμη απόφαση της κοσμαγάπητης προέδρου Ζωής –να τους διώξει κακήν κακώς από το κτίριο της Βουλής –πάει περίπατο.

– Μα δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου; Ρώτησα τον Πρόεδρο Νίκο.

–Μην ανησυχείς, βρέθηκε λύση για όλους.

Το περίμενα. Τελικά παιδί μου, «όλοι οι καλοί χωράνε». Δεν υπάρχει αμφιβολία…

Γκοστμπάστερ

Το υπό διεκδίκηση γραφείο «Γεωργίου Παπανδρέου», το οποίο ήθελε ο Λεβέντης και μερικοί άλλοι, αλλά the winner is… Antonis (Σαμαράς), είναι ένα γραφείο δίπλα στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και διαγώνια απέναντι από την είσοδο της Ολομέλειας. Διαθέτει προθάλαμο και δύο συνεχόμενα δωμάτια. Λέγεται ότι ο πρώτος που έκανε χρήση του γραφείου αυτού, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του Γιώργου, ο επιλεγόμενος και Γέρος της Δημοκρατίας.

Μετά τη δικτατορία, το γραφείο παραχωρήθηκε αρχικά στον Ανδρέα Παπανδρέου (τον Αείμνηστο!) ενόσω ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, και εν συνεχεία στον Ιωάννη Αλευρά, πρόεδρο της Βουλής επί πρώτης περιόδου ΠΑΣΟΚ. Το γραφείο το πήρε «κληρονομικώ δικαιώματι» για μερικά χρόνια ο πρόεδρος Απόστολος (Κακλαμάνης) και αυτός ήταν που φεύγοντας το παραχώρησε στον global Γιώργο ως συνεχιστή της δυναστείας των Παπανδρέου.

Συγγνώμη, αλλά θα το πω τώρα: ο Σαμαράς δεν φοβάται τα φαντάσματα των Παπανδρέου που θα κυκλοφορούν εκεί μέσα;

Σύντομα κοντά σας

Κόβοντας βόλτες στη Βουλή χθες, έπεσα πάνω σε δικηγόρο γνωστό μου, ο οποίος εργάζεται στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Πήγα να του πιάσω κουβέντα, αλλά με έκοψε.

–Απολύθηκα, μου είπε. Την περασμένη εβδομάδα.

Ρώτησα «γιατί», σκεπτόμενος ότι κάποια γκάφα θα έκανε, αλλά η απάντηση με κλόνισε: «Δεν απέλυσαν μόνο εμένα αλλά και άλλους έξι μαζί. Ο νέος γενικός γραμματέας. Μόνο δύο από όσους υπηρετούσαμε, παραμένουν».

Ξαναρώτησα «γιατί», αλλά ο άνθρωπος δεν γνώριζε –έτσι τουλάχιστον μου είπε.

Υπενθυμίζω ότι ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ονομάζεται Μιχάλης Καλογήρου, είναι δικηγόρος το επάγγελμα, και της απολύτου επιλογής του υπουργού Νίκου «μη με απασχολείτε συνομιλώ μόνο με τον Θεό» Παππά (μεγάλο ταλέντο ως γνωστόν και στις selfies Τσίπρα).

Αυτή η σχέση είναι που με κάνει να πιστεύω ότι ο «συνομιλώ με τον Θεό» Παππάς αποφάσισε να τους απολύσει τους ανθρώπους για να στήσει έναν δικό του κατά δικό του μηχανισμό παραγωγής νομοσχεδίων, αποφάσεων και Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε λίαν συντόμως…

Θολούρα

Ευκαιρίας δοθείσης, τι έχει γίνει εκείνο το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το οποίο ήταν –υποτίθεται –έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά δεν κατατέθηκε διότι ο πρόεδρος Αλέξης αιφνιδίασε τον εμπνευστή του Παππά προκηρύσσοντας εκλογές;

Και αφού ήταν έτοιμο –ξανά υποτίθεται… –γιατί δεν κατατίθεται τώρα;

Με τις απορίες μου θα μείνω, μου φαίνεται. Στο μεταξύ πληροφορηθήκαμε… εξωδίκως πόσοι είναι τελικά οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ –η γνωστή μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –(την οποία βλα-κω-δώς έκλεισε ο «έσκιζα τα Μνημόνια ένα ένα» Σαμαράς): 1.930!

Ο αριθμός προέκυψε από τη δημοσιοποίηση απόφασης του ΔΣ της εταιρείας (μου την έστειλαν), με την οποία αποφασίστηκε να δοθούν στους εργαζομένους από 36 ώρες υπερωρίας μηνιαίως (κανονικά και νυχτερινά). Κάνοντας διάφορες πράξεις (που είναι και το φετίχ μου) μου προέκυψε ότι ο καθένας εξ αυτών θα λάβει για υπερωριακή απασχόληση 120 ευρώ τον μήνα.

Η όλη δαπάνη για υπερωρίες και νυχτερινά είναι 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο μισθός των ανθρώπων, και από πού πληρώνονται με τη μέθοδο της «μπροστάντζας» που έλεγα τις προάλλες…

Αλλού το όνειρο

Επανέρχομαι στα του Κοινοβουλίου για να διορθώσω πλάνην οικτράν στην οποία με έριξε –τον… καταγγέλλω –ο Νίκος «γέροντα η ευχή» Νικολόπουλος, με το αφήγημά του (τι έκφραση!..) «αν φύγω από τους ΑΝΕΛ, ο Καμμένος θα χάσει τα προνόμια που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, διότι με 9 βουλευτές δεν λογίζεται Κοινοβουλευτική Ομάδα». Πα-ρα-μύ-θι-α!

Λογίζεται και (παρα)λογίζεται! Το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο μελέτησα επισταμένα έπειτα από παρότρυνση του φίλου μου συνταγματολόγου Γιώργου Σωτηρέλλη, αναφέρει μεν ότι για να θεωρείται ένας αριθμός βουλευτών Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 10 βουλευτές, αλλά παρακάτω λέει ότι αν το κόμμα αυτό έχει πάρει τουλάχιστον 3% στις εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκε στη Βουλή, και είχε εκλογικούς συνδυασμούς στα 2/3 της επικράτειας, μπορεί να θεωρείται Κοινοβουλευτική Ομάδα ακόμη και με 5 βουλευτές.

Αρα, ούτε κρύο ούτε ζέστη του κάνει του προέδρου Πάνου (Καμμένου), αν ο Γέρων Νικολόπουλος μείνει στο κόμμα ή αποχωρήσει. Πρόβλημα υπάρχει μόνο από το γεγονός ότι θα μειωθεί κατά έναν βουλευτή η ήδη ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών…

Ο Φλεβάρης είναι κοντά(;)

Μια απρόσμενη επίσκεψη δεχθήκαμε χθες το πρωί στο Da Capo και δεν επιθυμώ να την κρατήσω για τον εαυτό μου, διότι ο εκλεκτός επισκέπτης μας ήταν ο Νίκος Φίλης, ο οποίος περαστικός για την Ακρόπολη (για τα 71 χρόνια της Απελευθέρωσης) είπε να πιει έναν καπουτσίνο στο διάσημο καφέ της πλατείας.

Η παρουσία του προκάλεσε έκπληξη. Μια κυρία… σταυροκοπήθηκε (μπροστά του!) που τον είδε μαζί μου, μην τα πολυλογώ, πιάσαμε κουβέντα για διάφορα, οπότε μου έλυσε και την απορία γιατί τελικά δεν θα είναι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ απλά γιατί δεν προλαβαίνω. Κοιμάμαι τρεις ώρες την ημέρα. Εχω τεράστιο όγκο δουλειάς στο υπουργείο και δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις που εκ των πραγμάτων έχει μια τέτοια θέση. Μην ξεχνάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σύντομα σε συνέδριο.

–Πότε; Ρώτησα.

Φεβρουάριο, μου απάντησε.

Με το καλό…