Επιστολή με πολιτικές αναφορές για το πρόσφατο δημοψήφισμα και τοαποτέλεσμα αυτού απέστειλε η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ΒασιλικήΘάνου-Χριστοφίλου απευθυνόμενη στους ομολόγους της όλων των ανωτάτων

δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τηνπερασμένη εβδομάδα ύστερα από ομόφωνη απόφαση του ΥπουργικούΣυμβουλίου , στην επιστολή της , μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οιΈλληνες δεν είπαν όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη, όπως εσφαλμέναορισμένοι το ερμήνευσαν , ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στο χρέος .

Θεωρεί, όπως χαρακτηριστικά λέει, ότι αυτό « δεν αποτελεί ευθύνη τουελληνικού λαού» ,αλλά οφείλεται αφενός στην κακοδιαχείριση τουδημοσίου χρήματος από τις Κυβερνήσεις, αφετέρου δε στην εσφαλμένηοικονομική πολιτική η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, μεβάση τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και τα οποία

αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση, σε ανεργίακαι σε φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.

Το πλήρες κείμενο επιστολής της προέδρου του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Λόγω της κρίσιμης κατάστασης της Χώρας μας και λόγω της μεγάληςδιάστασης των απόψεων, τις οποίες οι πολιτικοί των άλλων Κρατών-Μελώντης Ευρωζώνης προσπαθούν να περάσουν στους δικούς τους λαούς, θεώρησαότι υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου τηςΕλλάδος, οφείλω να ενημερώσω τους ομολόγους μου των λοιπώνΚρατών-Μελών της Ευρωζώνης, κατά τρόπο αντικειμενικό, αμερόληπτο καιειλικρινή, όπως επιβάλει η δικαστική μου ιδιότητα αναφορικά με τιςθέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί την έξοδο τηςΕλλάδος από την Ευρωζώνη, αλλά αντίθετα επιθυμεί την παραμονή τηςεντός αυτής. Το ερώτημα στο Ελληνικό δημοψήφισμα δεν ήταν η έξοδος απότο ευρώ, όπως κατά τρόπο ανακριβή επέμεναν να υποστηρίζουν ορισμένοιεκ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και ορισμένοι από τουςευρωπαίους πολιτικούς, αλλά ήταν σαφώς η έγκριση ή όχι της πρότασηςτων θεσμών για νέα μέτρα λιτότητας, χωρίς ρύθμιση του ελληνικού χρέουςκαι ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 61,3% εψήφισε ΟΧΙ.

Οι ΄Ελληνες δενζητούν να μην πληρωθεί το χρέος του ελληνικού Κράτους, για τηδημιουργία του οποίου βεβαίως οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη φέρουν, αφούαυτό (το χρέος) οφείλεται αφενός μεν στην κακοδιαχείριση του δημοσίουχρήματος από τις Κυβερνήσεις, αφετέρου δε στην εσφαλμένη οικονομικήπολιτική η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με βάση ταμνημόνια που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και τα οποία αποδείχθηκανανεπιτυχή, αφού οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση, σε ανεργία και σεφτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.

Ο ΄Ελληνες δεν επιθυμούν μία λύση που θα είναι σε βάρος των λαών τωνάλλων λαών-μελών της Ευρωζώνης, όπως, επίσης ανακριβώς, θέλουν ναεμφανίζουν ορισμένοι από τους ευρωπαίους πολιτικούς για να είναιαρεστοί στους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά αναμένουν από τουςευρωπαίους εταίρους να επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση μία

συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ρύθμιση του ελληνικού χρέους κατά τρόποπου να επιφέρει ανάπτυξη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας.

Αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να σκεφθούν όχι μόνο τουςαριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και της ηθικές αξίες πουεπιβάλλει η Ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.

Η Ευρώπη πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά των Φοινίκων, τηνοποία ερωτεύθηκε ο Ζευς, και αφού μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο τηνπήρε στην πλάτη του και την μετέφερε στη νήσο Κρήτη, όπου έζησαν και

απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν και ο βασιλιάς τηςΚνωσού Μίνωας.

Η Ευρώπη λατρεύτηκε στην Κρήτη και σε πολλά άλλα μέρητης Ελλάδος ως Θεά και κατά τον 3ο, 2ο και 1ο π.Χ. αιώνα, το νόμισμαπου κυκλοφορούσε στα μέρη αυτά έφερε στη μία όψη τον Θεό Δία και στηνάλλη όψη την Ευρώπη πάνω στον ταύρο.

Την ίδια αποτύπωση έχει και τοσημερινό Ευρώ (το δίευρω νόμισμα), το οποίο στη μία από τις δύο όψεις

του απεικονίζει την Ευρώπη πάνω στον ταύρο. Πρέπει λοιπόν όλοι νακατανοήσουν ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοιεταίροι να κατανοήσουν ότι η Χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, ηφιλοσοφία και ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, η Χώρα η οποία έχει κυρίαρχηγεωπολιτική θέση για την ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου, δενείναι δυνατόν να εξαναγκασθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

Τη θέση τουελληνικού λαού για παραμονή στην Ευρωζώνη διαβεβαίωσε και ο ΄ΕλληναςΠρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη θέση αυτή συμφώνησανκαι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των άλλων Κομμάτων, σε σύσκεψηυπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι ΄Ελληνες αναμένουν να επιτευχθεί μία συμφωνία δίκαιη για τονελληνικό λαό, χωρίς βεβαίως να αδικούνται και οι λαοί των άλλωνΚρατών-Μελών της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη μεγάληιστορική ευθύνη να αποφασίσει για το μέλλον της Ελλάδας. Και οιΕυρωπαίοι εταίροι έχουν την ίδια μεγάλη ιστορική ευθύνη να αποφασίσουν

για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Είμαι πεπεισμένη κ. Πρόεδρε ότι, λόγω της ιδιότητάς σας, έχετεαυξημένο το αίσθημα δικαίου και ότι συμμερίζεσθε την άποψη ότι οιγενικές αρχές του δικαίου αναγνωρίζουν ότι οι δανειστές δικαιούνταιμεν να αξιώνουν την ικανοποίηση της απαίτησής τους, υποχρεούνται,όμως, να σέβονται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του οφειλέτη

και να τον διευκολύνουν στην αποπληρωμή του χρέους και δεν επιτρέπεταινα επιδιώκουν την εξόντωσή του, για λόγους οικονομικούς καιπολιτικούς.

Σας ζητώ λοιπόν και σας παρακαλώ να ενημερώσετε και όλους τουςΔικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με την επιρροή που έχετε, λόγωτου αξιώματος το οποίο κατέχετε, να συμβάλλετε, κατά τον τρόπο πουεσείς θεωρείτε καλύτερο, για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο ελληνικόζήτημα το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα».