Οπως και ο Μάκβεθ, όσοι ασκούν πολιτική ρέπουν προς νέες αμαρτίες προκειμένου να καλύψουν τα παλιά τους λάθη. Και τα πολιτικά συστήματα δείχνουν την αξία τους από το πόσο γρήγορα βάζουν τέλος στα λάθη των πολιτικών. Με αυτό το σκεπτικό η ευρωζώνη των 19 δημοκρατικών υπολείπεται της μεγαλύτερης μη δημοκρατικής οικονομίας στον κόσμο.

Μετά την ύφεση του 2008 η κυβέρνηση της Κίνας προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη μείωση των εξαγωγών δημιουργώντας μια επενδυτική φούσκα στο εσωτερικό. Οταν ήρθε αυτό το καλοκαίρι η στιγμή της αλήθειας, οι κινέζοι ηγέτες δαπάνησαν 200 δισ. δολάρια για να ανακόψουν την αναταραχή στις αγορές.
Σε σύγκριση όμως με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πράξεις της κινεζικής κυβέρνησης μοιάζουν με την επιτομή της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας. Πράγματι, το αποτυχημένο πενταετές «πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων» της Ελλάδας αποτελεί ένδειξη μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αποτυχίας στη διακυβέρνηση.
Τα τελευταία πέντε χρόνια οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη αποτέλεσαν μια σημαντική κωμωδία λαθών: Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια το 2008 και το 2011. Επιβλήθηκε πολύ σκληρή λιτότητα σε οικονομίες με μεγάλα προβλήματα. Αυταρχικές συνθήκες επέτρεψαν εσωτερικές υποτιμήσεις. Και η τραπεζική ένωση δεν έχει σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Πώς μπορούν και τη γλιτώνουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί; Οι κινέζοι αξιωματούχοι δεν δίνουν λόγο σε δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο ή Κογκρέσο. Η ευρωζώνη, από την άλλη πλευρά, κυβερνάται από το επισήμως ανεπίσημο Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας έδειξαν στους ευρωπαίους πολίτες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ευρωζώνη, κυβερνάται από ένα σώμα που δεν έχει γραμμένους κανόνες διαδικασιών και συζητά για κρίσιμα θέματα με τρόπο «εμπιστευτικό» χωρίς να δίνει λόγο σε εκλεγμένο σώμα, ούτε καν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η σύγκρουση Ελλάδας και Eurogroup δεν ήταν σύγκρουση μεταξύ Αριστεράς και συντηρητικών. Η δική μας «Ανοιξη της Αθήνας» αφορούσε το δικαίωμα μια μικρής ευρωπαϊκής χώρας να αντιταχθεί σε μια αποτυχημένη πολιτική που καταδικάζει ολόκληρες γενιές.

Οσοι από εμάς επιθυμούμε να μειώσουμε τις μεγάλες αδικίες της Ευρώπης είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για την επαναπολιτικοποίηση της ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της. Αλλωστε, δεν αξίζει στην Ευρώπη μια κυβέρνηση που θα είναι τουλάχιστον περισσότερο υπόλογη απ’ ό,τι αυτή της κομμουνιστικής Κίνας;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.